Регистрирайте се
Изпитите след 7 клас отпадат, както и 13 клас
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 7:59 am Заглавие: Изпитите след 7 клас отпадат, както и 13 клас |
|
|
| Новият министър на образованието не чака... - http://www.vsekiden.com/?p=55588 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 9:37 am Заглавие: |
|
|
Изключваме граматичните и пунктуационните грешки в статията (имаме предвид, че статията е подготвена от хора, вътрешни за МОН, ). Това е поредната щуротия според мен, която дойде и с новия министър на образованието. Защо по тази логика не премахнат и ДЗИ, които през 2009 г. били по-сложни от миналогодишните (по думи на държали ги ученици)? Или не направят микроизпити след първи клас, за да видят степента на усвоеност на материала? Глупости на търкалета мисля аз. С всеки изминал министър работата върви към по-зле и по-зле... чак не мога да си представя какво ги чака учениците в недалечно бъдеще, ако решенията се взимат така изневиделица. |
|
|
 |
nara Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 10:33 am Заглавие: несъгласие |
|
|
Външно оценяване вместо изпити за VІІ клас? Да. Но да се вземат мерки за обективността му. Ако ще се подсказва и (в името на по-добрия рейтинг на едно или друго училище) ще се проверява необективно и ще се въвеждат завишени точки, то... Така наречените елитни гимназии ще се напълнят с деца, чието място е другаде. А част от най-старателните и умни ученици ще паднат жертва на обективността и справедливостта (ако е ясно за какво става дума). Мисля, че само ако и за външното оценяване на седмокласниците се осигури напълно външна (за училището, а може би и за града) комисия, както и анонимност на работите на учениците , заплануваното наистина ще е за добро.
Твърдението на МОН е , че така ще облекчат седмокласниците?!? За какво облекчение на говорят, като вместо 2, ще държат 6 ( или 8 за 7 клас?) теста по всички учебни предмети?!? При това в рамките на 10-тина дни и върху целия изучен материал. Имам наблюдения върху оценяването в предните години - незнаещите играят тото , не им пука, изкарват тройки и четворки( понякога дори повече...), а знаещите се съсипват да преговарят от единия ден за другия( при това си имат 6 учебни часа в деня за външно оценяване) и при последните тестове вече са безкрайно преуморени! |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 10:53 am Заглавие: |
|
|
Нара си го каза. Подобни реформи, резултат на моментно прещракване в мозъка на нашите многоуважавани управляващи, са крайни недомислици, които във всеки случай няма да доведат до нищо хубаво, а най-много до някоя криза в образованието. И бих отправил един съвет към хората от МОН: все пак там сте се събрали какви ли не експерти, доценти, някакви супер интелигентни хора, които са учили филологии с години; поне, пишейки някаква статия, я пишете без грешки! Вие сте от МОН! Недопустимо е да бъркате такива елементарни работи, а пък после да държите децата в училище да ги знаят! Вие не ги знаете още, а пък какво остава за учениците!
Искам да попитам и още едно нещо. Каква е тази постоянна смяна на учебници? Всяка година се издават нови и нови учебници (аз не виждам голям смисъл в това, защото в двайсет примерно учебника пише едно и също, но по различен начин). Например тази година ученик си купува определените му учебници и свършвайки учебната година, той иска да ги продаде, защото вече не са му нужни. Отива на борсата в НДК и никой не иска да му ги купи. Защо? Защото през новата учебна година учебните планове са други и тези учебници са невалидни. Мисля, че е необходимо да има ясна обосновка по този въпрос и един коректен списък с учебници, които да важат за определен период (не само за една година, а на следващата да бъдат изхвърлени от програмата). Аз бях свидетел на бруталността, с която се отнесоха към петите класове преди две години (тези, които започнаха през 2007 г.). Тотално нова учебна програма, тотално нов материал, който ще се преподава, някакви супер нови учебници със странно съдържание, което съдържание преди се учеше в по-горни класове! Каква е тази глупава ситуация? Недоразумение ли е? Как може да се изисква от един петокласник да учи неща, които иначе биха преподавали на седмо- или осмокласник? Не говоря за определени предмети, а общо, защото всичките стари учебници бяха подменени. Не казвам, че е лошо от време на време да са налице нововъведения, но тези нововъведения да са с мярка и ясно обмислени!
