| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zlatinster Напреднал
    гласове: 3
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 9:49 am Заглавие: Две хубави задачи |
|
|
10.Даден е тригъгълник ABC със страна АВ=5,<ВАС=60 и радиус на описаната окръжност R=(7sqrt3)/3.Да се пресметнат дължините на другите 2 страни и лицето на триъгълника.
11.Диагоналите на трапеца ABCD са равни на 3 см и 5 см а отсечката съединяваша средите на основите му е равна на 2 см.Намерете лицето на трапеца. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
uktc VIP

гласове: 15
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 9:55 am Заглавие: |
|
|
Е че какво им е хубавото на тези задачи  |
|
|
 |
Zlatinster Напреднал
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 10:31 am Заглавие: |
|
|
еми щот не мога да ги реша а ми трябват веднага че ми са за домашно аре някой да ги реши |
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 4:21 pm Заглавие: |
|
|
За първата:
Нека О е цетърът на описаната окръжност => R=ОА=ОВ=ОС=(7√3)/3. Разглеждаме ▲АВО, на който знаем и трите му страни. Решаваме го и намираме ъгъл ВАО. Като знаем ъгъл ВАС изваждаме от него ъгъл ВАО и намираме ъгъл САО. За ▲САО знаем ъгъл САО и ОА=ОВ=R, и по даденото го решаваме, откъдето намираме АС. Сега за лицето използваш АС*АВ*sin 60/2, а за ВС използваш косинусова теорема.
Не знам много неща за трапец, така че не мога да ти помогна, но ще помисля. Тази задача е постната и на други места във форума. |
|
|
 |
Zlatinster Напреднал
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 10:29 pm Заглавие: |
|
|
| Еми разбрах таз с трапеца с допълнително построение се правила видях един от класа ми тай я решил построил допълнителна успоредна на BC страната и се образува успоредник и там се изразяват малките страни на основата ... |
|
|
 |
|