Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
red Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 7:26 pm Заглавие: Още едно уравнение |
|
|
[tex]\frac{x+4}{ 4-x}+3=2 \sqrt{\frac{x-4}{x+4 }} [/tex]
Стигам до [tex] 2t^3+3t^2+1=0 [/tex] (1) ,където [tex] t=\sqrt{\frac{x-4}{ x+4} }[/tex]
Имам и едно условие, което обаче не ми върши работа. С метода на неопределените коефициенти не може да се реши.
Единственото нещо, което виждам сега е да заместя t, но засега не искам да го правя, понеже желая да го реша така (1). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 7:42 pm Заглавие: |
|
|
обръща се един знак и се стига до 2t³-3t²+1=0, оттук вече 1 е корен от Хорнер.
мисля, че в знаците някъде грешиш.
4-х в знаментале трябва да стане -(х-4), после полагаш... и става -1/t²+3=2t умножаваш по t² и имаш -1+3t²=2t³
оттук 2³-3t²+1=0 |
|
|
 |
red Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 8:36 pm Заглавие: |
|
|
Едно минусче не съм поставил, но както и да е. Лошото в случая е, че задачата вече не ми е интересна. И все пак нека решим чрез t онова, което получих аз, защото на мен ми е интересно . Все едно имаме ново уравнение:
[tex] 2t^3+3t^2+1=0 [/tex] (1) ,където [tex] t=\sqrt{\frac{x-4}{ x+4} }[/tex] |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 8:39 pm Заглавие: |
|
|
Лявата страна е положителна при t>0, а то си е >0.
н.р.к.  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 8:40 pm Заглавие: |
|
|
ще ти кажа, че новото ти уравнение няма решение, защото t>0, понеже е радикал, а твоето уравнение за положителни t e >1
П. П. изпревариха ме  |
|
|
 |
red Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 9:26 pm Заглавие: |
|
|
Вярно е това, което казвате.
Виждал съм в други уравнения, където има реални корени, да се замества с косинус в трудни ситуации и така се намира реалният корен. Ето това не ми е ясно как става?! Ще се радвам, ако някой ми обясни подобен подход.  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Thu Sep 03, 2009 9:42 pm Заглавие: |
|
|
ами ако имаш x³-2x²+7=0
И искаш да заместиш х със някакъв косинус, то първо трябва да имаш допустими стойности за х.
Ако х не е ограничено, то не може да заместиш с кос, защото косинусът приема точно определени стойности(от -1 до 1 включително) и когато х расте, косинусът си остава същият.
Ако х ти е между -1 и 1 спокойно си заместваш х=cosa, защото cosa е между -1 и 1
Също така може да заместиш с 2cos²a-1, защото това също варира от -1 до 1
Не може да заместиш обаче с 5cosa, защото това варира от -5 до 5 !!!
Когато заместваш , трябва винаги това, което заместваш, да приема същите стойности, каквито х може да приема.
Ако обаче има x е между -2 и 5, тогава трябва пак така да нагодиш косинусът, че да е между -2 и 5
Примерно x=3.5cosa+1.5
Друг пример е 7cos²a-2
Въпросът на избор на точното уравнение зависи от теб. Има обаче нещо, което е добре да знаеш - за дадена степен на cos имаш САМО ЕДНО възможно заместване(примерно ако искаш да заместиш x=kcosa+p, то к и р са единствени за съответното уравнение.
Ако искаш да заместиш x=qcos²a+r, отново q и r са единствени.
По същата логика може да заместиш със sinx, sin+cos, sin²x+cosx или нещо друго, стига Д.С. да съвпадат с тези на х
Нещо неясно? |
|
|
 |
red Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Sep 04, 2009 7:48 am Заглавие: |
|
|
На мен лошото ми е, че съм първо равнище и тези неща не ги учим изобщо, но иначе това, което написа го разбрах. Захванал съм се сега с учебници второ равнище и изучавам самостоятелно пропуснатите неща и скоро ще съм готов.
Благодаря ти, че ми помагаш.  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|