| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
administrator Site Admin
Регистриран на: 12 Oct 2005 Мнения: 284 Местожителство: София(Варна)
      гласове: 14
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Apr 10, 2007 9:26 pm Заглавие: |
|
|
според мен като ученик темата е по трудна за проверяване от теста, а пък теста е с повече задачи и ако те са трудни ще трябва да се налучква, което не е хубаво... по-добре да можеш да решаваш задачи, а не да научкваш... така че аз съм за темите, а не за тестовете, макар че са по трудни за проверяване.
Последната промяна е направена от martosss на Sat Sep 27, 2008 8:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Wed Apr 11, 2007 11:12 am Заглавие: |
|
|
Ми то никой няма да ти дава задачи на тест като такива за тема.
Теста се композира по съвсем други критерии.
Задачките са леки и изискват повече мислене от колкото смятане. Пък за техническата част, с голямото количество задачи се позволява да се установят и уменията за смятане. Особено ако е включен отделен раздел за смятане.
Един добре организиран тест, според мен, трябва да включва 2 основни части: една теоретична част и една техническа част за смятане.  |
|
|
 |
d_momcheva Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Apr 11, 2007 5:56 pm Заглавие: |
|
|
| За проверка на знанията, периодично, за раздел от материала тестовете са подходящи,но когато става въпрос за приемни изпити мисля че трябва да се задават теми със задачи изискващи задълбочени знания и досетливост. |
|
|
 |
nara Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Wed Apr 11, 2007 6:01 pm Заглавие: категорично за тема |
|
|
| При варианта тест се губи възможността за проверка на умението за доказателство( едно от основните в математиката). Освен това при варианта тема се оценява всеки етап от решението на кандидат -гимназиста, дори да не е решена докрай задачата( поради незнание или моментно невнимание) и той получава поне част от полагащите се на задачата точки. |
|
|
 |
jeronimo_t Начинаещ
   гласове: 3
|
Пуснато на: Fri May 11, 2007 8:05 am Заглавие: отговор |
|
|
| Тестът позволява налучкване. Въпросите в теста са 50, което предполага по-лесни задачи. Според мен кандидатстващите в математически гимназии трябва да решават задачи, а не тест. Освен това трябва да се даде възможност на учениците представили се добре на зимни математически състезания, областен кръг олимпиада по математика да бъдат приети без изпит в МГ-тата. След като тези ученици са доказали, че могат да решават задачи няма смисъл да се явяват наравно с останалите. Би било добре трудът им прз годината да бъде оценен. |
|
|
 |
Мартин Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 16, 2008 9:53 pm Заглавие: |
|
|
| Според мен е по-добре да бъде тест защото там може да покажеш всичките си знания-има много видове задачи.И дори да не можеш да се досетиш за някоя не е толкова фатално като при темите |
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Mon Jun 16, 2008 9:56 pm Заглавие: |
|
|
| martinbgru@abv.bg написа: | | Според мен е по-добре да бъде тест защото там може да покажеш всичките си знания-има много видове задачи.И дори да не можеш да се досетиш за някоя не е толкова фатално като при темите |
Именно задълбочеността на знанията,които показваш при темите те различава от всички останали. |
|
|
 |
davkata_bs Начинаещ
     гласове: 3
|
Пуснато на: Tue Jun 17, 2008 5:59 pm Заглавие: |
|
|
| Конкретно за изпита след 7ми клас за математиката е по добре да са задачи (1гео и 1 алг) и тест като теста да има тежеста на задачите а за българския -сегашният вариант е добре защото с тия безкрайни теми за зубрене няма никакъв смисъл.Иначе принципно предпочитам задачите пред тестовете но най добре е да има и от двете на едно състезание (визирам кенгурото) |
|
|
 |
Anck_Sun_Amun Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 17, 2008 6:03 pm Заглавие: |
|
|
| davkata_bs написа: | | Конкретно за изпита след 7ми клас за математиката е по добре да са задачи (1гео и 1 алг) и тест като теста да има тежеста на задачите а за българския -сегашният вариант е добре защото с тия безкрайни теми за зубрене няма никакъв смисъл.Иначе принципно предпочитам задачите пред тестовете но най добре е да има и от двете на едно състезание (визирам кенгурото) |
Все пак е хубаво по БЕл да има поне 2листа отговор на даден отговор,защото така ще се види стила на изказ на кандидата.Всеки може да решава текстове,но не всеки може да напише какво трябва съчинение. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Tue Jun 17, 2008 6:29 pm Заглавие: |
|
|
Определено против. Гласувам с двете си ръце..
