Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Fri Aug 07, 2009 6:30 pm Заглавие: Една сума |
|
|
Да се пресметне следната сума
[tex]\sum \frac1{n^2}[/tex]
където сумирането е по всички цели положителни числа, които нямат делители които са трети степене т.е. свободни от кубове. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Sat Aug 08, 2009 5:15 pm Заглавие: |
|
|
Още една. Да се пресметне сумата
[tex]\sum\frac{(-1)^{\frac{n-1}{2}}}{n}[/tex]
където сумата е по всички нечетни положителни цели числа свободни от кубове. |
|
|
 |
xyz Напреднал
     гласове: 12
|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 9:20 am Заглавие: |
|
|
Според формулата на Ойлер имаме:
[tex]\zeta(2)=\prod_{p - {\rm prime}} {1 \over 1-p^{-2}}=(1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2}+{1 \over 8^2}+\dots)(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2}+{1 \over 27^2}+\dots)\dots[/tex]
Така в нашия случай (т.е. първата задача) ще имаме орязвания от вида:
[tex](1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2})(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2})(1+{1 \over 5^2}+{1 \over 25^2})\dots[/tex]
Правилно ли подхождам, или да не се мъча по този начин??? |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 10:26 am Заглавие: |
|
|
| Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли? |
|
|
 |
xyz Напреднал
|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 3:56 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Към xyz - 4^2,9^2,25^2 са освободени от кубове, така ли? |
Ти виждаш ли какво ме питаш? Естествено че 252 не е свободно от кубове. А коментарът ти "Задачата ми се струва интересна." не е ли offtopic. Би трябвало почти всички задачи във форума math10.com да са интересни.
За да не пиша и аз offtopic, то ще спомена (за информация на опитващите се да решат задачата), че изразите от вида:
[tex]\sum {1 \over n^s}[/tex]
където s фиксирана четна константа, а сумата е по всички положителни числа е добре известна стойност, която при това не се намира лесно. Например ако s=2, то горната сума е (π2/6), ако нещо не съм забравил точно. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 7:43 pm Заглавие: |
|
|
| xyz написа: | Според формулата на Ойлер имаме:
[tex]\zeta(2)=\prod_{p - {\rm prime}} {1 \over 1-p^{-2}}=(1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2}+{1 \over 8^2}+\dots)(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2}+{1 \over 27^2}+\dots)\dots[/tex]
Така в нашия случай (т.е. първата задача) ще имаме орязвания от вида:
[tex](1+{1 \over 2^2}+{1 \over 4^2})(1+{1 \over 3^2}+{1 \over 9^2})(1+{1 \over 5^2}+{1 \over 25^2})\dots[/tex]
Правилно ли подхождам, или да не се мъча по този начин??? |
Да, за първата това води до решение. Реда е абсолютно сходящ така, че може да се представи като това произведение. От тук нататък упътването е да се преобразува общия член до нещо/неща чиито произведение можем да пресметнем, или знаем на колко са равни. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 7:49 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли? |
Като не си му разбрал идеята или условието що ги пишеш тия работи? Написано е ясно n е свободно от кубове. Според теб [tex]n^2[/tex] ще е свободно ли от кубове? |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 8:25 pm Заглавие: |
|
|
| xyz написа: |
[tex]\sum {1 \over n^s}[/tex]
където s фиксирана четна константа, а сумата е по всички положителни числа е добре известна стойност, която при това не се намира лесно. Например ако s=2, то горната сума е (π2/6), ако нещо не съм забравил точно. |
С риск да издам твърде много това трябва да се знае за задачата. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 8:44 pm Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | krainik написа: | | Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли? |
Като не си му разбрал идеята или условието що ги пишеш тия работи? Написано е ясно n е свободно от кубове. Според теб [tex]n^2[/tex] ще е свободно ли от кубове? | Да, според мен ще е и то всеки път, когато [tex]n[/tex] е освободено от квадрати. Иначе условието много добре си го разбирам. И... да, навярно не съм схванал идеята, но ми се стори, че това е грешка, ама карай...
| xyz написа: | | Цитат: | | Към xyz - 4^2,9^2,25^2 са освободени от кубове, така ли? |
Ти виждаш ли какво ме питаш? Естествено че 252 не е свободно от кубове.
. | Това беше сарказъм, но явно(не и все още за мен) не съм ти бил разбрал идеята.
| xyz написа: | А коментарът ти "Задачата ми се струва интересна." не е ли offtopic. Би трябвало почти всички задачи във форума math10.com да са интересни.
| Е, то за трябване-трябва, ама не е такава реалността.
