Регистрирайте се
Забравила съм основни неща в алгебрата. Помощ!
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
беба Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 24, 2009 2:17 pm Заглавие: Забравила съм основни неща в алгебрата. Помощ! |
|
|
Здравейте на всички, на кратко, записах се да уча на стари години и имам в програмата предмет математика ама нищо вече не помня. Правя много груби грешки в смятането та ще се връщам да уча на ново стри одавна забравени неща.
Най ми е проблемно да смятам числа с обратни знаци
3-8 знам че е -5 ама ако трябва да сметна 3.(- закъсвам или пък да го разделя
И изобщо няма ли някаква табличка от където да си видя всички тези неща докато вкюча за какво става въпрос. То това май в някъде в 4-5 клас май се изучаваше, мисял да си купя и учебник.
Срам и позор но пък никога не ми се е налагало да прилагам тези неща и човек с времето забравя. Помагайте! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Mon Aug 24, 2009 2:51 pm Заглавие: |
|
|
Когато имаш само умножение или деление на числа, за да разбереш знака, броиш минусите. Ако преброиш четен брой минуси, резултатът е положителен. Ако преброиш нечетен брой минуси, резултатут е отрицателен.
Пример [tex]\frac{-2. (-3).4}{ (-6)} =-4 [/tex] тук имаш три минуса.
[tex](-2)(-3)(-2)(-1)=12 [/tex] тук имаш четири минуса. |
|
|
 |
беба Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 24, 2009 4:51 pm Заглавие: |
|
|
ганка симеонова, мерси много !
Аз сега уча детерминанти и матрици. Всичко ново, научавам лесно и не ми е проблем да си решавам задачите ама ги довеждам до положение
примерно:
= (-1).(-3).(-1) + 2.4.(-1) + 0.2.2 -0.(3).(-1) - (-1).4.2 - 2.2.(-1)
Като отговор ми дават че е = 1
Доколкото разбирам трябва да си сметна първо тройките числа за умножаване
Само на тях ли да броя минусите? Примерно
(-1).(-3).(-1)- са 3 минуса значи -3
2.4.(-1) - е един минус значи -8
/където имам нула знам че не се смята изобщо, така че го пропускам/
(-1).4.2 - е един минус значи -8
2.2.(-1) - е един минус значи -4
я да видя дали ще го докарам до 1 накрая
(-3)+(- - (- -(-4)= Леле не мога, по зле съм от колкото си мислех Пак малко по напред стигнах де.
Някакви идеи по какъв принцип да се ръководя за да продължа?? |
|
|
 |
masterfromkardjali Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 24, 2009 5:35 pm Заглавие: |
|
|
Според мен си купи един сборник за 5 клас и почни да решаваш... Аз имам сумати проблеми с ЛААГ, а на училищно ниво владея перфектно материала(до 12 клас), не знам как може ти да успяваш без основни аритметични действия да се справиш... А ако запомняш новия материал, съм убеден, че ви е обяснено за групи, пръстени, тела и т.н. ако вложиш малко мислене може да стигнеш сама до изводите, които не разбираш... Но според мен купувай си сборник 5 клас и почвай да го изрешаваш... че наистина е срамота .
А ако решаваш задачите по някакъв образец, това е направо, че да преписваш текст на китайски, но да не знаеш какво пише... Не ми се сърди, мисля че е за твое добро да научиш основните неща, че един ден да можеш най-малкото на децата си да обясняваш  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Aug 24, 2009 5:43 pm Заглавие: |
|
|
(-1).(-3).(-1) + 2.4.(-1) + 0.2.2 -0.(3).(-1) - (-1).4.2 - 2.2.(-1)
(-1).(-3).(-1) имаш 3 минуса => - 3
2.4.(-1) 1 минус => -8
0.2.2 => като имаш умн. с нула => 0
-0.(3).(-1) имаш 0 => 0
- (-1).4.2 => 2 минуса => + => 8
- 2.2.(-1) => 2 минуса => + => 4
Сега събираш всички числа 4 -3 + 8 - 8 + 0 + 0 = 1 |
|
|
 |
беба Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 24, 2009 10:11 pm Заглавие: |
|
|
О да, определено ще наблегна на материала за 5 клас.
