Регистрирайте се
параметрична система линейни уравнения..
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
fermax Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 4:00 pm Заглавие: параметрична система линейни уравнения.. |
|
|
|λx1+λx2+(λ+1)x3=λ
|λx1+λx2+(λ-1)x3=λ
|(λ+1)x1+λx2+(2λ+3)x3=1
Някой може ли да ми каже как да я реша?
|λx1+λx2+(λ+1)x3=λ
|2x1+λx2+(λ-1)x3=λ
|(λ+1)x1+λx2+(2λ+3)x3=1
Възможно и да е така не съм сигурен в записа |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 4:51 pm Заглавие: Re: параметрична система линейни уравнения.. |
|
|
| fermax написа: | |λx1+λx2+(λ+1)x3=λ
|λx1+λx2+(λ-1)x3=λ
|(λ+1)x1+λx2+(2λ+3)x3=1
Някой може ли да ми каже как да я реша?
|λx1+λx2+(λ+1)x3=λ
|2x1+λx2+(λ-1)x3=λ
|(λ+1)x1+λx2+(2λ+3)x3=1
Възможно и да е така не съм сигурен в записа |
aами как:
изразяваш от 1вото уравнеие [tex]x_1[/tex], като тъй като трябва да се раздели на [tex]\lambda[/tex], трябва да се разгледа случай дали [tex]\lambda[/tex] не е 0.
-ако е 0, то системата се опростява значително и се решава пак по същия начин, описан по-долу, но без парамера
-ако не 0, вече сме изразили [tex]x_1[/tex] с [tex]x_2, x_3, \lambda[/tex]. Заместваме във 2ро и 3то у-ния изразенето x.
Решаваме нова с-ма от 2 уравнения с параметър [tex]\lambda[/tex] и неизвестни [tex]x_2,x_3[/tex]. Изразяваме сега [tex]x_2[/tex] с [tex]x_3[/tex] опт 1вото уравнение на новата система. Ако се дели на нещо пак разглеждащ случай дали не 0. Заместваш в треторо уравнение. Получава се уравнение с едно неизвестно и един параметър. Решаваш го. Където са изразени променливите [tex]x_2,x_1[/tex] в този ред ги обратно изразяваш с намерената стойност на [tex]x_3[/tex] |
|
|
 |
nikko1 Напреднал

гласове: 36
|
Пуснато на: Mon Nov 23, 2009 7:52 am Заглавие: |
|
|
Можеш да сметнеш основния случай с формулите на Крамер. Намираш детерминантата на системата и тя е [tex]\Delta=-2\lambda\neq 0\Leftrightarrow\lambda\neq 0[/tex]. Разглеждаш случаите:
I. [tex]\lambda\neq 0[/tex]. Тук всичко в ОК намираш [tex]x_i=\frac{\Delta_i}{\Delta}[/tex]
II. [tex]\lambda=0[/tex]. Заместваш в системата и имаш решението [tex]x_1=1, x_2=p,x_3=0[/tex], където p е реален параметър. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|