Друго нещо... Защо издавате БЕЗЧЕТ речници (правописни), в които постоянно си противоречите? Пазарът е наводнен с тях, а от никой човек не може да почерпи точна информация. Многобройните разлики в българския правопис идват от това, че настоявате в училище да се учат чужди думи. Това не е правилно! Как може да искате подобно нещо! Предметът е български език, а в действителност учебниците са изписани с безкрайно много небългарски думи! Това обърква учениците. Наистина, може да има някоя и друга чужда дума, но тя по-скоро би се употребявала в сферата на литературните термини (там няма да коментирам... просто е ужас... всичките думи са чужди). И защо настоявате да фигурират така наречените сложни думи? Там е най-голямото противоречие в нашия хубав език. Различните речници, разбира се, пишат различни неща. Какъв е смисълът да се измислят още и още сложни думи (слети, полуслети и думи, които се пишат отделно)? Никъде няма еднозначно правило определена дума как трябва да бъде изписвана, всичко в крайна сметка опира до догадки от страна на заинтересования. Лично аз не използвам никакви речници, защото те само още повече ме объркват. Опирам се на това, което сме си приказвали с учителката ми по литература. Заедно сме обсъждали какви ли не идиотщини от подобен род и никога не сме достигали до конкретен отговор защо това се пише така, защо онова се пише иначе. Ами да, невъзможно е, докато продължавате да издавате такива парадоксални издания.
Трето... о, Господи, правилата за вметнати изрази! Защо ви е нужно постоянно да изменяте правилата на езика? Някога, когато бях седми клас, ни учеха, че както и да са разположени вметнатите думи и изрази в рамките на изречението, трябва да ги отделим, било с тире, било със запетайка. Сега не е така. Сега има САМО ТРИ случая, в които те се отделят със запетаи, в останалите не се пише нищо. Нужни ли са такива граматични реформи? Ако да, на кого?
Последната промяна е направена от Spider Iovkov на Fri Jul 31, 2009 11:20 am; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 11:16 am Заглавие: |
|
|
^
И откъде разбра, че статията е писана от някой, членуващ в МОН? Извинявай, ама такива обиди са безпочвени и, най-малкото, не са на място. Какво са виновни членовете на МОН за решенията на съответния министър? Според мен, идеята с външно оценяване е пълна глупост предвид факта, че не само ще има здраво преписване, но и резултатите могат да бъдат манипулирани без проблем от проверяващите в съответните училища. Не разбирам и от какво е продиктувана тази промяна, предвид факта, че са минали 2,3 дена от встъпването в длъжност на съответния министър. Дали това не е просто от политиката за спестяване на 2,5 милиардната дупка в бюджета? Но точно образованието ли трябва да е ощетено? |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 11:23 am Заглавие: |
|
|
| Крайник, твърде си прав, но исках да разкажа за тези несъответствия, които постоянно се появяват. Искам веднъж завинаги да си отговорим на въпроса защо образованието ни е на такова ниво. От много време се измъчвам, опитвам се да си отговоря, но не успявам. |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 1:56 pm Заглавие: |
|
|
Мислех си, че като министър на МОМН стане човек, който някога е работил в системата на средното образование, кошмарите ще свършат. Явно съм се лъгала.
