Регистрирайте сеРегистрирайте се

Червено небе на залез слънце...


 
   Форум за математика Форуми -> Физика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Lubo
Редовен


Регистриран на: 13 Aug 2006
Мнения: 237

Репутация: 35.4Репутация: 35.4Репутация: 35.4Репутация: 35.4
гласове: 10

МнениеПуснато на: Fri Mar 02, 2007 10:33 pm    Заглавие: Червено небе на залез слънце...

Няколко въпроса за цвета на небето. Защо обикновено небето е:

1. червено-оранжево на залез слънце?

2. розово-червено на изгрев?

3. синьо през деня?

--------------

Още няколко въпроса за цвета на небето...

Ако небето на залез слънце е червено не само на хоризонта, но и високо, високо над него - старите хора казват, че на другия ден ще духа вятър и ... обикновено познават. Защо?

Защо това (практически) не се случва на изгрев слънце?


Любо
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
РекламаПуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Relinquishmentor
Фен на форума


Регистриран на: 06 Oct 2006
Мнения: 665

Репутация: 86.4Репутация: 86.4
гласове: 30

МнениеПуснато на: Sat Mar 17, 2007 11:44 am    Заглавие:

1. Заради дългия път, който изминават лъчите в амтосферата. Светлинните лъчи с висока честота се разсейват напълно на определено разстояние, затова до наблюдателя идва само светлина, която не е успяла докрай да се разсее, заради по-ниската си честота.

2. Розовото нещо ми се губи като цвят Smile От кои цветове е комбинация ?

3. Заради силното разсейване на сините и виолетови лъчи, които в крайна сметка, разсейвайки във все по-голям обем, обхващат целия небесен фон.


Сигурно защото температурата на въздуха там, заради определени метеорологични обстоятелства е станала по-висока, но заради конвекцията, той идва от под-долни слоеве, където пренася нагоре, в чистата атмосфера разни прашиники и примеси, които спомагат за разсейването на по-нискочестотните лъчи; а иначе биха се разсейвали само сините и виолетовите. А въздух с висока температура високо в атмосферата неизбежно ще се охлади, срещайки студени атмосферни фронтове, което ще доведе до изравняване на въздушните налягания, известно като вятър.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Lubo
Редовен


Регистриран на: 13 Aug 2006
Мнения: 237

Репутация: 35.4Репутация: 35.4Репутация: 35.4Репутация: 35.4
гласове: 10

МнениеПуснато на: Sun Mar 18, 2007 6:16 pm    Заглавие:

Благодаря много за отговорите, Relinquishmentor!

Разсейването на светлината, както и ти каза зависи от честотата.

От 'бялата' светлина идваща от слънцето най-силно се разсейват високочестотните компоненти на спектъра (синята и виолетовата).

Разсейването (вероятно) се причинява от микрофлуктуациите в плътността на въздуха, съизмерими по размер с дължините на вълните на синята и виолетовата компоненти на спектъра. Но тези компоненти са сравнително малко като 'количество', в сравнение с по-ниско честотните такива. Излъчването на слънцето, като спектрално разпределение, е много близо до това на излъчването на абсолютно черно тяло с темпераура около 6000 градуса.

'По обяд' - като време, слънцето е почти вертикално нагоре и неговите лъчи преминават през сравнително малък (къс) слой от атмосфера. Както и Relinquishmentor пише, сините (и виолетовите) лъчи се разсейват и достигат до нас от практически всяка точка от небосвода, докато останалите идват най-вече директно то слънцето.

На залез слънце - слоят атмосфера, през които трябва да преминат лъчите е доста по-дълъг и освен това, близо до земната повърхност е силно запрашен от активността хората и животните, но най-вече вятърът вдига големи количества прах в ниските слоеве на атмосферата. Много от тези прахови частици имат размери съизмерими с дължините на вълните на червената и оранжевата компоненти на спектъра и причиняват интензивно разсейване на тези компоненти.

В България, преобладаващите изменения във времето (метереологичното) идват от Запад - Атлантическия океан. Ако днес поредното атмосферно смущение е над бивша Югославия и там вятърът е вдигнал прахови частици високо в атмосферата, залезът гледан от България ще е оранжево-червен високо, високо в небето и на другия ден ще е ветровито (атмосферният фронт ще достигне България).

На по-следващият ден, когато атмосферният фронт е на изток от България - на изгрев, небето не е оранжево-червено високо над хоризонта, най-вече заради несиметричното географско разположение на България - на изток е Черно море и от водата не се вдига прах.

Разбира се, атмосферните процеси са много сложни и комбинираното влияние на различните фактори много често е непредсказуемо - тези фактори са твърде много и твърде динамично се променят.

Любо
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Физика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2020 math10.com.