Регистрирайте се
Изследване на функция с неперово число иии...
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
crazymonster Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Dec 25, 2009 7:34 pm Заглавие: Изследване на функция с неперово число иии... |
|
|
y=f(x)=x2e-x
Явно ще се разглежда като рационална функция. Нали така?
Обаче така се омотавам...и стойността на неперово число каква е?
1. Определяне на ДМ
2. Периодичност. Четност - тук въобще разглежда ли се след като е рационална функцията?
3. Граници на ф-ята в крайните точки на ДМ... Асимптоти! - има ли наклонена асимптота, то е ясно,че няма да има вертикална и хоризонтална!
4. Пресечни точки с коорд. оси - май все 0?
5. Интервали на растене и намаляване, екстремуми.
6. Изпъкналост, вдлъбнатост, инфл. точки.
7. Таблица и графика?
Лично аз много се обърквам с това неперово число...
Моля за помощ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Добромир Глухаров Редовен

гласове: 8
|
Пуснато на: Fri Dec 25, 2009 8:08 pm Заглавие: Re: Изследване на функция с неперово число иии... |
|
|
| crazymonster написа: | 3. Граници на ф-ята в крайните точки на ДМ... Асимптоти! - има ли наклонена асимптота, то е ясно,че няма да има вертикална и хоризонтална!
|
Има хоризонтална асимптота - при [tex]x \to +\infty[/tex] [tex]y \to 0[/tex], следователно абсцисната ос е хоризонтална асимптота.
А иначе вертикална и наклонена май няма... |
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Fri Dec 25, 2009 8:10 pm Заглавие: Re: Изследване на функция с неперово число иии... |
|
|
1. [tex]\frac{x^2}{e^x}[/tex]. DM всяко x
2. (да ти кажа рационална функция е полином/полином, тук нямаме това нещо)
-периодичност: нека да има период t, значи [tex]\frac{(x+t)^2}{e^{x+t}}=\frac{x^2}{e^x}[/tex]<=>[tex]\frac{(x+t)^2}{e^t}=x^2[/tex]<=>[tex](\frac{x+t}{x})^2=e^t[/tex] e изпълнео за всяко x. значи и за x=-t.=: [tex]0=e^t[/tex], кеото е невъзможно, значи не е периодична
-четност: [tex]\frac{e^{-x}}{(-x)^2}=\frac{e^{-x}}{x^2}[/tex] значи нито е нечетна нито четна
3.мисля че го намерих в предишен пост
4.решаваме у-нието [tex]\frac{x^2}{e^x}=0[/tex], значи [tex]x=0[/tex]. значи с отдинатата се пресича в [tex]0[/tex]. заместваме [tex]x=0[/tex] става [tex]0[/tex], значи в абсцисата се пресича с 0.
5. [tex]f'(x)=\frac{2xe^x-x^2e^x}{e^{2x}}=\frac{e^x(2x-x^2)}{e^{2x}}=\frac{2x(2-x)}{e^x}[/tex]. при x=0 и x=2 производната си сменя знака. расте за [tex]x \in [0,2][/tex] иначе намалява. екстремуми в 0 и 2. лок макс в 2, лок мин в 0
6.[tex]f''(x)=(\frac{4x-2x^2}{e^x})'=\frac{e^x(4-4x)-(4x-2x^2)e^x}{e^{2x}}=\frac{4-4x-4x+2x^2}{e^x}=\frac{4-8x+2x^2}{e^x}=2\frac{2-4x+x^2}{e^x}[/tex]. числител има дискриминанта 8, анулира се за [tex]2+-\sqrt{2}[/tex]. между корените втората производна намалава иначе расте. => инфлексията, вдлъбнотост |
|
|
 |
crazymonster Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Dec 25, 2009 11:15 pm Заглавие: |
|
|
А при търсенето на екстремума и по-точно на локалния максимум, излиза ми 4/е2? И когато го нанасям в таблица как да знам къде да го сложа?
То неперовото число имаше някаква стойност или греша?
Иначе другите неща ги оправих...а графиката какво ще представлява? |
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Fri Dec 25, 2009 11:57 pm Заглавие: |
|
|
| crazymonster написа: | А при търсенето на екстремума и по-точно на локалния максимум, излиза ми 4/е2? И когато го нанасям в таблица как да знам къде да го сложа?
То неперовото число имаше някаква стойност или греша?
Иначе другите неща ги оправих...а графиката какво ще представлява? |
ми срещу ред x=2 слагаш екструмума
непшеровото число има стойнсот, но не е нужно да го приближаваш. напиши само е |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|