Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
skpskpskp Начинаещ
  гласове: 9
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 4:22 pm Заглавие: Деофантово уравнение |
|
|
| Може ли да ми обясните деофантовото уравнение(a1.x1+a2.x2+a3.x3+a4.x4=a) и как се решава |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
zzz Начинаещ
    гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 5:04 pm Заглавие: |
|
|
Абе не се ли пише дИофантово уравнение
Диофантово се нарича всяко алгебрично уравнение с цели или рационални коефициенти, решенията на което се търсят отново в множествата на целите или на рационалните числа. Специфично за системите от диофантови уравнения е, че броят на неизвестните в тях е по-голям от броя на уравненията в системата, т.е. системата е неопределена и има цял клас решения, чието графично изображение е алгебрична крива, алгебрична повърхнина или обект от по-висок порядък.
Думата "диофантов" се отнася до древногръцкия математик Диофант от Александрия, който в основния си труд "Аритметика" разглежда линейни и квадратни уравнения във връзка с резултати, останали от гръцки и вавилонски математици. Диофант е и един от първите математици, които въвеждат математическата символика в алгебрата (въвежда фиксирани означения за неизвестното и първите му степени).
Математическото изследване на диофантови уравнения се нарича диофантов анализ. Доколкото отделни диофантови уравнения винаги са представлявали любопитни задачи с повишена трудност, формулирането на обобщени теоретични подходи към класовете диофантови уравнения е достижение основно на ХХ век.
Два фактора определят вида, сложността и начина на решаване на диофантовите уравнения:
* броят на неизвестните, и
* най-високата степен на неизвестна величина в уравнението (системата от уравнения). |
|
|
 |
skpskpskp Начинаещ
  гласове: 9
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 5:32 pm Заглавие: |
|
|
| Аз питам за дЕофантовото уравнение. |
|
|
 |
zzz Начинаещ
    гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 7:56 pm Заглавие: |
|
|
Не съм чувал...  |
|
|
 |
DevilFighter Фен на форума

гласове: 5
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 8:11 pm Заглавие: |
|
|
Няма деофантово, а си е точно ДИофанотово уравнение.Само, че никога не съм се занимавал с такъв вид уравнения,пък и незнам изобщо дали се учи в гимназията.Може би студентите ги учат тези уравнения ....  |
|
|
 |
dancevi Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Oct 26, 2007 8:48 pm Заглавие: |
|
|
ми аз съм малко новак в диофантовите уравнения............. но знам някои неща (дано ти помогна)
диофантово е у-ние с 2 или повече неизвестни (x,y,z) за които се търсят само ЦЕЛИ стойности...
например у-нието
4x+9y=35
тук 9у и 35 имат общ делител - 3 =>4х също се дели на 3 и =>х се дели на 3
4х е четно => за да е вярно у-нието 9у трябва да е нечтно (ч.+Н=н)=>у е нечетно....
тогава взимаме 9у<35 и у<3,8888888888888889 =>у=1,2 или 3(само цели положителни)
от тях само 3 изпълнява горе - посочените условия => у=3(единстен корен) и след заместване х=2.аааааааааа, относно у-нието което ти си дал, нямам идея....
дано да съм помогнал  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|