Регистрирайте се
Това коректно дефинирана задача ли е?
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
insighter Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 10, 2009 6:36 pm Заглавие: Това коректно дефинирана задача ли е? |
|
|
Разглеждах покрай моя син задача от Математически турнир Черноризец Храбър отпреди година две, която гласи.
"Кукувицата кука 4 пъти за 6 секунди, за колко секунди кукувицата ще изкука 12 пъти?"
Верния отговор, който е посочен е 22сек., с обяснение че интервалът между куканията е 2 сек., 12 кукания имат 11 интервала -> 11x2=22сек.
Това е вярно при условие, че е засечен интервалът между първото и четвъртото кукане, тоест стартираш хронометъра при първото кукане и спираш при четвъртото, което за мене не е ясно дефинирано в условието.
Интерпретацията може да бъде и, че кукувицата вмества 4-те кукания някъде в 6-те секунди, тоест пускаш хронометъра, броиш колко пъти кука преди да изтекат 6-те сек. При такива условия отговорът очевидно би бил друг.
... изобщо как се разпознават такъв тип задачи, при които трябва да се смятат интервалите, а не? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Tue Nov 10, 2009 6:49 pm Заглавие: |
|
|
| 4 пъти за 6 секунди --> 12=3.4 пъти за 6.3=18 секунди. (за три пъти повече време имаме 3 пъти повече кукания). Това би трябвало да е верният отговор. Техният е доста подвеждащ - няма уточнение как точно се засичат и затова има няколко възможности, и не мисля, че задачата е много коректна. |
|
|
 |
insighter Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 9:27 am Заглавие: |
|
|
| Миролюб написа: | | 4 пъти за 6 секунди --> 12=3.4 пъти за 6.3=18 секунди. (за три пъти повече време имаме 3 пъти повече кукания). Това би трябвало да е верният отговор. Техният е доста подвеждащ - няма уточнение как точно се засичат и затова има няколко възможности, и не мисля, че задачата е много коректна. |
Ами точно това е решението, което младежа предложи и аз приех за вярно, но при проверка на резултатите се оказа, че губим точки.
... все пак утре ще препиша абсолютно точно или направо ще сканирам задачата, така както е зададена, за да бъда абсолютно точен. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 12:35 pm Заглавие: |
|
|
Нека кукането започне в началото , т.е. в 0 сек.Тогава
в 0 сек- 1-во кукане
в 2 сек- 2- ро кукане
в 4 сек- 3-то кукане
в 6 сек- 4-то кукане.
Забелязваме, n-тото кукане е в (2n-2)- та секунда. Тогава 12- тото кукане ще е в (2.12-2)=22- та секунда. |
|
|
 |
Grievery Редовен
  гласове: 6
|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 1:13 pm Заглавие: |
|
|
Да... принципно това е целта на задачата. Но аз се присъединявам към мнението, че не е коректно зададена. Например следния случай:
в 0 сек - 1-во кукане
в 1,8 сек - 2-ро кукане
в 3,6 сек - 3-то кукане
в 5,4 сек - 4-то кукане
в 7,2 сек - 5-то кукане...
Изпълнено е условието, че за 6 секунди са направени 4 кукания, нали?
П.П. Ако си решавал/а подобни задачи, би следвало да се досетиш, че решението е като на Ганка Симеонова - това е просто зададеният модел на решаване. Реално обаче виждаме, че задачата не е коректна.
Последната промяна е направена от Grievery на Wed Nov 11, 2009 6:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 1:22 pm Заглавие: |
|
|
Не е коректно, защото наистина в рамките на 6 секунди може да има различни стъпки(интервали) на кукане.
Аз просто написах решение, ако кукането е започнало в началото на о сек и 4- тото кукане е в края на 6 сек. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 9:35 pm Заглавие: |
|
|
Ами да, всъщност те добавят допълнително условие - след 6-тата секунда кукувицата трява да си почине още 2 секунди, преди да продължи да си върши заниманието, което според мен не е коректно. Щом изтекат 6-те секунди, тя е изкукала 4 пъти и започват да течат следващите 6. В тях тя трябва да изкука отново точно 4 пъти!
Тогава логично отговорът да е 18!
Не знам налучкването или решаването на задачи се оценяват в тези състезания
Самите твърдения "кука 4 пъти за 6 секунди" и "кука през 2 секунди" не са еквивалентни! |
|
|
 |
insighter Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 12, 2009 9:56 am Заглавие: |
|
|
като верен отговор е посочен Б
Абсолютно вярно Мартоссс, този аспект още повече ме убеждава, че задачата е некоректна, при така предложеното решение кукувицата кука по 4 пъти само при първите 6 сек. и 3 пъти следващите, което си противоречи на условието на задачата.
Което пък означава, че на този турнир вероятно има много ощетени деца и то предимно от тези, които мислят логично, но не са посещавали определени курсова, където да ги обучат на такъв тип уловки. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|