Регистрирайте се
Линейни преобразувания и техните матрици :?
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
n0_m0r3_pa1n Начинаещ
Регистриран на: 11 Oct 2009 Мнения: 6 Местожителство: Пещера - Пловдив  
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 4:41 pm Заглавие: Линейни преобразувания и техните матрици :? |
|
|
Здравейте отново!
Имам един проблем, свързан с това, че изпуснах лекциите един ден и сега се опитвам да наваксам самичък вкъщи, но нещо ми се вижда нанагорно. Всъщност имам една задача, която просто не знам от къде да я захвана. Пак е от една курсова работа, но аз не искам да ми помогнете за цялата задача, а просто за едното подусловие, защото изобщо не мога да схвана как да започна. Пък се надявам после да се сетя. Имаме, че f е преобразуване на R3[x], определено чрез:
f(p(x)) = p(x+1) - p(x). p(x) принадлежи на R3[x]
И трябва да се докаже, че f е линейно.
Това R3[x] ще рече, че имаме такъв полином ли: a0 +a1x + а2x2 + a3x3 ?
И ако имаме такъв полином, то каква е връзката между него и това f(p(x)) ? Четох, че за да е линейно трябва да изпълнява следните свойства: f(x+y) = f(x) + f(y) и f(λx) = λf(x)
или това: f(λ1u1 + λ2u2) = λ1f(u1) + λ2f(u2) ? Трябва ми просто някой да тегли едно рамо та и аз да хвана да мисля. Благодарен съм за всеки опит за помощ
П.С.
Май се сетих нещо, но не достатъчно. Щом p(x) принадлежи на R3[x] => p(x) = a0 +a1x + а2x2 + a3x3, а за другото p(x+1) просто добавяме единица? А после? 
Последната промяна е направена от n0_m0r3_pa1n на Mon Oct 26, 2009 5:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
d/dx Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 5:02 pm Заглавие: |
|
|
Трябва да си вземеш два полинома и реално число и да провериш дали твоето преобразувание е адитивно и хомогенно, сиреч дали образ на сума е сума от образи и дали образ на произведение с число е числото по образа.
А между другото ако [tex]p(x)=a_0+a_1x+a_2x^2+a_3x^3,[/tex] то [tex]p(x+1)=a_0+a_1(x+1)+a_2(x+1)^2+a_3(x+1)^3[/tex]
и по определение [tex]f(p(x))=p(x+1)-p(x)=a_0+a_1(x+1)+a_2(x+1)^2+a_3(x+1)^3-(a_0+a_1x+a_2x^2+a_3x^3).[/tex] |
|
|
 |
n0_m0r3_pa1n Начинаещ
Регистриран на: 11 Oct 2009 Мнения: 6 Местожителство: Пещера - Пловдив  
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 5:27 pm Заглавие: |
|
|
Олеле..разбрах те..бил съм в голяма грешка Благодаря много.И един последен въпрос. Сметнах какво се получава накрая като разлика. Сега трябва да си измисля едно число λ и да докажа, че като умножим с това число, ще се получи същия израз т.е. λf(p(x)) = f(λ(p(x)) ? |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 5:58 pm Заглавие: |
|
|
Да, точно така. А после проверяваш и за сумата.
Двете може и да се обединят.
Взимаш си някакви p(x), g(x) и две числа.
[tex]\lambda p(x) + \mu g(x)=\lambda a_0 + \mu b_0 + x(\lambda a_1 + \mu b_1) + ...[/tex], което е друг полином, например [tex]h(x)[/tex].
Пресмяташ [tex]f[h(x)][/tex], групираш като се стремиш да получиш [tex]\lambda f[p(x)] + \mu f[g(x)][/tex]. |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
|
Пуснато на: Wed Oct 28, 2009 5:18 pm Заглавие: |
|
|
И аз видях зор, не за сефте, де.
Искаше се да се намери матрицата на f, спрямо каноничната база на [tex]\normal R_3[x][/tex], при което получих:
[tex]\( \begin{array} 0 & 1 & 1 & 1 \\ 0 & 0 & 2 & 3 \\ 0 & 0 & 0 & 3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array} \)[/tex]
Сега как да намеря по една база на imf, kerf?
За imf имам идея, някаква - да намеря база на [tex]3cx^2 + (3c + 2b)x + a + b + c[/tex].
rg(f) ще е съответно броя на тия базисни вектори.
Има ли нещо вярно?
И още един въпрос: В условието имаме [tex]f : R_3 [x] \to R_3 [x][/tex], а размерността на дясната страна е 3, т.е. е по-скоро [tex] f : R_3[x] \to R_2[x][/tex].
Пълна каша ми е в главата, ужас.  |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
|
Пуснато на: Wed Oct 28, 2009 10:06 pm Заглавие: |
|
|
Приемат се всякакви идеи.
PS. Мале, не видях че ми е трети пореден пост. Защо не мога да си го изтрия, пфффф! |
|
|
 |
nikko1 Напреднал

гласове: 36
|
Пуснато на: Thu Oct 29, 2009 9:12 am Заглавие: |
|
|
| seppen написа: | Сега как да намеря по една база на imf, kerf?
|
По-лесно се намира ядрото. Нека ядрото ти е [tex]p(x)=a_0+a_1x+a_2x^2+a_3x^3[/tex] имаш, че този полином се изобразява в нула или система
[tex]\( \begin{array} 0 & 1 & 1 & 1 \\ 0 & 0 & 2 & 3 \\ 0 & 0 & 0 & 3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 \end{array} \).\left(\begin{array}a_0\\a_1\\a_2\\a_3\end{array}\right)=\left(\begin{array}0\\0\\0\\0\end{array}\right)[/tex] решаваш и намираш ядрото и съответно размерността му. Тя ще се окаже 1. Тогава за образа остава размерност 3. Как можеш да намериш базис на образа?
Разгледай полинома [tex]p(x)=a_0+a_1x+a_2x^2+a_3x^3[/tex] и съответно разликата [tex]p(x+1)-p(x)=a_0+a_1(x+1)+a_2(x+1)^2+a_3(x+1)^3-a_0-a_1x-a_2x^2-a_3x^3[/tex] и съответно като преработиш дясната страна кои 3 полинома според теб са базис? |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
|
Пуснато на: Fri Oct 30, 2009 10:47 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря много, значи все пак съм била близо, май.
Това с умножението на матрицата по коеф. не го знаех, но написах, че kerf са полиномите от вида [tex]\normal a_0 + 0x + 0x^2 + 0x^3[/tex].
База на образа мисля... [tex]\normal 1, \; 2x+1, \; 3x^2 + 3x + 1[/tex]
Интересно, защо се получава така, че това са точно [tex]\normal f(x), \; f(x^2), \; f(x^3)[/tex]? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|