| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Aborigen4eto Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Apr 19, 2007 10:00 pm Заглавие: Искам задачи |
|
|
Утре имам само тъпи часове и ми трябват някакви интересни задачи
ако може да са кратки условия |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
tanas Напреднал
     гласове: 10
|
Пуснато на: Fri Apr 20, 2007 7:24 am Заглавие: |
|
|
ABCD- трапец.АB=a, CD=b. M,N- среди на основите. Ъгъл BAC=α (алфа) , ъгъл BCD=90+alfa. MN=?
Въвели двама бедуини из пустинята и срещнали прегладнял странник.
Решили да разделят с него храната си по равно.Единият бедуин имал 5 сухара, а другият- 3.Странника решил да им се отплати.Имал общо 8 жълтици.Как да ги раздели най-справедливо на двамата си спасители? |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 11:49 am Заглавие: |
|
|
| Затрудни ли се? |
|
|
 |
zzz Начинаещ
    гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Apr 26, 2007 1:28 pm Заглавие: |
|
|
| Общо има 8 сухара, така че всеки получава по 8/3 сухара. Тогава първият трябва да даде 7/3 сухара, а вторият 1/3 сухара. Следователно най-спряведливо би било ако първият вземе 7 жълтици, а вторият 1 жълтица. |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Fri Apr 27, 2007 8:21 am Заглавие: |
|
|
| tromsyo написа: | | Общо има 8 сухара, така че всеки получава по 8/3 сухара. Тогава първият трябва да даде 7/3 сухара, а вторият 1/3 сухара. Следователно най-спряведливо би било ако първият вземе 7 жълтици, а вторият 1 жълтица. | Браво!Прочете ли я някъде или сам я реши? |
|
|
 |
zzz Начинаещ
    гласове: 1
|
Пуснато на: Thu May 03, 2007 12:50 pm Заглавие: |
|
|
Ми решавал съм я, май че в 4 или 5 клас Виж дали тогава я реших или гледах решението не помня  |
|
|
 |
Muse_of_Madness Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jun 17, 2007 8:11 pm Заглавие: |
|
|
Мъчи се
ABCD квадрат
▲ABE равнобедрен
ъгъл AEB=30 градуса
да се докаже, че ▲CDE е равностранен.
Чертеж:
 |
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Sat Jun 30, 2007 10:34 am Заглавие: |
|
|
| Построяваме височината АН към ВЕ например. ▲АНЕ е правоъгълен с ъгъл 30°. Построяваме средата на АЕ. Нека тя бъде М. Ясно е, че ▲АНМ е равностранен. Разглеждаме ▲АDМ и АВН. АН=AM, AD=AB [tex]\angle{MAD}=\angle{BAH}[/tex], следователно те са еднакви по първи признак. Но [tex]\angle{AMD}=\angle{AHB}=90[/tex]°. Следователно DM е височина и медиана в ▲ADE, следователно той е равнобедрен(DE=CE). Лесно доказваме ▲ADE еднакъв на ▲BCE. Но DE=AD=CD=CE => ▲CDE е равностранен. |
|
|
 |
killerbeast Начинаещ
  гласове: 7
|
Пуснато на: Mon Jul 23, 2007 10:04 pm Заглавие: |
|
|
За usmivka :
a2b2+b2+8b=4a2+4
Надявам се,че вече разбра.  |
|
|
 |
atrenovski Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Oct 20, 2007 12:03 pm Заглавие: |
|
|
| chicho.niki написа: | | tromsyo написа: | | Общо има 8 сухара, така че всеки получава по 8/3 сухара. Тогава първият трябва да даде 7/3 сухара, а вторият 1/3 сухара. Следователно най-спряведливо би било ако първият вземе 7 жълтици, а вторият 1 жълтица. | Браво!Прочете ли я някъде или сам я реши? |
може ли малко да ми поясните  |
|
|
 |
tanas Напреднал
|
Пуснато на: Mon Oct 22, 2007 8:11 am Заглавие: |
|
|
| atrenovski написа: | | chicho.niki написа: | | tromsyo написа: | | Общо има 8 сухара, така че всеки получава по 8/3 сухара. Тогава първият трябва да даде 7/3 сухара, а вторият 1/3 сухара. Следователно най-спряведливо би било ако първият вземе 7 жълтици, а вторият 1 жълтица. | Браво!Прочете ли я някъде или сам я реши? |
може ли малко да ми поясните  | Написано е достатъчно ясно, според мен.
Общо има 8 сухара.И тъй като тримата получават по равно, всеки всима по [tex]8:3=\frac{8}{3 } [/tex]сухара.Първият е имал общо [tex]5=\frac{15}{3 }[/tex]сухара.За себе си оставя [tex]\frac{8}{3 }[/tex] , и на странника дава [tex]\frac{15}{ 3}-\frac{8}{ 3} =\frac{7}{3} [/tex]Аналогично вторият дава на странника [tex]\frac{1}{ 3} [/tex].И така, първият е дал от своята храна 7 пъти повече от колкото втрорият бедуин е дал => трябва да получи 7 пъти повече от него.
Надявам се сега си я разбрал. |
|
|
 |
|