Регистрирайте сеРегистрирайте се

Една сума

Форум за математика Форуми -> Висша математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
martin.nikolov
Напреднал

гласове: 21

МнениеПуснато на: Fri Aug 07, 2009 6:30 pm    Заглавие: Една сума

Да се пресметне следната сума

[tex]\sum \frac1{n^2}[/tex]

където сумирането е по всички цели положителни числа, които нямат делители които са трети степене т.е. свободни от кубове.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Sat Aug 08, 2009 5:15 pm    Заглавие:

Още една. Да се пресметне сумата

[tex]\sum\frac{(-1)^{\frac{n-1}{2}}}{n}[/tex]

където сумата е по всички нечетни положителни цели числа свободни от кубове.
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

гласове: 12

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 9:20 am    Заглавие:

Според формулата на Ойлер имаме:
[tex]\zeta(2)=\prod_{p - {\rm prime}} {1 \over 1-p^{-2}}=(1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2}+{1 \over 8^2}+\dots)(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2}+{1 \over 27^2}+\dots)\dots[/tex]
Така в нашия случай (т.е. първата задача) ще имаме орязвания от вида:
[tex](1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2})(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2})(1+{1 \over 5^2}+{1 \over 25^2})\dots[/tex]

Правилно ли подхождам, или да не се мъча по този начин???
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

гласове: 44

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 10:26 am    Заглавие:

Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли?
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 3:56 pm    Заглавие:

Цитат:
Към xyz - 4^2,9^2,25^2 са освободени от кубове, така ли?

Ти виждаш ли какво ме питаш? Естествено че 252 не е свободно от кубове. А коментарът ти "Задачата ми се струва интересна." не е ли offtopic. Би трябвало почти всички задачи във форума math10.com да са интересни.

За да не пиша и аз offtopic, то ще спомена (за информация на опитващите се да решат задачата), че изразите от вида:
[tex]\sum {1 \over n^s}[/tex]
където s фиксирана четна константа, а сумата е по всички положителни числа е добре известна стойност, която при това не се намира лесно. Например ако s=2, то горната сума е (π2/6), ако нещо не съм забравил точно.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 7:43 pm    Заглавие:

xyz написа:
Според формулата на Ойлер имаме:
[tex]\zeta(2)=\prod_{p - {\rm prime}} {1 \over 1-p^{-2}}=(1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2}+{1 \over 8^2}+\dots)(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2}+{1 \over 27^2}+\dots)\dots[/tex]
Така в нашия случай (т.е. първата задача) ще имаме орязвания от вида:
[tex](1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2})(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2})(1+{1 \over 5^2}+{1 \over 25^2})\dots[/tex]

Правилно ли подхождам, или да не се мъча по този начин???

Да, за първата това води до решение. Реда е абсолютно сходящ така, че може да се представи като това произведение. От тук нататък упътването е да се преобразува общия член до нещо/неща чиито произведение можем да пресметнем, или знаем на колко са равни.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 7:49 pm    Заглавие:

krainik написа:
Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли?

Като не си му разбрал идеята или условието що ги пишеш тия работи? Написано е ясно n е свободно от кубове. Според теб [tex]n^2[/tex] ще е свободно ли от кубове?
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 8:25 pm    Заглавие:

xyz написа:

[tex]\sum {1 \over n^s}[/tex]
където s фиксирана четна константа, а сумата е по всички положителни числа е добре известна стойност, която при това не се намира лесно. Например ако s=2, то горната сума е (π2/6), ако нещо не съм забравил точно.

С риск да издам твърде много това трябва да се знае за задачата.
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 8:44 pm    Заглавие:

martin.nikolov написа:
krainik написа:

Като не си му разбрал идеята или условието що ги пишеш тия работи? Написано е ясно n е свободно от кубове. Според теб [tex]n^2[/tex] ще е свободно ли от кубове?
Да, според мен ще е и то всеки път, когато [tex]n[/tex] е освободено от квадрати. Иначе условието много добре си го разбирам. И... да, навярно не съм схванал идеята, но ми се стори, че това е грешка, ама карай...
xyz написа:
Цитат:
Към xyz - 4^2,9^2,25^2 са освободени от кубове, така ли?

Ти виждаш ли какво ме питаш? Естествено че 252 не е свободно от кубове.
.
Това беше сарказъм, но явно(не и все още за мен) не съм ти бил разбрал идеята.
xyz написа:
А коментарът ти "Задачата ми се струва интересна." не е ли offtopic. Би трябвало почти всички задачи във форума math10.com да са интересни.
Е, то за трябване-трябва, ама не е такава реалността.
ПП Това е една от най-красивите задачи, които съм виждал във форума от доста време и затова реших да го и напиша.
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Aug 10, 2009 10:04 pm    Заглавие:

krainik написа:
martin.nikolov написа:
krainik написа:

Да, според мен ще е и то всеки път, когато [tex]n[/tex] е освободено от квадрати. Иначе условието много добре си го разбирам. И... да, навярно не съм схванал идеята, но ми се стори, че това е грешка, ама карай...

