Регистрирайте се
Системи линейни уравнения
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Dark Angel Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sun Oct 04, 2009 10:44 pm Заглавие: Системи линейни уравнения |
|
|
Здравейте, предварително се извинявам за въпроса който задавам. Предполагам, че пропуска ми се дължи на факта, че не съм си доизяснил нещата а и не успях да попитам доцента по въпроса. Става дума за следното...
Система линейни уравнения. N=5 r(A)=r(A|B)=4 от тук следва, че имаме неопределена система с един параметър. Всичко това е много хубаво, получавам стойности за всички неизвестни. Обаче това което ми прави впечатление е, че самата матрица има няколко начина за довеждане до триъгълна. Излиза, че ако местя стълбове и редове всеки път числовите стойности ще бъдат различни. Съответно се получават различни стойности за неизвестните. Интересува ме дали това е нормално и ако да на база на какво се дава оценка за правилно решена задача?
Предварително благодаря за мненията. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
nikko1 Напреднал

гласове: 36
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 6:53 am Заглавие: |
|
|
| След като местиш стълбове (което между другото не е елементарно преобразование според метода на Гаус), то трябва да следиш неизвестните, т.е. всяко разместване на стълбове води до разместване на неизвестните, което може би не си съобразил. Освен това отговорът (когато има параметри) може да изглежда различно, ако сме избрали различни неизвестни за параметри, но винаги може да се провери дали е вярен. Проверката става със заместване в началната система и отнема 1-2 минути. |
|
|
 |
Dark Angel Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Mon Oct 05, 2009 11:20 am Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговора.
Всъщност аз не съм местил колони, но се оказа, че съм направил доста излишни операции за опростяване и най-вероятно съм допуснал някоя грешка при сметките. Ще реша отново матрицата да видя къде съм сбъркал. Принципно винаги когато местя стълбове после си пиша отгоре новата подредба, но все пак явно имам някаква грешка. Наистина не ми беше ясно как става провеерката в конкретния случай. Обясниха ми преди малко, че е аналогично на квадратните уравнения и вече знам и ще си я направя.
Както казах.... не ми стана особено ясно от обясненията на доцента, но днес ми казаха за какво иде реч и ще решавам отново, че не остава много време до изпитната сесия.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|