| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vladi_mnt Редовен
         гласове: 5
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:17 pm Заглавие: Едно ИУ със съвременна история |
|
|
x2 + [tex]\sqrt{ 2x^2-4x+8} = 4x + 8 [/tex]
Всичко започва така:
Във моето училище това беше една потенциална задача за класното на Ха клас. И, моите съученици веднага взеха да я мъчат и разискват, понеже има само 3-4 човека максимум, които наистина искат да научат нещо без да се интересуват от оценката, т.е. гледат не оценката от контролното, ами какво са написали. За жалост това са малко над 10% от хората ( включвам и себе си към тях, колкото и нескромно може би да звучи ).
Тааа, както казвах, аз много обичам да гледам "тревоженето" и паниката на приятелите ми (е, особено когато аз самият няма да имам проблем с предстоящото събитие ) + това, просто ние сме уникални същества. В часовете по съответните предмети всеки си прави хахо-хихи ( че и аз, признавам си, и то често, но гледам и да понауча нещо, за да не се излагам после като другите ). Ама ставаме ужасни, никой не може да ни укроти и тн..... буквално като деца от детската градина Обаче преди да дойде контролното всеки сяда мирен ( което особено ми е смешно като гледам как ни се е изпарило наглостта, нахалството да си правиш всичко друго, освен което трябва в часа АМА БУКВАЛНО ВСИЧКО ДРУГО - монтираха ни камери в у-щето, ама всеки си става, сяда, излиза по време на часът, един слуша музика, друг спи и всичко друго беснее и никой не може да чуе нищо от урока (нерядко и учителят не може да се чуе какво говори ). Абе повечето от вас знаят за какво става на въпрос ) и всички треперят, а когато учителят влезе всички започват да се молят за по-лесно изпитване ( аз това не го правя - смятам, че трябва да си понесем каквото сме заслужили и нерядко ме дразни снизходителното отношение на учителя, който сме го мачкали и правили на парцал само допреди 24 часа )
Но, въпросът е за задачката откъде и как се е появила. Това се случи в деня на класното ни по математика, когато всички около мен преглеждаха решени вече задачи и гадаеха коя ще се падне. Изведнъж изникна тази и всеки се опита да си спомни дали я е решавал и как. Съучениците ми си отговориха отрицателно още на първия въпрос и ( и аз даже не съм я решавал преди ) някои седнаха да я решават. Отвсякъде изникваха спънки и решиха да се допитат и до мен. ( Аз пък ми беше лошо този ден, опитвах се да понауча по география, но и аз не успях да реша задачата, въпреки че не успях да вложа целият си умствен потенциал в нея ). В учебника ( Регалия – 6 проф подготовка 10 клас ) пишеше доколкото си спомням отговори 1 - [tex]\sqrt{3} [/tex] ; 1 + [tex]\sqrt{3} [/tex]. Понеже по всеки начин на решаване ( със знания до 10 клас ) стигахме до определено място, и оттам не можехме да продължим, някои отидоха да питат големия математик на гимназията и Монтана Марто Попов ( бтв тази информация не знам колко е достоверна – така ми казаха, но аз самият не ходих с тях ). Съучениците ми казаха, че Марто ще я измисли за малко време, обаче на нас ни трябваше за веднага. Излязох и попитах първата срещната учителка по математика, обаче за 3 минути не можа и тя да измисли нищо. После ми казаха, че са питали още една преподавателка и тя също не могла да даде отговор за няколко минути. Класното мина и замина, ( аз се поомазах, по и позамазах положението със КМС ) и ето че на следващия ден се сетих за тази прекрасна задача. Вие имате колкото си искате време за да я решите, не само 1 или 2 минути, не ви и предстои класно ( тази задача се появи на класното, но – това е краят на историята на това ИУ и за нея – чак след като я решим ) Аз също ще помисля какво не съм се сетил по нея, но разчитам най-вече на помощ от вас
( Това не е цялата история на уравнението, краят й ще стане известен след решението й ще се окаже, че истината за ир. уравнение е ...
Ъхъм.... нека да се хванем да я решим За гафът с нея ( подсказах малко края ) – след това 
Последната промяна е направена от Vladi_mnt на Tue Dec 15, 2009 11:09 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
naitsirk Напреднал
  гласове: 34
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:27 pm Заглавие: |
|
|
еее ама ти накрая направо си каза, че под корена се мърди един точен квадрат  |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:31 pm Заглавие: |
|
|
Сигурен ли си? Я разпиши и виж пак ( така и аз се заблудих поначало: ако пак се заблуждавам - моля те да ми простиш, ама се съмнявам че греша )
Последната промяна е направена от Vladi_mnt на Tue Dec 15, 2009 10:32 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:31 pm Заглавие: Re: Едно ИУ със съвременна история |
|
|
| [tex]x^2+\sqrt{2x^2-4x+8}=4x+8[/tex] |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:34 pm Заглавие: Re: Едно ИУ със съвременна история |
|
|
| martin123456 написа: | | [tex]x^2+\sqrt{2x^2-4x+8}=4x+8[/tex] |
Да, точно това имах впредвид
Последната промяна е направена от Vladi_mnt на Tue Dec 15, 2009 11:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:38 pm Заглавие: |
|
|
А, колкото до корените в учебника - сложих ги само за украса на текста; не се подвеждайте от тях ( а ако някой направи проверка и установи, че са корени, " ей, Богу, шапка му свалям и го пращам на преглед"  ) Тоест, аз не съм правил проверка, но и смятам, че не са корени. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:58 pm Заглавие: |
|
|
не са корени да
мн странно 10ти клас |
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 10:59 pm Заглавие: |
|
|
| Аз залагам, че някой в цялата тази суматоха е объркал някой коефициент. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 11:00 pm Заглавие: |
|
|
| и аз |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 11:06 pm Заглавие: |
|
|
ЧЧЧШШШШш Тихо найтсриск, това - после, това е частта от продължението на историята на това необикновено ИУ. Бтв, вече ме обсипват с предложения за сайтове, които ми го решават и ще бъда пределно ясен: ИСКАМ РЕШЕНИЕ, КОЕТО СЕ ПОСТИГА С ЛИСТ И ХИМИКАЛ! Тази задача спечели вечното ми уважение и заради необикновената й история, заради това, че със 1 проста смяна и най-големия леймър я решава, ама в този си вид...
P.S. Ето защо и човекът, който ми даде такова решение ще спечели моето уважение към самия него ( а в 1 малко по-особен случай - само към умствените му възможности ) |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Tue Dec 15, 2009 11:07 pm Заглавие: |
|
|
А като я решим, ще постна и ИУ във вида, в който е трябвало да бъде ( то е вече пределно ясно, че е станала печатна грешка ама в учебника, не у нас, а и вижте какво прекрасно уравнение се e получило от тази грешка ) |
|
|
 |
baroveca Напреднал

