Регистрирайте сеРегистрирайте се

Обяснение

Форум за математика Форуми -> Уравнения
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
n_ivajlova
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Oct 29, 2009 5:20 pm    Заглавие: Обяснение

Здравейте,

Така..в математиката ми има решени задачи (става дума за модулни уравнения),виждам решението, но не мога да разбера защо е така..Задачата е следната:
[tex]\sqrt{x^2 - 2ax + a^2} + \sqrt{x^2 - 6x + 9} = 3x + 1[/tex] , където параметъра а<3
Нали нанасяме на числовата ос само модулите...а решението в учебника е + интервала [tex] 3x + 1 [/tex]

Моляви обяснете ми..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martin123456
Фен на форума

гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Nov 22, 2009 2:24 pm    Заглавие: Re: Обяснение

n_ivajlova написа:
Здравейте,

Така..в математиката ми има решени задачи (става дума за модулни уравнения),виждам решението, но не мога да разбера защо е така..Задачата е следната:
[tex]\sqrt{x^2 - 2ax + a^2} + \sqrt{x^2 - 6x + 9} = 3x + 1[/tex] , където параметъра а<3
Нали нанасяме на числовата ос само модулите...а решението в учебника е + интервала [tex] 3x + 1 [/tex]

Моляви обяснете ми..

това което се нанася на числовата ос е стойнсотите на x, в които модулите се анулират
задачата е еквивалентна (под корени стоят [tex](x-a)^2[/tex] и [tex](x-3)^2[/tex]) [tex]|x-a| + |x-3| = 3x+1[/tex]. Т.е. модулите са анулират в a и 3 и а<3. Затова разглеждаме 3 случая:
1) [tex]x \leq a[/tex]. Задачата става [tex]a+3-2x=3x+1[/tex], [tex]5x=a+2[/tex], [tex]x=\frac{a+2}{3}[/tex], нужно е [tex]\frac{a+2}{3} \leq a [/tex], т.е. [tex]a \geq 1[/tex]. Следователно за [tex]a \in (1,3)[/tex] това е решението
2) [tex]x \in (a,3][/tex]. задачата става [tex]3x=-a+2[/tex] и решенито трябва да удовлетворява двойно неравенство: [tex]a < \frac{-a+2}{3} \leq 3[/tex], т.е. [tex]a \in (-7,1)[/tex]
3) аналогично
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Уравнения Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.