Факт е, че щом успехът(от Външното оценяване) на едно училище е по-нисък(макар и относително обективен), конкуренцията веднага започва да плюе и приемът драстично спада! Затова и се подсказва на поразия. Да не говорим, че хора с по две-три двойки по предмета, изкарват 4 без да четат въпросите дори, само от ТОТО!
krainik, за "лошото наследство" слушаме в началото на всеки мандат. Ще видим кога ще престанат да си бъркат по бюджетните дупки и ще започнат да вършат работа. (ако започнат, щото силно се съмнявам)  |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 7:34 pm Заглавие: |
|
|
| Spider Iovkov написа: | | Крайник, твърде си прав, но исках да разкажа за тези несъответствия, които постоянно се появяват. Искам веднъж завинаги да си отговорим на въпроса защо образованието ни е на такова ниво. От много време се измъчвам, опитвам се да си отговоря, но не успявам. |
Че какво му е на образованието? |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 8:13 pm Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | Че какво му е на образованието? | Какво ли не му е? преписване, учителите не им пука и си затварят очите... да не говорим за поведение в час и извън час на ниво ученик-учител... още повече ученик-ученик... Отделно е нулевата заинтересованост от страна на учениците към учебния процес. Особено като гледам свежите попълнения и тотално се отчайвам(има и изключения от правилото, но общият поток е в това направление и тази тенденция е доста притеснителна). |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 8:35 pm Заглавие: |
|
|
Аз лично се надявам новият образователен министър г-жа Фандъкова, заедно с нейния екип да въведат ефективни образователни новации.
Пожелавам и успех! |
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 8:51 pm Заглавие: |
|
|
Контролът на ДЗИ 2009 г. при нас беше нещо като шега, ако го сравняваме с този на двата изпита в Софийския университет. Там буквално не даваха да гъкнем (вярно че веднъж поисках справочник от един от хората на изпита, но квесторите не ми казаха нищо), докато на матурата..., , ... нямам думи... за такова нещо дори не съм си и помислял. То се говореше, че и тази година ДЗИ ще бъдат опорочени, но не си и представях, че ще стане нещо още по-лошо... Тези, които през годините не са отворили учебник по който и да е учебен предмет, накрая излязоха от училище с оценки около и над [tex]5[/tex], а дори и над [tex]5,50[/tex] (има един типичен пример с човек, държал матура по литература: от девети до дванайсети клас му пишеха по милост тройки по предмета, въпреки че не беше прочел нито едно произведение, нито един анализ, не беше писал нито едно съчинение; на матурата има [tex]5,63[/tex]; просто няма какво да говорим... хора, които са се трудили през тези четири години, изкараха по-ниски оценки от оценката на този екземпляр...). Отчайвам се все повече. Бележките от ДЗИ служат като вход в някои висши учебни заведения, а тези бележки въобще не са реални... или поне един значителен процент от тях не е реален. И аз като Ганка ще кажа − дано наистина нашите уважаеми управляващи най-сетне направят такива стъпки в образователните реформи, че наистина всичко да е обективно, ясно, да се сведат до минимум някои от гореописаните ужасни ситуации, да има наистина смисъл да се учи, а не просто да посещаваш от време на време този затвор − училището, да не ти пука особено за него и накрая, полагайки ДЗИ, да си на някое от челните места със супер висока оценка. Ще се надяваме на подобрения в близко бъдеще (дай Боже). А и иновациите са резултат на консенсус, не моментно решение от страна на един-единствен човек! |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 10:12 pm Заглавие: |
|
|
Люси, абсолютно прав си, но все пак матури трябва да има.
Да, още много неща трябва да се променят и те ще се променят- искаме или не, нали уж сме се запътили към Европата
Може да стане бавно, но аз съм убедена, че ще се получи. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Fri Jul 31, 2009 10:18 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | martin.nikolov написа: | | Че какво му е на образованието? | Какво ли не му е? преписване, учителите не им пука и си затварят очите... да не говорим за поведение в час и извън час на ниво ученик-учител... още повече ученик-ученик... Отделно е нулевата заинтересованост от страна на учениците към учебния процес. Особено като гледам свежите попълнения и тотално се отчайвам(има и изключения от правилото, но общият поток е в това направление и тази тенденция е доста притеснителна). |
Нищо ново, това винаги е било и ще бъде. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|