гласове: 14
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 3:42 pm Заглавие: |
|
|
С голяма вероятност да напиша много голяма глупост ще напиша решението си,което може би е грешно.
[tex]x^2+\sqrt{2x^2-4x+8} =4x+8[/tex]
[tex]\sqrt{2x^2-4x+8}+x^2-4x-8=0[/tex]
Полагаме [tex]x^2-4x=y[/tex]
[tex]\sqrt{2y+8}+y-8=0[/tex]
[tex] \sqrt{2y+8}=-y+8[/tex] повдигаме
[tex]2y+8=y^2-16y+64[/tex]
[tex]y^2-18y+56=0[/tex] [tex]y_1=14,y_2=4[/tex]
Връщаме се към полагането
[tex]x^2-4x-4=0[/tex] [tex]x_1,_2=2\pm2\sqrt{2}[/tex]
[tex]x^2-4x-14=0[/tex] [tex]x_1,_2=2\pm 3\sqrt{2}[/tex]
А дали е така незнам  |
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 3:47 pm Заглавие: |
|
|
След полагането това което си написал под корена не е вярно.
На мен ми се върти да положим x=cos(t) или пък sin(t) по някакъв коефициент, защото корените не са в [-1;1] |
|
|
 |
baroveca Напреднал

|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 3:52 pm Заглавие: |
|
|
| Би ли ме поправил/а,като ми кажеш къде греша?А само да попитам аква връзка имат триг.ф-ции в тора уравнение? |
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 3:59 pm Заглавие: |
|
|
[tex]2y\ne 2x^2-4x[/tex] както ти си писал.
[tex]2y=2x^2-8x[/tex] и така полагането не върши работа.... |
|
|
 |
baroveca Напреднал

|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 4:13 pm Заглавие: |
|
|
| Ако де довечера имам възможност да се свъжа с дъскалката по матемитка ще ви пиша.Обаче няма да искам решението, а само насока. |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 9:13 pm Заглавие: |
|
|
| naitsirk написа: | След полагането това което си написал под корена не е вярно.
На мен ми се върти да положим x=cos(t) или пък sin(t) по някакъв коефициент, защото корените не са в [-1;1] |
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^4-8x^3-2x^2%2B68x%2B56
Я виж тук - аз като гледам ( още не съм сложил цайси ) има едно коренче х≈-0.9 |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 9:36 pm Заглавие: |
|
|
Има даже две коренчета  |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 10:50 pm Заглавие: |
|
|
Че кое е второто "коренче" във интервала [-1;1]  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 11:38 pm Заглавие: |
|
|
| Vladi_mnt написа: | Че кое е второто "коренче" във интервала [-1;1]  |
а защо да е в [-1; 1]? |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 11:42 pm Заглавие: |
|
|
| Еми, защото точно за това се говореше.... примерно ? Ако става въпрос въобще за реални - те са 4... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Dec 16, 2009 11:51 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | Еми, защото точно за това се говореше.... примерно ? Ако става въпрос въобще за реални - те са 4... |
Реалните са точно два. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Thu Dec 17, 2009 1:35 am Заглавие: |
|
|
| В линка на Влади ще видиш, че не е така! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Dec 17, 2009 9:10 am Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | В линка на Влади ще видиш, че не е така! |
Баш така е. Има само два реални корена. И без да се чертае с програма е ясно. Прехвърли [tex] x^2 [/tex] в дясно и ще получиш графиките на две параболи. Едната е обърната нагоре, а другата надолу. Имат две пресечни точки. |
|
|
 |
|