Цяла година бера ядове с 8 клас- влезли с "изпит"- тест..
Не могат една елементарна задачка, да разпишат.... |
|
|
 |
YellowSub Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 07, 2008 8:18 pm Заглавие: |
|
|
а защо не направят комбинация от двете; 30 задачки за към час и половина и две или една задачи  |
|
|
 |
gvateva Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Mon Jul 07, 2008 8:34 pm Заглавие: |
|
|
| Против тестове!!! Или може би малък тест + задачки за разписване и обосновка. Искам да го видя ученикът как мисли, до къде стига, защо не може да продължи. Само тест в сегашния му формат както е на изпита след седми клас не дава обективна представа за знания по математика. |
|
|
 |
katrin_vt Начинаещ

гласове: 2
|
Пуснато на: Fri Mar 20, 2009 6:37 pm Заглавие: |
|
|
абсолютно против тестовете (въпреки че в 7ми клас сега само това правим в часовете..)
90% преписват, налучкват и т.н.
всъщност затова учителката ни по математика въведе практиката: контролът се извършва чрез тестове, но освен листа с отговори предаваме лист с решения и ако имаш само отговор (без решение) не получаваш точки.
Абсолютно ДА за темие! Някой да е вижал сериозно състезание-тест?! |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Mar 20, 2009 6:43 pm Заглавие: |
|
|
| katrin_vt написа: | абсолютно против тестовете (въпреки че в 7ми клас сега само това правим в часовете..)
90% преписват, налучкват и т.н.
всъщност затова учителката ни по математика въведе практиката: контролът се извършва чрез тестове, но освен листа с отговори предаваме лист с решения и ако имаш само отговор (без решение) не получаваш точки.
Абсолютно ДА за темие! Някой да е вижал сериозно състезание-тест?! |
Браво на твоята учителка. И аз правя така, защото трябва децата да свикват с тестовете ( не и като единствена форма на изпитване), но ... Когато давам тест, той е един за целия клас и изисквам заедно с отговорите и решенията.
Миналата година бях проверител за след 7 клас и видях "блестящи" отговори без почти никаква белова  |
|
|
 |
marshal Напреднал

гласове: 17
|
Пуснато на: Fri Mar 20, 2009 8:02 pm Заглавие: |
|
|
Против тестовете!
Темите изискват пълно решение, което проверява знанията на ученика много по-добре.
А, ако задачите са добре написани, 4-5 от тях могат да обхванат материала от един раздел.
В нашето училище контролните ни са предимно теми. |
|
|
 |
Дидева Редовен
   гласове: 7
|
Пуснато на: Mon Mar 30, 2009 8:15 am Заглавие: |
|
|
Чл. 122. (1) Оценяването се извършва чрез изпитвания и изпити
.................................................................................................
(5) Тестът е основна форма за провеждане на писмените изпитвания и изпити.
А какво ще кажете за това?Извадката е от проекта на Закона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка.  |
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Mon Mar 30, 2009 9:16 am Заглавие: |
|
|
| И двата варианта изпитване – “тест” и “тема” имат място. Зависи от това каква е целта на изпитването. Чрез варианта “тест” може да се даде оценка за наличието на необходимия (за целта) минимум от знания и умения. Но за да се оцени дали знанията и уменията са достатъчни (пак за определена цел), вариантът “тема” според мен е единствената форма на изпитване с достоверен резултат. |
|
|
 |
|