Регистрирайте се
-:- прогресия на четири числа
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
пушкин Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 5:05 pm Заглавие: -:- прогресия на четири числа |
|
|
| Четири числа образуват аритм. прогресия.Четвъртоточисло е сбор от квадратите на останалите три.Намерете тези числа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 5:53 pm Заглавие: |
|
|
0, 0, 0, 0 устройва ли те. Мисля, че отговаря на условието.
Ако a е първият член, b е разликата на прогресията то условието на задачата изпълняват всички числа, които изпълняват условието 2b2=a2 |
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 7:45 pm Заглавие: Re: -:- прогресия на четири числа |
|
|
| пушкин написа: | | Четири числа образуват аритм. прогресия.Четвъртоточисло е сбор от квадратите на останалите три.Намерете тези числа. |
a, a+d, a+2d, a+3d, d>0
значи
[tex]a+3d=a^2+a^2+a^2+d(2+4)+d^2(1+4)=3a^2+6d+5d^{2}[/tex]
[tex]3a^2+3d+5d^{2}=a[/tex] |
|
|
 |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 7:55 pm Заглавие: |
|
|
Явно има грешка или непълно условие тука, защото нещата не са определени, за да се намерят тези числа. Аз както обикновено пак не бях прочел условието както трябва и съм разблал " Квадратът на четвъртото число е сбор от квадратите на останалите три.Намерете тези числа" и затова получавам различен отговор, т.е. [tex]2b^2=a^2[/tex].
Нищо чудно пък като съм разбрал грешно условието, да съм успял да налучкам съдържанието (или поне част от него) на оригиналната задача , защото резултата ми иглежда малко по-рационален.
Последната промяна е направена от dim на Mon Nov 30, 2009 7:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 7:56 pm Заглавие: |
|
|
ами като пишат грешни задачи... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|