Регистрирайте сеРегистрирайте се

Показателно уравнение


 
   Форум за математика Форуми -> Kомпютърни изчисления
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Spider Iovkov
VIP


Регистриран на: 12 Jan 2007
Мнения: 1273

Репутация: 199.9Репутация: 199.9
гласове: 129

МнениеПуснато на: Thu Oct 22, 2009 8:56 pm    Заглавие: Показателно уравнение

Да се напише програма в [tex]C++[/tex], извеждаща корена на показателното уравнение [tex]10^{ax}=a^2+5[/tex] при зададени стойности на [tex]a[/tex].
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама







Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold


Регистриран на: 17 Mar 2007
Мнения: 3937
Местожителство: Somewhere over the rainbow
Репутация: 424.2Репутация: 424.2
гласове: 213

МнениеПуснато на: Thu Oct 22, 2009 11:16 pm    Заглавие:

[tex]x=\frac{\lg(a^2+5)}{a}[/tex], a≠0, толкова ли е сложно да се напише в С++?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stflyfisher
Напреднал


Регистриран на: 26 Jan 2009
Мнения: 394

Репутация: 31.9Репутация: 31.9Репутация: 31.9
гласове: 10

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 7:28 am    Заглавие: Re: Показателно уравнение

Spider Iovkov написа:
Да се напише програма в [tex]C++[/tex], извеждаща корена на показателното уравнение [tex]10^{ax}=a^2+5[/tex] при зададени стойности на [tex]a[/tex].


[tex]10^{ax}=a^2+5[/tex]

[tex]DS_a: a^2+>0[/tex], което е изпълнено за [tex] \forall a \in \Re[/tex]

[tex]lg10^{ax}=lg(a^2+5)[/tex]

[tex]axlg10=lg(a^2+5)[/tex]

[tex]ax=lg(a^2+5)[/tex]

1. При [tex] a=0 =>0x=lg(0^2+5) => 0=lg5=>lg1=lg5=>1=5[/tex] , което не е вярно=> няма решение;

2. При [tex]a \ne 0=>x=\frac{1}{a}lg(a^2+5)[/tex]

В крайна сметка, алгоритъмът е:

1. Вход на [tex] a[/tex];
2. Проверка: [tex] a=0 ?[/tex]
а) ДА=> изход: "Няма решение"=> край
б) НЕ=> изход: "Уравнението има решение [tex] x=\frac{1}{a}lg(a^2+5)[/tex]=>край

Оства само да се напише програмата на съответния език.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
naitsirk
Напреднал


Регистриран на: 03 Jul 2008
Мнения: 295
Местожителство: Казанлък
Репутация: 57.7
гласове: 34

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 7:50 am    Заглавие:

Код:
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;

int main()
{
  double a,x;
  cout<<"a = ";
  cin>>a;
  if(a==0) cout<<"N.R.K.!!"<<endl;
  else
      {
      x=1/a*log10(pow(a,2)+5);
      cout<<"x = "<<x<<endl;     
      }
  system("PAUSE");
  return 0;     
}
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stflyfisher
Напреднал


Регистриран на: 26 Jan 2009
Мнения: 394

Репутация: 31.9Репутация: 31.9Репутация: 31.9
гласове: 10

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 8:06 am    Заглавие:

naitsirk написа:
Код:
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;

int main()
{
  double a,x;
  cout<<"a = ";
  cin>>a;
  if(a==0) cout<<"N.R.K.!!"<<endl;
  else
      {
      x=1/a*log10(pow(a,2)+5);
      cout<<"x = "<<x<<endl;     
      }
  system("PAUSE");
  return 0;     
}


Само една малка поправка: "... if(a==0) cout <<"N.R!"<<endl;..."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krainik
Фен на форума


Регистриран на: 01 May 2009
Мнения: 697

Репутация: 51.8
гласове: 44

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 7:24 pm    Заглавие:

Един въпрос - това endl; кво прави? Или това е просто от езика Borland C++ и е край на всеки cout?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martosss
VIP Gold


