Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
icohim Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 2:05 am Заглавие: Парабола |
|
|
Може ли да ми помогнете със следната задача. Да се намери чрез определен интеграл площта заключена между параболи с уравнения -ax^2-bx+c, -ax^2+bx+c в интервала [-f,f]. Параболите се пресичат върху ординатната ос в точка с координати (0, n). Уравненията на параболите и резултата да се изразят, чрез f и n.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
11.66 KB |
| Видяна: |
1993 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 10:08 am Заглавие: |
|
|
Съобразяваш, че при така зададена област, тя е два пъти областта в първи квадрант, тогава:
[tex]I=2.\int_{0}^{f}(-a x^2-bx+c)dx=(-a \frac{x^3}{3 }-b\frac{x^2}{2 }+cx)|_0^f=c f-b\frac{f^2}{2 }-a\frac{f^3}{3}[/tex]
Прави ти впечатление, че n изобщо го няма, ами така е, при тези условия на интегриране така е. Ако се сметне по y интеграла, там ще изчезне f. Всичко това се обяснява с класическото определение на определен интеграл. Прочети го внимателно от учебника.
|
|
|
 |
icohim Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 22, 2009 1:36 pm Заглавие: |
|
|
| Аз имах предвид функциите да се представят така -f1(f, n)x^2+f2(f, n)x+f3(f, n) и -f1(f, n)x^2-f2(f, n)x+f3(f, n). Т.е. a,b,c да са функции на f и n. Това ме затруднява. f1=? f2=? f3=? Интеграла не.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|