Регистрирайте се
Линейно диференцилано уравнение
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kaia Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Oct 22, 2009 5:19 pm Заглавие: Линейно диференцилано уравнение |
|
|
Здравейте имам малък проблем .Дали е възможно да ме насочите на някъде?!Задачата е:
(2еy-x)y'=1 Мился,че трябва да обърна dy/dx=2ey-x ,но после товаа "е" на стемен у ме плаши нещо.Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
stflyfisher Напреднал
    гласове: 10
|
Пуснато на: Fri Oct 23, 2009 7:55 am Заглавие: Re: Линейно диференцилано уравнение |
|
|
| kaia написа: | Здравейте имам малък проблем .Дали е възможно да ме насочите на някъде?!Задачата е:
(2еy-x)y'=1 Мился,че трябва да обърна dy/dx=2ey-x ,но после товаа "е" на стемен у ме плаши нещо.Благодаря предварително! |
Според мен не е Линейно ДУ. Виж тук. Ако се затрудняваш пиши  |
|
|
 |
kaia Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Oct 23, 2009 9:26 am Заглавие: Re: Линейно диференцилано уравнение |
|
|
| stflyfisher написа: | | kaia написа: | Здравейте имам малък проблем .Дали е възможно да ме насочите на някъде?!Задачата е:
Според мен не е Линейно ДУ. Виж тук. Ако се затрудняваш пиши  |
Ами в сборника на Филипов си е в графата Линейни диференциални уравнения за това писах,че уравнението е такова.Не знам това може да значи,че не всички на всяка цена са такива,но знам ли. Иначе въпросното,на което ми даде линк мога да го реша,но с това се затруднявам...за линейните има формула,но като сменя dy//dx и не мога да я приложа,както казах плаши ме това 'еу' |
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Fri Oct 23, 2009 10:24 am Заглавие: Re: Линейно диференцилано уравнение |
|
|
| kaia написа: | | ...,както казах плаши ме това 'еу' |
kaia - какво има да му се плашиш. Това уравнение има решение най-малко по два начина. Нека да го решим като линейно.
[tex](2 e^y-x)y'=1 \Leftrightarrow 2 e^y-x=\frac{1}{ y'} \Leftrightarrow 2 e^y-x=\frac{1}{ \frac{dy}{dx } } \Leftrightarrow (2 e^y-x)=x' \Leftrightarrow [/tex][tex] x' =(-1).x+ 2.e^y [/tex] - линейно относно x- с изключително елегантен отгвор:[tex]x=f(y,C)[/tex] |
|
|
 |
stflyfisher Напреднал
|
Пуснато на: Fri Oct 23, 2009 11:02 am Заглавие: Re: Линейно диференцилано уравнение |
|
|
[tex](2e^y-x)y'=1[/tex]
[tex]2e^yy'-xy'=1[/tex]
[tex]2e^yy'=xy'+1[/tex]
[tex]e^y=\frac{xy'}{2y'}+\frac{1}{2y'}[/tex]
[tex]e^y=\frac{x}{2}+\frac{1}{2y'}[/tex]
[tex]ln(e^y)=ln(\frac{x}{2}+\frac{1}{2y'})[/tex]
[tex] ylne=ln(\frac{x}{2}+\frac{1}{2y'})[/tex]
[tex] y=ln(\frac{x}{2}+\frac{1}{2y'})[/tex]
[tex] y=ln(\frac{x}{2}+\frac{1}{2p}))[/tex]
[tex] y'=(ln(\frac{x}{2}+\frac{1}{2p}))'[/tex]
[tex]p=(\frac{1}{\frac{x}{2}+\frac{1}{2p}}).(\frac{x}{2}+\frac{1}{2p})'[/tex]
[tex]p=(\frac{1}{\frac{x}{2}+\frac{1}{2p}}).(\frac{1}{2}-\frac{p'}{2p^2})...[/tex]
Разбира се отговора на Flame e по-елегантен и кратък |
|
|
 |
d/dx Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Fri Oct 23, 2009 1:46 pm Заглавие: |
|
|
Приятелю stflyfisher
Мога ли да те попитам нещо. Ти знаеш ли въобще какво правиш и защо го правиш?
Защо не се опиташ да обясниш това, което правиш с думички? Без формули. Опитай.  |
|
|
 |
stflyfisher Напреднал
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 1:51 pm Заглавие: |
|
|
| d/dx написа: | Приятелю stflyfisher  |
Не си спомням да съм приятел => че и ти не си ми приятел => объщението ти към мен е неправилно. Виж потребители на форума, които се интересуват от математика - Да.
| Цитат: | | Мога ли да те попитам нещо. |
Можеш да ме питаш каквото си искаш, но дали ще ти отговоря...Това зависи от самия въпрос.
| Цитат: | Ти знаеш ли въобще какво правиш и защо го правиш?  |
Да предположим, че на този въпрос не мога да отговоря т.е. не знам какво правя и защо го правя. Поставяйки така въпроса си означва, че ти знаеш отговора => нормално е да ми го дадеш.
| Цитат: | | Защо не се опиташ да обясниш това, което правиш с думички? Без формули. Опитай. |
Няма да опитвам да обяснявам с думички и без формили това което правя, защото това е математика, а не някакъв разказвателен предмет. Прави го ти, без да даваш съвети.
