Регистрирайте сеРегистрирайте се

Проблем с едно уравнение ...


 
   Форум за математика Форуми -> Функции / Производни
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
westony
Начинаещ


Регистриран на: 09 Jan 2010
Мнения: 4


МнениеПуснато на: Sat Jan 09, 2010 1:08 am    Заглавие: Проблем с едно уравнение ...

Да се реши уравнението: f(f(x2)) + 14x , където f(x) = 3x - 2


Може ли, някой да ми даде подробно решение, защото нещо имам проблема с двете фунцкии и този квадрат ...


Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама







Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Donatello
Редовен


Регистриран на: 17 Jun 2008
Мнения: 103

Репутация: 13.4
гласове: 4

МнениеПуснато на: Sat Jan 09, 2010 1:41 am    Заглавие:

Ами ръководиш се от[tex] f(x)=3x-2[/tex]
[tex]f(x^2)=3(x^2)-2[/tex]
[tex]f(f(x^2))=f(3x^2-2)=3(3x^2-2)-2 => f(f(x^2))+14x=9x^2+14x-8=[/tex]
[tex]=(x+2)(x-\frac{4}{9 }) [/tex]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
westony
Начинаещ


Регистриран на: 09 Jan 2010
Мнения: 4


МнениеПуснато на: Sat Jan 09, 2010 1:51 am    Заглавие:

Добре де защо само х-са се вдига на 2-ра ????

и защо при второто заместване
[tex]f(x^2)=3(x^2)-2[/tex]
не е на 2-ра ???
Иначе мн благодаря!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mathinvalidnik
Фен на форума


Регистриран на: 04 Jun 2008
Мнения: 577
Местожителство: Вкъщи
Репутация: 43.4Репутация: 43.4Репутация: 43.4Репутация: 43.4
гласове: 20

МнениеПуснато на: Sat Jan 09, 2010 2:56 pm    Заглавие:

westony написа:
Добре де защо само х-са се вдига на 2-ра ????

и защо при второто заместване
[tex]f(x^2)=3(x^2)-2[/tex]
не е на 2-ра ???
Иначе мн благодаря!!!

един:по - просто пример

Да речем имаш ф-ята [tex]f(x)=x^{2}-2x-3[/tex] => [tex]f(1)=1^{2}-2.1-3=-4[/tex] заместваш само на местата където имаш x Понеже ф-ята f(x)=y зависи от стойностите на x или в този случай където ти го написах ако x=1 то f(x)=y=-4 и наредената двойка числа е (1;-4)->това е точка от двуизмерната графика x,y виж тук .Така ако имаш [tex]f(x)=x^{2}-2x-3[/tex] и за [tex]x=x^{2}-1[/tex] става [tex]f(x^{2}-1)=(x^{2}-1)^{2}-2(x^{2}-1)-3[/tex] просто заместваш в неизвестното понеже f(x) зависи от x.

същото е и тук: все едно имаш [tex]f(g(x))=g(x)+14x[/tex] където [tex]g(x)=3x-2[/tex] ,а [tex]g(x^{2})=3x^{2}-2[/tex] И става [tex]f(g(x^{2}))=3x^{2}-2+14x[/tex]=[tex]3x^{2}+14x-2[/tex]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
westony
Начинаещ


Регистриран на: 09 Jan 2010
Мнения: 4


МнениеПуснато на: Sat Jan 09, 2010 11:46 pm    Заглавие:

Благодаря много!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Функции / Производни Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.