Регистрирайте се
Приложение на производните
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
puf Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 05, 2009 12:17 pm Заглавие: Приложение на производните |
|
|
Здрвайте. Надявам се някой да може да ми омогне с тази задачка.
В окръжност с радиус R е вписан трапец, така че центърът на окръжността е в трапеца. Една от основите на трапеца е R√3. Да се намери бедрото на онзи трапец, който има най-голямо лице.
Задачата е за 12ти клас, второ ниво. Ако някой се интересува, от сборника на Коста Коларов, раздела "Приложение на производните". Отговора даден тук е 2Rsin40°, аз лично не го получавам.
Благодаря предварително!
ПП: Чудесен форум! Поздрави!  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Thu Nov 05, 2009 5:12 pm Заглавие: |
|
|
Идеята е да намериш формула за лице на трапец, която да зависи единствено от R. Така ще получиш полином за лицето. Пример:
[tex]S = a_{1}r^{n} + a_{2}r^{n-1} ... a_{n-1}.r + a_{n}[/tex] или записана в друг вид:[tex]f(x) = a_{1}x^{n} + a_{2}x^{n-1} ... a_{n-1}.x + a_{n}[/tex]. Сега трябва да определиш къде тази функция достига максимум. А това става по следния начин:
1.[tex]f'(x) = 0[/tex] намираш корените на това уравнение, като имаш в предвид че максимума на твоята функция [tex]f(x)[/tex] се достига в някой от решенията на уравнението 1.
Така ще имаш максималното лице ... а от там ще си намериш и бедрото, като изразиш това лице чрез бедрото. Примерно "стандартната" формула за лице на трапец ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
puf Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 05, 2009 5:55 pm Заглавие: |
|
|
На теория ми е ясно, знам че трябва да изразя лицето като функция на някоя променлива. Въпроса е коя да е тя. До сега опитвах със синуса на един от ъгълите, но не мога да получа отговора. Може би нещо по сметките греша. Благодаря за отговора, ще си поблъскам главата още малко.  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Thu Nov 05, 2009 7:02 pm Заглавие: |
|
|
Каква е производната на [tex]\frac{\pi}{x }[/tex] |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Nov 05, 2009 8:36 pm Заглавие: |
|
|
mathinvalidnik написа: | Каква е производната на [tex]\frac{\pi}{x }[/tex] |
[tex]-\frac{\pi }{ x^2} [/tex] |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|