Регистрирайте се
Математиката и изкуството
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
delasoul Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Mar 01, 2007 2:31 pm Заглавие: Математиката и изкуството |
|
|
Еми в момента това ме интересува, а никъде не попаднах на такова нещо, мисля, че би било интересно (надявам се не само на мен). Порових се малко и намерих само за фракталите, но като цяло не ми е много добре изяснено понятието. Та ако случайно намерите или знаете нещо интересно ще се радвам да го споделите благодаря предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
delasoul Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Mar 01, 2007 6:21 pm Заглавие: |
|
|
Фракталът е геометричен обект, който е радикално „начупен“. Терминът фрактал(от латинското fractus, счупен) е въведен през 1975от Беноа Манделборт за да привлече вниманието към тези обекти.
Различни видове фрактали са първоначално изучавани като математически обекти и терминът „фрактал“ е получил различни точни дефиниции.
Фракталната геометрия е клон от математиката, който изучава фракталите и особеното им поведение. Тя намира приложение в науката , техниката и компютърното изкуство...
За много учени, изследването на хаоса и фракталите не е просто нова област на познанието, която обединява математиката, теоретичната физика, изкуството и компютърните технологии. Това е революция. Тази нова геометрия може да опише света около нас и може да се види не само в учебниците, но и в природата и навсякъде в безграничната вселена.
Рaждaнетo (или възраждането) на фракталната геометрия става благодарение на математика от компанията на IBM Беноа Б. Манделброт(Benoit B. Mandelbrot), публикувал в 1977 "Фракталната геометрия на природата"(`The Fractal Geometry of Nature'). Той използвал научните резултати на други учени, работещи в периода 1875-1925 г. в тази област (Поанкаре, Фату, Жюлиа, Кантор, Хаусдорф, Пеано).В книгата, която произвела истински фурор, Манделброт обединава техните работи в единна система. По неговите думи: " ...между неконтролируемия хаос и строгия ред на Евклид вече има нова зона – тази на фракталния ред...". |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|