Регистрирайте се
Как се решава "Биквадратно уравнение"
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TheWiLL Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 3:35 pm Заглавие: Как се решава "Биквадратно уравнение" |
|
|
Здравейте!
Значи много съм зле по математика за съжаление, и сега сме на бикавадтатни уравнения в класа ми е пълна лудница неможеш да разбереш нищо.
Та искам да ми покажете как се решава биквадратно уравнение.
И как се решават дробните уравнения? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martin123456 Фен на форума

гласове: 15
|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 3:49 pm Заглавие: Re: Как се решава "Биквадратно уравнение" |
|
|
| TheWiLL написа: | Здравейте!
Значи много съм зле по математика за съжаление, и сега сме на бикавадтатни уравнения в класа ми е пълна лудница неможеш да разбереш нищо.
Та искам да ми покажете как се решава биквадратно уравнение.
И как се решават дробните уравнения? |
1)
1.1) полага се [tex]y=x^2[/tex]. Замества се [tex]x^4[/tex] с [tex]y^2[/tex], замества се [tex]x^2[/tex] с y. Получава се квадратно уравнение относно y. Решава се. Получените корени са 0,1 или 2 наброй.
1.2) ако са 0 и оригиналното уравнение няма решения
1.3) ако са 1
- ако е < 0, то оригиналното уравнение няма решение
- ако е [tex]\geq 0[/tex], нека е [tex]y_0[/tex], то решаваш ново квадратно уравнение [tex]x^2=y_0[/tex]
1.4) ако са 2
- както по горе, ако сред тях има отрицателен можем да го махнем от разглеждане
(логиката е че [tex]x^2[/tex] = отрицателно няма решения. Т.е махаме всички
отрицателни корени (те са или 1 или 2). Ако сме махнали 2та, то задачата е решена
Иначе, ако сме махнали 1 корен:
- нека е останал [tex]y_0[/tex]. Решаваме [tex]x^2=y_0[/tex]
Иначе, ако са останали 2 корена [tex]y_1[/tex], [tex]y_2[/tex], решаваме 2 уравнения
[tex]x^2=y_1[/tex] и [tex]x^2=y_2[/tex]
2) намира се дефиниционно множество. намира се най-малко общо кратно. Урвнението става недробно |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|