| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:04 pm Заглавие: Защо правят капаците на шахтите кръгли? |
|
|
Защо правят капаците на шахтите кръгли?
Скоро ми зададоха този въпрос. Но аз мисля, че така зададен въпросът не може да има еднозначен отговор. Така, че по-скоро задачката е да се даде логичен довод защо не са квадратни или правоъгълни, а кръгли. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:24 pm Заглавие: |
|
|
Като решиш да го извадиш тоя капак и да го местиш нанякъде най-лесно се търкаля кръглата ф-ма .ама най-добре е да се допиташ до някоя нощна крадлива птица с 20 букви - (циганинсгуменакаруца) |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:33 pm Заглавие: |
|
|
Хахах, за да улеснява крадците значи викаш Да, това е логичен довод, но има и друг.
ПП Не знаех, че е обсъждано във форума. Да - защотот правоъгълният или квадратният капак може да падне вътре в шахтата. Но според мен хич не е еднозначно това. Просто исках да видя и друг начин на мислене. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:41 pm Заглавие: |
|
|
| Карате си вие супер якото Бентли и минавате край една спирка,на която виждате припадаща старица,която има спешна нужда от мед. помощ,най-добрия ви приятел и момичето на вашите мечти.Какво ще направите за да извлечете максимума от тази ситуация? |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:45 pm Заглавие: |
|
|
| Питаш как да прегазим и тримата като изминем най-кратък път? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:49 pm Заглавие: |
|
|
| seppen написа: | | Питаш как да прегазим и тримата като изминем най-кратък път? |
Твърду нйиеее...ама и така разбран въпроса има готини отговори.като например с отворена дясна врата и бързо и яростно преминаване край спирката.така и 3те заеки ще литнат с 1 удар
п.п На мене като ми го задавах ме попитаха-"кой ще качите от 3мата" ама мисля,че това влияе на верния отговор и затова го зададох така.
Последната промяна е направена от mathinvalidnik на Sun Nov 29, 2009 10:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:50 pm Заглавие: |
|
|
ще прегазя най-добрия ми приятел и ще помогна на двамата умиращи, за да впечатля момичето на мечтите ми. Така хем помагам на двама и впечатлението е двойно, хем приятелят ми няма шанс да впечатли момичето  |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 10:54 pm Заглавие: |
|
|
Ми качваш мацката примерно пък приятеля ти да се оправя с бабата
Или пък прегазваш мацката... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 11:00 pm Заглавие: |
|
|
| dim написа: | Ми качваш мацката примерно пък приятеля ти да се оправя с бабата
Или пък прегазваш мацката... |
Хах ,точно така .... без прегазването на мацката обаче  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 11:02 pm Заглавие: |
|
|
| dim написа: | | Или пък прегазваш мацката... |
Е... това да не е мацката на кошмарите ти, та да я мачкаш
Сега зацепих, че имаме и кола все пак, то може да качиш и тримата в колата - мацката - хехе очевидно, бабката, за да закараш до болницата, а приятелят.. да го закараш нанякъде и да му направиш услуга. |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 11:03 pm Заглавие: |
|
|
Без прегазване разбира се
Ама то и няма много варианти щото ако не я качиш яката мацка на Бентлито - нямаш никакъв шанс....  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 11:06 pm Заглавие: |
|
|
е, то не е задължително нещата в бентлито да се случат, може и на спирката Поне да имам свидетели за отбелязания успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 11:07 pm Заглавие: |
|
|
нали си я чувал тая:Когато се появи подходящият мъж,няма абсолютно никакво значение какъв цвят е Бентлито му  |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Sun Nov 29, 2009 11:08 pm Заглавие: |
|
|
Хахахахах - имаш право ! Но тук вече започваме да излизаме извън пределите на забавната математика
| mathinvalidnik написа: | нали си я чувал тая:Когато се появи подходящият мъж,няма абсолютно никакво значение какъв цвят е Бентлито му  | - яко
Ама си е истина според мен... |
|
|
 |
wmlwdp Начинаещ
   гласове: 1
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 12:06 am Заглавие: Re: Защо правят капаците на шахтите кръгли? |
|
|
| dim написа: | Защо правят капаците на шахтите кръгли?
Скоро ми зададоха този въпрос. Но аз мисля, че така зададен въпросът не може да има еднозначен отговор. Така, че по-скоро задачката е да се даде логичен довод защо не са квадратни или правоъгълни, а кръгли. |
По технологични ( производствени ) причини. По-лесно се правят кръгли шахти с кръгли капаци. Инструментите за това са стадартизирани. |
|
|
 |
wmlwdp Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 12:51 am Заглавие: |
|
|
| По технологични ( производствени ) причини. По-лесно се правят кръгли шахти с кръгли капаци. Инструментите за това са стадартизирани. |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 12:31 pm Заглавие: |
|
|
| Би ли разяснил? Защото според мен въпросът е не дали има стандартизирана технология, а защо са я стандартизирали точно за кръгли шахти. Тогава защо според теб са направили кръгъл капак и технология за кръгъл капак, а не за квадратен или триъгълен примерно? Мен ми се струва много по-лесно да се направи примерно правоъгълен шаблон отколкото кръгъл. Освен ако не изхождаш от някаква гледна точка, че примерно конструкта на окръжността е по-елементарен в смисъл, че се нуждаем само от радиус и център около който да въртим? Не съм наясно с технологията и унификацията в тази сфера и нищо чудно да си прав. |
|
|
 |
wmlwdp Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 1:09 pm Заглавие: |
|
|
Може да сте забелязали че повечето машини ( стругове, фрези и т.н ) работят чрез въртене на детайла или инструмента. Така е и при машините отливащи бетонни тръби.
