Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 9:33 am Заглавие: Окръжност |
|
|
| Дадена окръжност да се раздели само с пергел на четири равни части.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 1:36 pm Заглавие: |
|
|
Ето първата част от задачата, построяваме "маргаритка" и по показания начин разделяме с червена линия окръжността на два равнолицеви участъка. Остава да построим перпендикулярен на червения диаметър.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
20.04 KB |
| Видяна: |
5283 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 3:04 pm Заглавие: |
|
|
Ето и втората част от проблема, която директно превеждам от Wikipedia: как да построим два перпендикулярни диаметъра.
Нека дадената окръжност е к(О, R)
Нека Х е точка от окръжността к.
1. Построяваме окръжност с радиус [tex]OX=R[/tex], която пресича к в точки [tex]V[/tex] и [tex]Y[/tex]. Построяваме окръжност с център [tex]Y[/tex] и радиус [tex]YO[/tex], която пресича к в точки [tex]X[/tex] и [tex]Z[/tex]. Забележете, че [tex]OV=OX=OY=OZ=VX=XY=YZ=R[/tex]
Сега чертаем окръжност К2 с център [tex]V[/tex] и радиус [tex]VY[/tex] и окръжност К3 с център [tex]Z[/tex] и радиус [tex]ZX[/tex]. Нека тези две окръжност се пресичат в точка [tex]T[/tex]. Забележете, че [tex]VY=XZ=R\sqrt 3[/tex].
Също така забелязваме, че [tex]OT=R\sqrt 2[/tex] или [tex]OT[/tex] е страна на квадрат, който е вписан в окръжност с радиус [tex]R[/tex]. Това означава, че ако построим окръжност с център [tex]Z[/tex] и радиус [tex]OT[/tex], то тя ще пресече к точно в средите на дъгите [tex]\stackrel{\rotatebox{90}{\Big)}}{VZ} [/tex].
За повече информация посетете http://en.wikipedia.org/wiki/Napoleon%27s_problem .
Това беше втората част на нашата задача - да построим диаметър, перпендикулярен на даден диаметър.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
24.41 KB |
| Видяна: |
5268 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
|
|
 |
Natali lubitel Начинаещ
         гласове: 5
|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 3:48 pm Заглавие: |
|
|
Нека k( O,R) е дадената окръжност и т. P е произволна точка от окръжността .
1. Построяваме окръжност [tex] k_{1} (P,R) k_{1}\cap k=L[/tex]
2. Построяваме окр. [tex] k_{2}(L,R) k_{2}\cap k=S[/tex] ( Взимаме точките L и S в една полуравнина относно правата PO)
3. Окръжност [tex] k_{3}(S,R) k_{3}\cap k=Q[/tex]
Може да се докаже,че[tex] k_{1}\cap k_{2}=O[/tex] . Така,че да считаме точка О - дадена точка.Също PQ=2R.
4. Построяваме точка [tex]O_{1} [/tex] - симетрична на т. О относно SL - може да стане само с пергел,но не ми се обяснява.
5.Построяваме [tex] OO_{1}\cap k=T[/tex]
След това както точка Q се получава точка [tex] T_{1}[/tex] от k диаметрално противоположна на Т.
ТочкитеP,Q,T, и [tex]T_{1}[/tex] разделят к на четири равни дъги.
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 4:07 pm Заглавие: |
|
|
| Опа, тя задачата е била само да се раздели на 4 равни части окръжността, аз съм разделил кръга на 4 равнолицеви части! (но все пак 2-рия ми пост е доказателство на самата задача.)
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 4:08 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Опа, тя задачата е била само да се раздели на 4 равни части окръжността, аз съм разделил кръга на 4 равнолицеви части! (но все пак 2-рия ми пост е доказателство на самата задача.) |
Първият ти пост е абсолютно верен и точен
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Sep 21, 2009 4:39 pm Заглавие: |
|
|
Като изключим, че съм тръгнал да деля не окръжността, а кръга на 4 равни части
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|