ПП Това е една от най-красивите задачи, които съм виждал във форума от доста време и затова реших да го и напиша. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Mon Aug 10, 2009 10:04 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | martin.nikolov написа: | | krainik написа: | | Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли? |
Като не си му разбрал идеята или условието що ги пишеш тия работи? Написано е ясно n е свободно от кубове. Според теб [tex]n^2[/tex] ще е свободно ли от кубове? | Да, според мен ще е и то всеки път, когато [tex]n[/tex] е освободено от квадрати. Иначе условието много добре си го разбирам. И... да, навярно не съм схванал идеята, но ми се стори, че това е грешка, ама карай...
|
Няма изискване n да е свободно от квадрати, нали четеш услувието. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Tue Aug 11, 2009 7:03 am Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | krainik написа: | | martin.nikolov написа: | | krainik написа: | | Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли? |
|
Няма изискване n да е свободно от квадрати, нали четеш услувието. | А ти самият като не си разбрал - що ги пишеш тия глупости. Задал си ми въпрос и аз ти отговарям на него, а не във връзка със задачата... |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Tue Aug 11, 2009 7:41 am Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | martin.nikolov написа: | | krainik написа: | | martin.nikolov написа: | | krainik написа: | | Задачата ми се струва интересна. Към xyz - [tex]4^2,9^2,25^2[/tex] са освободени от кубове, така ли? |
|
Няма изискване n да е свободно от квадрати, нали четеш услувието. | А ти самият като не си разбрал - що ги пишеш тия глупости. Задал си ми въпрос и аз ти отговарям на него, а не във връзка със задачата... |
Хайде сега. През цялото време си говорим за задачата. Даже във въпроса ми съм споменал, че говоря за условието. Ти ако имаш да кажеш нещо по задачата казвай, защо спамиш? |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Tue Aug 11, 2009 8:51 am Заглавие: |
|
|
Добре, няма смисъл да се карате, просто кажете каква е сумата и толкова. Аз доколкото разбирам сумата е такава:
[tex]{1\over 1^2}+{1\over 2^2}+{1\over 3^2}+{1\over 4^2}+{1\over 5^2}+{1\over 6^2}+{1\over 7^2}+{1\over 9^2}+{1\over 10^2}+{1\over 11^2}+{1\over 12^2}+{1\over 13^2}+{1\over 14^2}+{1\over 15^2}+{1\over 17^2}+\cdots [/tex]
Отписваме всички n от вида 8k, 27k, 125k, 7³*k....к е цяло |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Tue Aug 11, 2009 9:15 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Добре, няма смисъл да се карате, просто кажете каква е сумата и толкова. Аз доколкото разбирам сумата е такава:
[tex]{1\over 1^2}+{1\over 2^2}+{1\over 3^2}+{1\over 4^2}+{1\over 5^2}+{1\over 6^2}+{1\over 7^2}+{1\over 9^2}+{1\over 10^2}+{1\over 11^2}+{1\over 12^2}+{1\over 13^2}+{1\over 14^2}+{1\over 15^2}+{1\over 17^2}+\cdots [/tex]
Отписваме всички n от вида 8k, 27k, 125k, 7³*k....к е цяло | То това е повече от ясно. Разбрах какво е искал да каже xyz. Само ще помоля към малко повече търпимост от страна на хората, занимаващи се с висша математика. Ще помисля върху задачата, доколкото ми позволяват знанията. Това с [tex]\frac{\pi^2}{6}[/tex] го знам и, ако наистина то е от съществена важност, може би ще реша задачата. |
|
|
 |
xyz Напреднал
|
Пуснато на: Tue Aug 11, 2009 2:54 pm Заглавие: |
|
|
Първата задача е ясна - нещо съм бил разсеян, като съм се опитвал първия път.
Втората е доста по-сложна. Имам чувството, че съм на съвсем грешен път и затова пак ще нахвърля идеята си. Всичко е евристично, т.е. вообще не се впечатлявам от това, че редът не е абсолютно сходях, а и има други съществени неточности.
Ако умножим по 1-1/33+1/53-1/73...=(Li4(i))' то ще получим като разглежданата сума, но вече няма ограничение за свободно от кубове - имаме само всички нечетни = 1/2i ln ((1+i)/(1-i))=1/2i ln(-1) (е това е в някой клон при комплексното продължение - кой точно...). С Li означих "polylogarithm".
Горното е пълна каша - може ли вече решението (ако някой друг не иска да опитва още). |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Tue Aug 11, 2009 5:54 pm Заглавие: |
|
|
Да, втората е доста по-трудна от първата. Не е лесно да се докаже сходимоста. Ако пренебрегнем аналитичните трудности може да се сметне по същия начин като първата.
Дефинираме [tex]\chi(n)=1,-1,0[/tex] ако [tex]n[/tex] е респективно 1 по модул 4, 3 по модул 4 или четно. Тогава сумата е
[tex]\sum_{n}\frac{\chi(n)}{n}[/tex]
където сумирането е по свободните от кубове числа.
От факта, че [tex]\chi[/tex] е мултипликативна следва
[tex]\sum_{n}\frac{\chi(n)}{n}=\prod_{p}\left(1+\frac{\chi(p)}{p}+\frac{\chi(p)^2}{p^2}\right)[/tex]
От тук по същия начин. Разликата е, че се стига не до стойности на дзета фунцията, а на L-фунцията свързана с този характер, и трябва да се знаят тези стойности.
Пак да кажа за да няма протести, това са формалните сметки и зада се направи напълно строго трябва малко анализ. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|