Регистрирайте се
най-голяма и най-малка стойност на функция с 2 променливи
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
l55 Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Sep 06, 2009 9:50 pm Заглавие: най-голяма и най-малка стойност на функция с 2 променливи |
|
|
Здравейте,
интересувам се дали някой от вас има информация как се намират НГ и НМ стойности на финкция с 2 променливи/и не, не става дума за естремуми/
примерна задача:
Намерете най-голямата и най-малката стойности на функцията z(x,y)=5x*x - 4y*y
в областта оградена от неравенството
x*x/25 + y*y/16<=1
благодаря предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Mon Sep 07, 2009 6:11 pm Заглавие: |
|
|
Следното едва ли е това, което търсиш, но все пак.
Полагаме [tex]\left(\frac{x}{5}\right)^2=a[/tex] и [tex]\left(\frac{y}{4}\right)^2=b[/tex]. Така задачата ти се свежда до следното:
Ако [tex]a,b\ge 0[/tex] и [tex]a+b\le 1[/tex], да се намерят най-голямата и най-малката стойност на функцията [tex]z\left(a,b\right)=125a-64b[/tex]. Сега задачата се свежда до намиране на най-голяма и най-малка стойност на линейна функция. Ето как:
За НГС [tex]z\left(a,b\right)=125a-64b\le 125\left(1-b\right)-64b=125-189b\le 125[/tex]
За НМС [tex]z\left(a,b\right)=125a-64b\ge 125a-64\left(1-a\right)=-64+189a\ge -64[/tex].
НГС се достига при [tex]x=\pm5[/tex], [tex]y=0[/tex], а НМС при [tex]x=0[/tex], [tex]y=\pm 4[/tex]. |
|
|
 |
l55 Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Sep 07, 2009 10:48 pm Заглавие: |
|
|
за съжаление със сигурност знам, че не се решава така, но благодаря все пак  |
|
|
 |
3vpp Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Mon Sep 07, 2009 11:03 pm Заглавие: |
|
|
l55 ,a bi li drasnal reshenieto ,koeto spored teb e vqrno,che mi trqbva sashto tolkova speshno ,kolkoto i na tebe.. ?  |
|
|
 |
l55 Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Sep 08, 2009 6:18 am Заглавие: |
|
|
| не знам как се прави, само знам, че не е така. започва се с производни спрямо x и y ,които се нулират и z'x = 10x, z'y = -8y => x=y=0, 0 се оказава, че е критична точка и съм до там, нататък нямам нищо в лекциите си. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Tue Sep 08, 2009 7:32 am Заглавие: |
|
|
| l55 написа: | | не знам как се прави, само знам, че не е така. започва се с производни спрямо x и y ,които се нулират и z'x = 10x, z'y = -8y => x=y=0, 0 се оказава, че е критична точка и съм до там, нататък нямам нищо в лекциите си. |
Няма такова нещо като не се прави така, прави се едикак си. Ако задачата е решена коректно то тя е решена независимо от метода.
Това което ти искаш да видиш е следното. Фунцията има макс/мин или в критичните точки във вътрешноста или достига макса.мина нчкъде по границата. Така че намирая пройзводните приравняваш на нула и намираш критичните точки във вътреяноста. Това вече си го направил. След това трабва да намериш мина и макса по границата. В твоя случай границата е елипсата с уравнение
[tex]\frac{x^2}{25}+\frac{y^2}{16}=1[/tex]
от където
[tex]y^2=16\left(1-\frac{x^2}{25}\right)[/tex]
От тук фунцията върху границата е
[tex]z=5x^2-64\left(1-\frac{x^2}{25}\right)[/tex]
[tex]-5\le x\le 5[/tex]
Намираш мин/макс на функция на една променлива. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|