| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
Пуснато на: Mon Mar 19, 2007 6:56 pm Заглавие: Интересна задача |
|
|
На вниманието ви ( ) представям любимата ми задача от 7ми клас, която си остана такава и досега. Решението е много интересно, искрено се надявам някой от вас да я реши и да му бъде полезна ..
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
marto_mn Редовен
    гласове: 15
|
Пуснато на: Mon Mar 19, 2007 8:30 pm Заглавие: |
|
|
За да не лишавам останалите от възможността да решат задачата , просто ще кажа най-важното - необходимото спорд мене допълнително построение.Предлагам на лъча МС да изберем такава точка Р, че МN=MP.След това допълнително построение се получава равностранен триъгълник и много равнобедрени, след което лесно се получават ъглите
Има и по-интересни геометрични задачи, които се решават само със знания за седни клас.
Ако някой иска, мога да предложа такива.
|
|
|
 |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
Пуснато на: Mon Mar 19, 2007 9:37 pm Заглавие: |
|
|
Уха, впечатли ме Тези задачи ми се струват полезни, тъй че защо не
|
|
|
 |
marto_mn Редовен
|
Пуснато на: Wed Mar 21, 2007 8:30 pm Заглавие: |
|
|
Даден е триъгълник АВС, за който ъгъл ВАС е 45 градуса и ъгъл АВС е 30 градуса.Точка D е вътрешна и е такава, че ъгъл ADB=ъгъл DBA= 15 градуса.Да се намерят ъгъл ADC и ъгъл ВDC.
Интересна задача с много възможни решения.Надявам се потребителите да измислят поне 5 решения на тази задача
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
|
|
 |
Футуролог Начинаещ
   гласове: 7
|
Пуснато на: Mon Mar 26, 2007 8:06 am Заглавие: |
|
|
| Нека Т е средата на АВ. Тогава Т е средата и на МN. Нека О е пресечната точка на симетралата на АВ, която е и симетрала на МN, и правата МС. Тогава ОА=ОВ и ОМ=ОN. Но <NМС=60 следователно тр. MNO е равностранен. Оттук АМ=МО=МN, което влече, че АNО е правоъгълен триъгълник и <МАО=30. Но тагава и <МОА=30, защото тр.АМО е равнобедрен. Разглеждаме тр. АОС. <ОАС=15 и <АСО=<АОМ-<ОАС=30-15=15. Тогава тр. АВС е равнобедрен и АО=СО. Така получаваме, че АО=ВО=СО, т.е. О е центъра на описаната около АВС окръжност. Оттук <АСВ=1/2 <АОВ=1/2 120=60. За <АВС остават 75 градуса.
|
|
|
 |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Sat May 12, 2007 9:00 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте, радвам се, че намерих Вашия прекрасен сайт и форум. Почти се бях отчаял, че броят на любителите на тази страхотна наука са уникално малко - поне в родния ми град Хасково - и нямаше с кого да си говоря. Направо ми дойдохте като изцеление! Благодаря!
Опитайте с моята любима задача:
AM и MD са ъглоловящи и се пресичат в точка М върху CD от успоредника ABCD. MH е разстояние от точка М до АВ и <) HAM= 15 градуса. Да се намери МН в сантиметри, ако MD = 5 cm.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
13.06 KB |
| Видяна: |
2800 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Wed May 16, 2007 3:39 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Почти се бях отчаял, че броят на любителите на тази страхотна наука са уникално малко - поне в родния ми град Хасково - и нямаше с кого да си говоря |
Разбирам те напълно.
А относно задачата, която си дал-решението ми:
Първи начин:
<AMB=90°, < DMB=BMD=75° и <BDC=30°. По косинусова теорема имаме BM=√(52+52-2*5*5*cos 30°). MH=BM*cos(<HMB)=2,5
Втори начин:
<AMB=90°. AC=CM, но MD=BD => CM=MD => CD=2MD=AB. <BAM=15° => MH=AB/4=MD/2=5/2=2,5
| Description: |
|
37.42 KB |
2697 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
marto_mn Редовен
|
Пуснато на: Wed May 16, 2007 4:08 pm Заглавие: |
|
|
Задача от ЗМС тази година.За 8 кас беше дадена, но използва само знания за седми клас.
В триъгълника АВС ъгъл АСВ= 2* ъгъл АВС. Точката М лежи върху страната АС, така че СМ=ВС.Да се намерят ъглите на триъгълника , ако ВМ=АС.
|
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

|
Пуснато на: Thu May 17, 2007 9:58 am Заглавие: |
|
|
| Майче е 30°, 50° и 100°. Ако имам време по-късно ще сложа решението.
|
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

|
Пуснато на: Thu May 17, 2007 10:45 am Заглавие: |
|
|
| СР е ъглополовяща. Тогава ▲ВСР е равнобедрен. Но ВМ е перп. на СР-▲ВСМ е равнобедрен. Нека ВМ пресича СР в т. О. И СН е височина в ▲АВС и ▲ВРС и тогава СН=ВО. Но ВО=ВМ/2 => CH=AC/2 => <BAC=30° => <ABC=50° и<ACB=100°. Общо взето равнобедрени триъгълници и катет половината от хипутенузата.
|
|
|
 |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Sat May 26, 2007 7:49 pm Заглавие: |
|
|
ММ, благодаря за чертежа. Има и трети начин - да се построи медиана на АВ през М. Един хубав слънчев ден взех, че почнах да разработвам четвърти - построяване на правоъгълен триъгълник с хипотенуза АС. Ама по някое време се усетих, че утре имам класно по л-ра... И идеята отиде по дяволите
Ето още една:
Тригъгълник РКС - произволен. СХ - височина, а СТ - ъглополовяща. Да се докаже, че ъгъл ТСХ е равен на
<) КРС - <) РКС
|
5.79 KB |
2682 пъти(s) |

|
|
|
|
 |