Регистрирайте сеРегистрирайте се

задача

Форум за математика Форуми -> Теория на вероятностите
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Aiezsedai
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Sep 28, 2009 7:16 pm    Заглавие: задача

Знам, че задачата е лесна, всъщност знам решението, но не мога да разбера защо е такова.
В една фирма има 25 служители; по колко начина могат да се изберат 2-ма заместник председатели с еднакви задължения.
В час ни казаха, че умножаваме 25.24 и разделяме на две. Умножението е ясно, но защо разделяме на две? Ако може обяснете ми по най-простия начин.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Flame
Редовен

Местожителство: София
гласове: 16

МнениеПуснато на: Mon Sep 28, 2009 7:48 pm    Заглавие: Re: задача

Aiezsedai написа:
Знам, че задачата е лесна, всъщност знам решението, но не мога да разбера защо е такова.
В една фирма има 25 служители; по колко начина могат да се изберат 2-ма заместник председатели с еднакви задължения.
В час ни казаха, че умножаваме 25.24 и разделяме на две. Умножението е ясно, но защо разделяме на две? Ако може обяснете ми по най-простия начин.

Ами, като незнам кой клас си? Не ,че щях да си спомня кога, какво се е учило.
Понеже наредбата няма значение, то тогава решението на задачата е комбинации 25 елемента 2-ри клас. Или по колко начина можем да ибререм два елемента от 25, като наредбата няма значение. Е всичко това се описва с биномния коефициент [tex]C_n^k[/tex]

[tex]C_n^k=C_{25}^2=\frac{n!}{k!(n-k)!}=\frac{25!}{2!(25-2)!}=\frac{25.24.\N{23!}}{2.1.\N{23!}}=\frac{25.24}{2} [/tex]
Успех!
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

гласове: 44

МнениеПуснато на: Mon Sep 28, 2009 8:01 pm    Заглавие:

И все пак за въпроса - защо се дели на 2? Това е защото всяка от 2-ките е броена 2 пъти(спрямо единия и спрямо другия). Престави си го така - 25 души могат да имат по 24 партньора, затва 24.25, но ако за A сме брояли B като потенциален партньор, то същото сме напрафили и за B,A Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Теория на вероятностите Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.