Регистриран на: 17 Mar 2007
Мнения: 3937
Местожителство: Somewhere over the rainbow
Репутация: 424.2Репутация: 424.2
гласове: 213

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 7:42 pm    Заглавие:

минава на нов ред Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krainik
Фен на форума


Регистриран на: 01 May 2009
Мнения: 697

Репутация: 51.8
гласове: 44

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 8:39 pm    Заглавие:

А къде отиде доброто старо \n ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ганка симеонова
SUPER VIP


Регистриран на: 10 Jan 2008
Мнения: 5985
Местожителство: софия
Репутация: 618.5Репутация: 618.5Репутация: 618.5
гласове: 298

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 8:51 pm    Заглавие:

Равносилни са.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
_sssss
Фен на форума


Регистриран на: 07 Dec 2008
Мнения: 633

Репутация: 85.8Репутация: 85.8
гласове: 50

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 8:53 pm    Заглавие:

Я една по-интересна задачка:
Напишете програма, която определя дали точка се намира в червената област. (използва се уравнение на окръжност)



circle.PNG
 Description:
 Големина на файла:  4.74 KB
 Видяна:  1282 пъти(s)

circle.PNG


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martosss
VIP Gold


Регистриран на: 17 Mar 2007
Мнения: 3937
Местожителство: Somewhere over the rainbow
Репутация: 424.2Репутация: 424.2
гласове: 213

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 9:21 pm    Заглавие:

еми гледаш x<0, ако y> е в бялото, ако y<0 гледаш разстоянието от точката до точката (0,-1), ако това разстояние е <1, значи точката е в бялото поле, в противен случай е в червеното поле, аналогично за x>0q само че спрямо точката (0,1) Smile

А ако разстоянието от (0,0) до точката е по-голямо от 2, то точката не лежи в окръжността Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
naitsirk
Напреднал


Регистриран на: 03 Jul 2008
Мнения: 295
Местожителство: Казанлък
Репутация: 57.7
гласове: 34

МнениеПуснато на: Fri Oct 23, 2009 9:35 pm    Заглавие:

Ако подобластта се разбира червеното, трябва да е нещо такова:
Код:
#include <iostream>
#include <cmath>
using namespace std;

int main()
{
 double x,y,r;
 cin>>x>>y;
 r=sqrt(pow(x,2)+pow(y,2));
 if(r>2) cout<<"Tochkata ne e v oblastta!"<<endl;
 else
     if(x>=0 && y<=0) //4-ti kvadrant
             cout<<"Tochkata e v oblastta!"<<endl;
             else
             if(x<=0 && y>=0) //2-ri kvadrant
                     cout<<"Tochkata ne e v oblastta!"<<endl;
             else
                 if(x>0 && y>0) //1-vi kvadrant
                 {
                        r=sqrt(pow((x-1),2)+pow(y,2));
                        if(r<=1)
                                cout<<"Tochkata e v oblastta!"<<endl;
                        else cout<<"Tochkata ne e v oblastta!"<<endl;     
                 }
                 else
                     if(x<0 && y<0) //3-ti kvadrant
                     {
                            r=sqrt(pow((x+1),2)+pow(y,2));
                            if(r<=1)
                                    cout<<"Tochkata ne e v oblastta!"<<endl;
                            else cout<<"Tochkata e v oblastta!"<<endl;       
                     }
 system("PAUSE");
 return 0;
}
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
_sssss
Фен на форума


Регистриран на: 07 Dec 2008
Мнения: 633

Репутация: 85.8Репутация: 85.8
гласове: 50

МнениеПуснато на: Sat Oct 24, 2009 2:07 pm    Заглавие:

Много сте бързи, браво! Very Happy
martosss, точката е (-1;0), не (0;-1).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
martosss
VIP Gold


Регистриран на: 17 Mar 2007
Мнения: 3937
Местожителство: Somewhere over the rainbow
Репутация: 424.2Репутация: 424.2
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sat Oct 24, 2009 2:31 pm    Заглавие:

seppen написа:
Много сте бързи, браво! Very Happy
martosss, точката е (-1;0), не (0;-1).

Така е Embarassed мислех си първо за у Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Kомпютърни изчисления Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.