Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
JS Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Nov 14, 2009 3:21 pm Заглавие: Въпрос за една задача... |
|
|
Здравейте : )
Сега уча вектори и искам да питам за ето тази задача, дали отговорът е коректен:
Нека в [tex]\Delta[/tex] ABC имаме [tex]\vec{OA} = \vec{a}, \vec{OB} = \vec{b}[/tex], |OA| = b, |OB| = a. Да се определи елементарно геометричният ъгъл [tex]\varphi[/tex] между векторите [tex]\vec{a}[/tex] и [tex]\vec{b}[/tex] така, че медианите през върховете A и B на [tex]\Delta[/tex] ABC да са взаймно перпендикулярни.
Отг: [tex]cos\varphi = \frac{2(a^2 + b^2)}{5ab } [/tex]
Сами виждате, че с каквито и числа да заместя(имам предвид големи числа) получавам число над 1. Аз лично, като отговор, получавам:
[tex]cos\varphi = \frac{a^2 + b^2}{3ab } [/tex]
Затова ако може някой да обясни, ще съм му много благодарен.
P.S.: Сега, разбирам, че задачата е супер проста, въпросът още повече, но не разбирам как тогава трябва да се реши...
Последната промяна е направена от JS на Sun Nov 15, 2009 7:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
nikko1 Напреднал

гласове: 36
|
Пуснато на: Sun Nov 15, 2009 5:50 pm Заглавие: |
|
|
Ти добре заместваш с числа, ама първо си писал x^2 на всякъде, а то е a^2 и второ все пак имаш страни на триъгълник и медианите са перпендикулярни. Иначе и аз получавам
[tex]cos\varphi = \frac{2(a^2 + b^2)}{5ab}[/tex] |
|
|
 |
JS Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 15, 2009 7:14 pm Заглавие: |
|
|
Опа... моя грешка, съжалявам : (
Иначе, задачата като се позамислих малко и аз получих толкова. Забравил съм да пиша, че медицентъра дели в отношение 2/1, и съм работил направо с целите медиани...
Все пaк, мерси : ) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|