Регистрирайте се
Вярно ли е твърдението, че...
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 2:10 pm Заглавие: Вярно ли е твърдението, че... |
|
|
Вярно ли е твърдението, че измежду всички тела с фиксиран обем сферата има най-малка
околна повърхнина? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 2:41 pm Заглавие: |
|
|
| За сферата околна значи пълна, нали?Ако бях на тест щях да кажа, че е вярно, но си нямам на идея как ще го докажеш(или опровергаеш). |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 2:56 pm Заглавие: |
|
|
Да, сравняваме само пълни повърхнини.
И аз мисля, че е вярно, но само изхождайки интуитивно от аналогичният случай в равнината, който е:
от всички фигури с фиксирано лице, най-малък периметър има окръжността, за което твърдение знам, че е вярно.
Искам да съм сигурен обаче, че твърдението е вярно, защото мисля да го използвам.
Трябва да е вяно. Примерно ако вземем за сравнение един куб има с ~25% повече повърхнина от кълбо със същият обем.
ПП. Може би не съм постнал на правилното място тази тема. Сигурно в тази задача се използват методи на математическият анализ. |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 4:34 pm Заглавие: |
|
|
| И аз се сетих за една задача, която преди време си формулирах, но не можах да я реша. Тя беше да се намери лицето на изпъкнал 2n-ъгълник, който има минимално лица, а върховете му лежат на целочислената мрежа, т.е. имат цели числа като координати x и y. Тук вече това със сферата вообще не върви. |
|
|
 |
rytimid Редовен
  гласове: 4
|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 5:07 pm Заглавие: |
|
|
мога само да кажа, че в природата всяко тяло се стреми към състояние с минимална енергия и от всичкото което съм учил винаги заема формата на сфера, но строго доказателство не мога да изведа;
а за какво ще го използваш това твърдение |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 6:58 pm Заглавие: Re: Вярно ли е твърдението, че... |
|
|
| dim написа: | Вярно ли е твърдението, че измежду всички тела с фиксиран обем сферата има най-малка
околна повърхнина? |
Какво точно се разбира под тяло? |
|
|
 |
dim Напреднал

|
Пуснато на: Thu Aug 13, 2009 8:17 pm Заглавие: |
|
|
| Всичко което притежава качеството "обем". |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|