Регистрирайте се
Малка молба от един бъдещ студент
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Sat Aug 22, 2009 8:42 am Заглавие: Малка молба от един бъдещ студент |
|
|
| Бихте ли ми обяснили методи за решаване на диференциални уравнения, че ми е страшно интересно? Някой по-запознат ако има желание, да драсне няколко реда, ще съм ужасно благодарен. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sat Aug 22, 2009 9:09 am Заглавие: |
|
|
Първо ще трябва да се научиш да интегрираш  |
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Sat Aug 22, 2009 9:18 am Заглавие: Re: Малка молба от един бъдещ студент |
|
|
| Spider Iovkov написа: | | Бихте ли ми обяснили методи за решаване на диференциални уравнения, че ми е страшно интересно? Някой по-запознат ако има желание, да драсне няколко реда, ще съм ужасно благодарен. |
Да наистина, има необяснима красота в тях!!! |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Sat Aug 22, 2009 11:38 am Заглавие: |
|
|
Имам обща представа от интеграли, но ще приложите ли един пример (какъвто искате) за диференциално уравнение с кратко решение и обосновки? Ще съм страшно щастлив, . |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sat Aug 22, 2009 11:51 am Заглавие: |
|
|
Ок, Емо, като начало да започнем с една кратка дефиниция.
Уравнение от вида
[tex]F(x,y,y',...,y^{(n)})=0 [/tex], където [tex]y=y(x) [/tex] е търсена функция се нарича диференциално уравнение от n-ти род.
Произволна функция [tex]y=\varphi (x)[/tex], която превръща това уравнение в тъждество, се нарича решение, а графиката на тази функция- интегрална крива.
Има различни видове ДУ. Ще ти дам пример с най- лесните- ДУ с разделящи се променливи.
Уравнение от вида
[tex]y'=f(x)g(y) [/tex]- се нарича ДУ с разделящи се променливи от 1-ви род.
Пример:
[tex]y'=-\frac{y}{ x} [/tex]
[tex]\frac{dy}{ dx} =-\frac{y}{ x}=>\frac{dy}{y } =-\frac{dx}{x } [/tex]
Интегрираме двете страни и получаваме
[tex]\int_{}^{ } \frac{dy}{y}=\int_{}^{ } -\frac{dx}{x }=>ln|y|=-ln|x|+lnC_1[/tex]=>[tex]y=\frac{C}{x } [/tex] |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|