В новото, което уча намирам някаква логика. Все пак става въпрос за формули и модел- начин за решаване, не мисля, че е много сложно. Аз и сметките съм убедена че ще оправя просто от някъде трябва да ги прочета нещата. Лошото е, че съм убедена, че след 10-15 год пак ще съм ги забравила понеже няма да ги ползвам, ама тогава надали ще записвам пак нещо да уча  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 12:57 am Заглавие: |
|
|
Не искам да звучи грубо... Нямам нищо против теб. Дори се радвам, че искаш да научиш нещо, но как може ЛА да ти се струва логично ??? като не можеш да умножаваш числа???
Българското образование куца мноооогоооо (изключения има разбира се). Висшата математика не е заместване във формули , с нищо не е по-логична от елементарната. Опиши ми едно n-мерно пространство щом е толкова логично (да не се обаждат физиците и информатиците ) .
Според мен, ако има начин си отложи математиката и залягай здраво над учебниците. Ти нямаш НИКАКВА основа за което са виновни учителите ти, но човек се учи докато е жив, респект за ентусиазма, но нека не подценяваме висшата математика, която е проблемна на доста от нас
Убеден съм, че дори математици като г-жа Ганка Симеонова НЕ могат да твърдят, че ЛААГ са лесни или МНОГО логични.
Поздрави,
винаги съм готов да помогна, ако имаш въпроси. |
|
|
 |
беба Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 3:53 pm Заглавие: |
|
|
| Бих могла да поспоря за някой неща, но се въздържам. Според мен 90% от хората не си спомнят този материал не защото не са го били научили, а просто защото не им влиза в употреба всекидневно. Ако не им е и хоби решаването на задачи, просто няма как да не забравят нещата. За това и всеки си избира насока, в която да се развива и набляга на това, което ще му трябва да знае за да си върши добре раотата. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 5:48 pm Заглавие: |
|
|
| Е да не казвам, че всички трябва да знаят всичко по математика, но да умножаваш... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 6:14 pm Заглавие: |
|
|
| masterfromkardjali написа: | | Е да не казвам, че всички трябва да знаят всичко по математика, но да умножаваш... |
Цитирам този пост, но да погледнем и предишните...
Мислиш ли, че е значимо и многоважно, човек да умножава числа с различни знаци?
Може и да се наложи в даден момент, но не е жизненонеобходимо..
Понякога ние ( и ние, в този форум ( а и аз) се считаме за велики)
Не сме, това е истината..
Евала, на беба, която не се стеснява, да пита..
Не знаеш нищо, за съдбата на даден човек. Но, това че учи в момента е страхотно. Много хора осъзнават какво искат да правят в живота на различен етап, от него.
И след като ние сме тук, може да помогнем. Нищо не ни коства.
А ти, знаеш ли как се пише есе?
Жизнено необходимо ли ти е?  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 7:02 pm Заглавие: |
|
|
Знам как се пише есе Учих в езикова гимназия и пишех всеки ден по много. Не се мисля за велик, напротив! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 8:16 pm Заглавие: |
|
|
Аз пък не знам, как се пише
И пак съм си щастлива  |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Tue Aug 25, 2009 9:02 pm Заглавие: |
|
|
Трябваще да питате за анализ на произведение. При есето няма правила, то се пише всякак!  |
|
|
 |
беба Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Aug 26, 2009 3:24 pm Заглавие: |
|
|
Аз пък си реших някой лесни задачки сама и съм много доволна. Изпита май ще е декември, така че ще имам повечко време за упражнения. Утре ще ходя да си купя и четиризначната таблица. Та ще действам усилено.
И пак ще питам, ако нещо не ми е ясно.
П.П Аз пък разбирам от ноти ако някой математик е решил да се занимава с изкуство ще правим "бартер" |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|