п.п. В бъдеще повече няма да отговарям на постове от такъв род. Нападки към мен, към решениета ми на задачи или ако някои иска да ме пита нещо от този сорт да пише на ЛС. |
|
|
 |
d/dx Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 2:20 pm Заглавие: |
|
|
Оле боже, колко агресия има по тоя свят чудно нещо. За какви нападки говориш бе човек? Целта на поста ми беше не да се заяждам на дребно, ами да те провокирам да се замислиш какво правиш. Това по принцип е полезно за всеки. Защото откровено казано, в този пост, а и в някои други си писал пълни глупости. Затова се опитах да те склоня да обясниш това, което си правил с думи. Явно не е това начина при тебе, може и аз да съм сгрешил. Но по-добре е да приемеш грешката си, отколкото да кажеш "майната ти", както правиш ти. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 9:30 pm Заглавие: |
|
|
| stflyfisher написа: | | d/dx написа: | Приятелю stflyfisher  |
| Цитат: | | Защо не се опиташ да обясниш това, което правиш с думички? Без формули. Опитай. |
Няма да опитвам да обяснявам с думички и без формили това което правя, защото това е математика, а не някакъв разказвателен предмет. Прави го ти, без да даваш съвети.
|
Хареса ми, яко е  |
|
|
 |
d/dx Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 10:09 pm Заглавие: |
|
|
А пък вашите коментари, уважаема госпожо Симеонова, напоследък ме изумяват. Вие този форум сте го приели, като място за раздумка повече, отколкото за обсъждане на математически въпроси. То тия жълти звезди и брой мнения са ви замаяли главата на вас Не ви отива на имиджа, особено след като сте си сложила реклама на курса по математика, който водите. Като гледам и нивото на форума какво е, че елементарни неща, които се казват с две думи не се разбират, чудя се и аз защо си губя времето да пиша тук. А ако на глупостите изписани с формули казвате математика, то наистина ще е по-добре да преминете на някой разказвателен предмет  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 10:46 pm Заглавие: |
|
|
| d/dx написа: | А пък вашите коментари, уважаема госпожо Симеонова, напоследък ме изумяват. Вие този форум сте го приели, като място за раздумка повече, отколкото за обсъждане на математически въпроси. То тия жълти звезди и брой мнения са ви замаяли главата на вас Не ви отива на имиджа, особено след като сте си сложила реклама на курса по математика, който водите. Като гледам и нивото на форума какво е, че елементарни неща, които се казват с две думи не се разбират, чудя се и аз защо си губя времето да пиша тук. А ако на глупостите изписани с формули казвате математика, то наистина ще е по-добре да преминете на някой разказвателен предмет  |
1) Драги [tex]d/dx [/tex], самият ти аватар от математическа гледна точка звучи неопределено d (какво)/ dx..
2) Курсът не е мой.
3) Не го рекламирам аз, а друг ( за протокола- идеята не е моя, въпреки че дадох съгласието си).
4) Постът ти е отличителна черта на българина- всеки гледа в канчето на другия.
5) Жълтите звезди са си мои- не си ми ги изкарал ти.
6) Самите ти въпроси към мен и останалите са жлъчни, не ми харесват и не смятам да им отговарям.
7) По отношение на възвратните у-я, ако прочетеш един мой по- горен пост, ще си отговориш и сам. Надявам се, че си достатъчно интелигентен.
След като смяташ, че си губиш времето, ами не го губи.
Поздрави  |
|
|
 |
d/dx Начинаещ
|
Пуснато на: Mon Oct 26, 2009 11:24 pm Заглавие: |
|
|
Не знам с какво образование сте, но по 1) личи, че явно не сте и чували за диференциални оператори
Точки 2) и 3) не ме касаят. За 4) съм склонен да се съглася. Трябва да си взема поука.
По 5) за жълтите звезди не коментирам, щом ви удовлетворява да ви оценяват незнаещите, то си е ваша работа.
По 6). Съжалявам, щом ви се струва така. Целта ми, като съм задавал въпроси, не е била да се заяждам с който и да е. Идеята по-скоро беше да се отворят дискусии по теми, в които участниците във форума са силни.
По 7). Ще погледна, макар че вашите коментари по тази тема биха били полезни повече за другите, отколкото за мен. И не си струва заради мен да лишавате другите от информация (с която вероятно просто не разполагате).
В крайна сметка може би ще се вслушам в преоръката ви. И все пак знайте, че този форум е далече от истинската математика. Тук най новите неща, които се бистрят са на по 200 години стари. Правете си изводите. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|