По-лесно и по-икономически изгодно при масовото производство е формите да са кръгли.
Могат да се правят и други но по поръчка и струват по-скъпо защото трябва да сепроменят инструменти, машини и т.н. по веригата. |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 1:16 pm Заглавие: |
|
|
| Да. Доста логично звучи наистина. Поне на мен ми звучи по-логично от отговорът, който дават за верен, т.е. капакът да не падне в шахтата или някой злонамерен да го набута там. Това потвърждава мнението ми, че няма еднозначно решение на проблема. |
|
|
 |
GReeN_HuM@N Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 6:26 pm Заглавие: |
|
|
| Или просто защото тръбите са с цилиндрична форма и им пасват кръгли капаци. |
|
|
 |
Dian Atanasov<T1BLD> Редовен

гласове: 2
|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 7:17 pm Заглавие: |
|
|
как ще да падне, ако е с квадратна или друга форма като е еднакъв начина на закрепяне тоест лицето на самия капак е по-голямо от лицето на мястото където се слага
П.П. иначе и аз мисля, че са кръгли за да се спестят ресурси |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Mon Nov 30, 2009 7:29 pm Заглавие: |
|
|
| Ами примерно ако е квадратен със страна [tex]a[/tex] и лежи в равнина XY, го завъртаме на 90°, така, че да лежи на перпендикулярната на XY равнина. Сега завъртаме на 45° около оста Z (нали сме в 3D) и пъхаме страната на квадрата, която е [tex]a[/tex] в диагонала, който е [tex] a\sqrt{2}[/tex]. И тъй като [tex]a\sqrt{2}>a[/tex], капакът си влиза в шахтата като у дома си. |
|
|
 |
wmlwdp Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Dec 01, 2009 11:10 am Заглавие: |
|
|
Освен икономочески, технологични, производствени и т.н. причини, впечатление прави че където влизат хора шахтите са кръгли.
Днес един приятел ми обърна внимание на този факт.
Танкове, ракети.
Спетява се пространство, материал, якостно по-добри показатели, по-лесно производство, по-ергономично |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Dec 01, 2009 12:41 pm Заглавие: Re: Защо правят капаците на шахтите кръгли? |
|
|
| dim написа: | Защо правят капаците на шахтите кръгли?
А защо капачките на всички буркани са кръгли Кръгът е някак си съвършен. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Dec 01, 2009 3:19 pm Заглавие: |
|
|
Еми ако се замислиш не е много удобно за съхранение, защото като ги наредиш кръглите буркани един до друг остава горомно празно пространство между тях - ако бяха по "квадратни" щеше да е идеално - всичко се използва  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Dec 01, 2009 3:33 pm Заглавие: |
|
|
има си решение за този въпрос цък
п.п като се замисля като са кръгли капачките се използва здравината на винта,защото като го завинтиш здраво буркана и го обърнеш не протича да речем компота,а ако е с квадратна капачка не се сещам за здрав начин за затваряне.кръгът дава някаква еластичност |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Dec 01, 2009 7:19 pm Заглавие: |
|
|
дам, кръглата форма позволява използването и за винт, добре казано, още един аргумент(макар че това не ваши за шахтите ) |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Wed Dec 02, 2009 2:34 am Заглавие: |
|
|
Мммм да. Проблемът с формите и тяхното най-рационално използване в практиката е доста интересен. Особено като се касае примерно за някои екстремални свойства на геометричните фигури. Аз примерно знам, че в сроителството понякога, когато почвата е неподходяща и се налага много дълбоко фундиране правят напречното сечение на фундамента да е равностранен триъгълник( т.е. изглежда като триъгълна призма), защото измежду всички фигури с фиксирано лице той има най-голям периметър и следователно околната повърхнина на триъгълната призма ще е повече отколкото на другите видове призми при фиксиран обем =>сцеплението с почвата ще е най-добро ако призмата е със сечение равностранен триъгълник.
Друго интересно нещо, което съм чувал е, че комините на ТЕЦ примерно, както и много други видове комини от промишлеността са със ф-ма на ротационна хипербола, защотот позволявала най-качествено димът да се издърпа нагоре и да се изхвърли по-високо в атмосферата или нещо такова... Но сега не мога да се сетя кое точно математическо свойство на хиперболата се използваше.
Аз се интересувам от тези свойства на формите по принцип, така че ако някой знае нещо по въпроса - ще се радвам да го сподели. |
|
|
 |
FedUp Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Dec 08, 2009 9:35 am Заглавие: |
|
|
| dim написа: | | Друго интересно нещо, което съм чувал е, че комините на ТЕЦ примерно, както и много други видове комини от промишлеността са със ф-ма на ротационна хипербола, защотот позволявала най-качествено димът да се издърпа нагоре и да се изхвърли по-високо в атмосферата или нещо такова... Но сега не мога да се сетя кое точно математическо свойство на хиперболата се използваше. |
Може би се гледа обтекаемостта на съответната повърхнина. Най-вероятно хиперболата идва от опитни постановки с цел да се търсят разни характеристики от рода на тези, които си споменал - по-високо изхвърляне на дима, избягване на завихряне на потока вътре и подобни. |
|
|
 |
|