Регистрирайте се
имам нужда от помощ относно...
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vip_boy Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:05 pm Заглавие: имам нужда от помощ относно... |
|
|
имам нужда от помощ относно тази задача :
(а-2)х2-2ах+2а-3=0
от части я разбирам но имам неяснотии относно някои неща. ако някой смята че може да ми помогне ще съм му благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:08 pm Заглавие: Re: имам нужда от помощ относно... |
|
|
| vip_boy написа: | имам нужда от помощ относно тази задача :
(а-2)х2-2ах+2а-3=0
от части я разбирам но имам неяснотии относно някои неща. ако някой смята че може да ми помогне ще съм му благодарен. |
По принцип има ли условие тази задача,младежо? |
|
|
 |
vip_boy Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 9:58 am Заглавие: Re: имам нужда от помощ относно... |
|
|
| mathinvalidnik написа: | | vip_boy написа: | имам нужда от помощ относно тази задача :
(а-2)х2-2ах+2а-3=0
По принцип има ли условие тази задача,младежо? |
мн се извинявам.забравил съм да го напиша
а)реални корени
б)полужителни реални корени
в)отрицателни реални корени
г)2 реални корена с различни знаци
тва е и отново се извинявам за безмислената тема сега надявам се да може някои да ми помогне |
|
|
 |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 1:41 pm Заглавие: |
|
|
a) [tex]D\ge 0[/tex] за да има реални корени. Т.е. [tex]a^2-(a-2)(2a-3)\ge 0[/tex], [tex](a-1)(a-6)\le 0[/tex]=> [tex]a\in [1,6][/tex]
б)[tex]x_1.x_2=\frac{2a}{a-2}>0[/tex] и [tex]x_1+x_2=\frac{2a-3}{a-2}>0[/tex], засичаш и с резултата от а) D≥0
в) [tex]x_1.x_2>0[/tex], [tex]x_1+x_2<0[/tex] и пак засичаш с D≥0
г)[tex]x_1.x_2<0,[/tex], D>0
Не е казано "два различни реални корена", така че в б) и в) допускам, че може да има двоен корен.
Остава само да решиш неравенствата и да засечеш.
Трябва и разбира се да реши а-2≠0, а≠2 и да се изключи 2 от решенията на всички подусловия.
Едит: благодаря за корекцията, martin123456.
Последната промяна е направена от dim на Mon Nov 30, 2009 2:10 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 2:02 pm Заглавие: |
|
|
| dim написа: | a) [tex]D\ge 0[/tex] за да има реални корени. Т.е. [tex]a^2-(a-2)(2a-3)\ge 0[/tex], [tex](a-1)(a-6)\le 0[/tex]=> [tex]a\in [1,6][/tex]
б)[tex]x_1.x_2=\frac{2a}{a-2}>0[/tex] и [tex]x_1+x_2=\frac{2a-3}{a-2}>0[/tex], засичаш и с резултата от а) D≥0
в) [tex]x_1.x_2>0[/tex], [tex]x_1+x_2<0[/tex] и пак засичаш с D≥0
г)[tex]x_1.x_2<0,[/tex], D>0
Не е казано "два различни реални корена", така че в б) и в) допускам, че може да има двоен корен.
Остава само да решиш неравенствата и да засечеш. |
само да кажа че трябва дфа се разгледа и случаят старши коефициент да е 0 (тогава нямаме квадратно у-ние)[/tex] |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|