Регистрирайте се
Предварителният изпит по математика във ВИНС
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
divine Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 5:13 pm Заглавие: Предварителният изпит по математика във ВИНС |
|
|
Днес се проведе предварителния по математика във икономическия университет. Все още не знам дали са публикували някъде темата, но ми е интересно да разбера какво мислите за една от задачите:
Дадена е четириъгълна пирамида, основата на която е правоъгълник със страни АБ 2 и БС корен от 5. Единият от околните ръбове се явява и височина на пирамидата, т.е. DM е перпендикулярна на основата и ДМ е 2 см.
Трябва да се намери обемът и околната повърхнина на пирамидата.
Във втората подточка се казваше, че е построено сечение, което свързва средата на МБ със точките А и C и се искаше да се намери ъгълът, който сечението сключва със основата. Освен това трябваше да се докаже, че ако изберем произволно две точки от пирамидата (те могат да лежат навсякъде, само да не е извън пирамидата) отсечката която образуват е по-малка или равна на МБ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 5:26 pm Заглавие: |
|
|
| Мисля че първите две части са достатъчно стандартни за да се справи всеки добре подготвен без проблеми. Последната част ми се струва по-интересна откъм доказателство. |
|
|
 |
divine Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 5:35 pm Заглавие: |
|
|
За последната част, МБ се явява хипотенуза на две от околните стени и като се посмята тя е най-дългата страна в пирамидата, от там го доказах, че коя да е отсечка е или равна или по-малка на нея
А ъгълът който сечението сключва със основата е 90 градуса по мои изчисления |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun Apr 22, 2007 5:37 pm Заглавие: |
|
|
МВ е диаметър на описаната около пирамидата сфера. Вижда се че такъв друг диаметър в пирамидата няма. Диаметърът е най-голямото разстояние между две точки от сферата а и от кълбото. Тъй като всички точки от пирамидата са точки и от сферата е ясно че за произволни две точки от пирамидата е в сила разстоянието между тях да е по-малко от МВ.
За 90-те градуса си прав. |
|
|
 |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|