Регистрирайте се
2 задачи от миналогодишен приемен изпит в ТУ
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DarkAvenger Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Oct 24, 2009 3:33 pm Заглавие: 2 задачи от миналогодишен приемен изпит в ТУ |
|
|
Здравейте, реших алгебричните без проблем, но 2 на пръв поглед елементарни задачи ми взимат ъкъла...
1. Правоъгълник има лице 9см2, а големината на тъпия ъгъл между диагоналите му е 150°. Всеки диагонал има дължина:
6, 8, 10, 11 или 12 см.
2. В квадрат АБЦД точка М е средата на БЦ. Диагоналът АЦ пресича ДМ в точка Н. Косинусът на [tex]\angle[/tex] МНЦ е равен на:
√2/2, 2/3, 1/3, √10/10, √15/15
Може ли някой да ми помогне с решенията? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ZERGO Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 10, 2009 5:14 pm Заглавие: |
|
|
Решение на задача 1: Знаем, че в правоъгълника диагоналите са равни и се разполовяват. Пускаме двата диагонала [tex]AC[/tex] и [tex]BD[/tex], [tex]AC[/tex] x [tex]BD[/tex] = [tex]O[/tex]. Сега разглеждаме [tex]\Delta ACD[/tex], като лицето му е половината от това на [tex]ABCD[/tex] - [tex]4,5cm^2[/tex]. Офф омръзна ми да се туткам с тоя LaTeX затова ще давам по-накратко: Значи разглеждаме сега триъгълниците АОD и DOC, като в тях DO = AO = CO = x. Лицата им пресмятаме по формулата [tex]\frac{absin\alpha}{2}[/tex].
И стигаме до уравнението [tex]4,5 = \frac{x.x.sin30}{2} + \frac{x.x.sin(90 + 60)}{2}[/tex]
[tex]4,5 = \frac{x^2.\frac{1}{2}}{2} + \frac{x^2.\frac{1}{2}}{2}[/tex]
[tex]4,5 = \frac{x^2}{4} + \frac{x^2}{4}[/tex]
[tex]x^2 = 9[/tex]
[tex]x = 3[/tex]
Значи получихме, че половината от диагонала е 3, следователно целият диагонал е 6 |
|
|
 |
ZERGO Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 10, 2009 5:39 pm Заглавие: |
|
|
| И на втората знам начина, ама ме мързи да пиша, затова ме намери в скайп. Дадох ти го на ЛС. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|