| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Denethor Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Aug 16, 2009 6:08 pm Заглавие: Правило на Лопитал |
|
|
Някой може ли да обясни на по-разбираем език правилото на Лопитал и неговото приложение?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
masterfromkardjali Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Aug 16, 2009 11:17 pm Заглавие: |
|
|
http://fmi.wikidot.com/anal118 Намерих това.
Прочети направо тука, че като си чета мнението и аз не го разбирам. А ако искаш дай пример да се опитаме да го решим. |
|
|
 |
Denethor Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Aug 17, 2009 9:21 am Заглавие: |
|
|
Еми ето няколко задачи,сигурно са страшно прости обаче не мога да им хвана цаката
lim(x.lnx) при x клонящо към 0
lim [tex]\frac{sin2x}{ln(1-2x) }[/tex] при х клонящо към 0
lim [tex]\frac{x^2-1+lnx}{e^x-e } [/tex]при х клонящо към 1
lim [tex]\frac{x-sinx}{x^3 } [/tex] при х клонящо към 0
lim [tex]\frac{lnx}{ x^3} [/tex] при х клонящо към [tex]\infty [/tex] |
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Mon Aug 17, 2009 10:17 am Заглавие: |
|
|
Първо прочети и научи правилата на Лопитал и чак тогава тръгвай да решаваш задачи. Не е зле да разгледаш и вече решени примери. Аз като решавам някаква граница подхождам по следния начин: първо замествам със стойността към, която клони променливата, за да видя каква неопределеност се получава и тогава вече ще знам кое точно правило да приложа. Нека разгледаме първия пример:
[tex]\lim_{x\to 0 }x.\ln x[/tex] Заместваме х с нула и получаваме неопределост от вида [tex]0.\infty [/tex], защото [tex]\lim_{x\to 0}\ln x=-\infty [/tex]
И оттук вече прилагаме съответното правило [tex]\Rightarrow \lim_{x\to 0 }x.\ln x=\lim_{x\to 0 }\frac{\ln x}{\frac{1}{x}}=\frac{\infty }{\infty }[/tex] При тази неопределеност вече правилото гласи да търсим производна на числителя и знаменателя:
[tex]\lim_{x\to 0 }\frac{\frac{1}{x}}{-\frac{1}{x^2}}=-\lim_{x\to 0 }\frac{x^2}{x}=0[/tex] |
|
|
 |
|