Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tehribo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Mar 06, 2007 11:37 am Заглавие: Помощ :) |
|
|
Ами имам големи пропуски и ще съм благодарен ,ако някой успее да ми помогне.
1. Някак си немога да определя "радиан"-а.Какво точно представлява 1рад. ,ясно е че 1рад. = 57 ..инезнам си колко градуса и обратното.
Знам че 1рад. е ъгъл ,чиято дъга е равна на радиуса. Но пак нещо куца ,немога да го усмисля (незнам дали ме разбирате)
Къде е разликата ?
1 градус е ъгъл ,чиято дъга е с дължина 1/360 от дължината на окръжността
и пак ... и пак ,нещо ме габърка отвътре
Извинявам се за странния ,може би глупав въпрос. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue Mar 06, 2007 3:22 pm Заглавие: |
|
|
Радиан е отношението на дължината на дъгата към радиуса на една окръжност. Затова 180 градуса са п.радиуса/радиуса = п. Мерна единица на практика няма, защото радиусите се съкращават и остава просто някакъв коефициент. Поне аз така го разбирам. Не знам дали ти помагам много  |
|
|
 |
omeganet Напреднал

гласове: 5
|
|
|
 |
tehribo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Mar 06, 2007 7:18 pm Заглавие: |
|
|
благодаря и на двамата за отговорите .
Ето тук е проблема ,обаче явно ми ограничен мозъка и немога да го осмисля още ..
| Цитат: | | Тъй кто радианът е безразмерна величина |
ей тая "безмерна величина" е интересното |
|
|
 |
Methuselah VIP

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue Mar 06, 2007 7:34 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Мерна единица на практика няма, защото радиусите се съкращават и остава просто някакъв коефициент. |
Това е безразмерна величина. Един ъгъл може да се измери по следния начин:
Нека върхът на ъгъла да бъде център на сноп ( множество ) окръжности. ( Една окръжност е еднозначно определена ако имаме точката на центъра й и дължината на радиуса ; За измерването на ъгъла радиусът не играе роля, затова може да си мислим че е равен на 1см. ) Ще пресметнем отношението на дължината на дъгата отсечена от ъгъла и радиуса. За произволен радиус се получава винаги едно и също число.
Например за прав ъгъл:
Дължината на дъгата е една четвърт от обиколката на окръжността (2пr) т.е. пr/2.
Радиусът си е r.
Отношението между двете е п/2 което си е число ( няма мерна единица, докато r може да се мери в см, дм, метри и т.н. ) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|