Няма изискване n да е свободно от квадрати, нали четеш услувието.
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Aug 11, 2009 7:03 am    Заглавие:

martin.nikolov написа:
krainik написа:
martin.nikolov написа:
krainik написа:

А ти самият като не си разбрал - що ги пишеш тия глупости. Задал си ми въпрос и аз ти отговарям на него, а не във връзка със задачата...
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue Aug 11, 2009 7:41 am    Заглавие:

krainik написа:
martin.nikolov написа:
krainik написа:
martin.nikolov написа:
krainik написа:

А ти самият като не си разбрал - що ги пишеш тия глупости. Задал си ми въпрос и аз ти отговарям на него, а не във връзка със задачата...

Хайде сега. През цялото време си говорим за задачата. Даже във въпроса ми съм споменал, че говоря за условието. Ти ако имаш да кажеш нещо по задачата казвай, защо спамиш?
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Tue Aug 11, 2009 8:51 am    Заглавие:

Добре, няма смисъл да се карате, просто кажете каква е сумата и толкова. Аз доколкото разбирам сумата е такава:
[tex]{1\over 1^2}+{1\over 2^2}+{1\over 3^2}+{1\over 4^2}+{1\over 5^2}+{1\over 6^2}+{1\over 7^2}+{1\over 9^2}+{1\over 10^2}+{1\over 11^2}+{1\over 12^2}+{1\over 13^2}+{1\over 14^2}+{1\over 15^2}+{1\over 17^2}+\cdots [/tex]
Отписваме всички n от вида 8k, 27k, 125k, 7³*k....к е цяло
Върнете се в началото
krainik
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Aug 11, 2009 9:15 am    Заглавие:

martosss написа:
Добре, няма смисъл да се карате, просто кажете каква е сумата и толкова. Аз доколкото разбирам сумата е такава:
[tex]{1\over 1^2}+{1\over 2^2}+{1\over 3^2}+{1\over 4^2}+{1\over 5^2}+{1\over 6^2}+{1\over 7^2}+{1\over 9^2}+{1\over 10^2}+{1\over 11^2}+{1\over 12^2}+{1\over 13^2}+{1\over 14^2}+{1\over 15^2}+{1\over 17^2}+\cdots [/tex]
Отписваме всички n от вида 8k, 27k, 125k, 7³*k....к е цяло
То това е повече от ясно. Разбрах какво е искал да каже xyz. Само ще помоля към малко повече търпимост от страна на хората, занимаващи се с висша математика. Ще помисля върху задачата, доколкото ми позволяват знанията. Това с [tex]\frac{\pi^2}{6}[/tex] го знам и, ако наистина то е от съществена важност, може би ще реша задачата.
Върнете се в началото
xyz
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue Aug 11, 2009 2:54 pm    Заглавие:

Първата задача е ясна - нещо съм бил разсеян, като съм се опитвал първия път.
Втората е доста по-сложна. Имам чувството, че съм на съвсем грешен път и затова пак ще нахвърля идеята си. Всичко е евристично, т.е. вообще не се впечатлявам от това, че редът не е абсолютно сходях, а и има други съществени неточности.

Ако умножим по 1-1/33+1/53-1/73...=(Li4(i))' то ще получим като разглежданата сума, но вече няма ограничение за свободно от кубове - имаме само всички нечетни = 1/2i ln ((1+i)/(1-i))=1/2i ln(-1) (е това е в някой клон при комплексното продължение - кой точно...). С Li означих "polylogarithm".

Горното е пълна каша - може ли вече решението (ако някой друг не иска да опитва още).
Върнете се в началото
martin.nikolov
Напреднал

МнениеПуснато на: Tue Aug 11, 2009 5:54 pm    Заглавие:

Да, втората е доста по-трудна от първата. Не е лесно да се докаже сходимоста. Ако пренебрегнем аналитичните трудности може да се сметне по същия начин като първата.

Дефинираме [tex]\chi(n)=1,-1,0[/tex] ако [tex]n[/tex] е респективно 1 по модул 4, 3 по модул 4 или четно. Тогава сумата е

[tex]\sum_{n}\frac{\chi(n)}{n}[/tex]

където сумирането е по свободните от кубове числа.

От факта, че [tex]\chi[/tex] е мултипликативна следва

[tex]\sum_{n}\frac{\chi(n)}{n}=\prod_{p}\left(1+\frac{\chi(p)}{p}+\frac{\chi(p)^2}{p^2}\right)[/tex]

От тук по същия начин. Разликата е, че се стига не до стойности на дзета фунцията, а на L-фунцията свързана с този характер, и трябва да се знаят тези стойности.

Пак да кажа за да няма протести, това са формалните сметки и зада се направи напълно строго трябва малко анализ.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Висша математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.