| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
s.karakoleva Начинаещ

гласове: 6
|
Пуснато на: Mon Jul 20, 2009 8:19 am Заглавие: Муха |
|
|
На външната повърхнина на стъклен цилиндричен съд, на разстояние 5 единици от горния ръб на съда, е кацнала муха. На вътрешната повърхнина на съда, в диаметрално противоположна точка на мухата, има капка мед. Височината на съда е 20 единици, а диаметърът на основата е 10 единици.
Да се намери дължината на най-късия път, който трябва да измине мухата, за да достигне капката.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Mon Jul 20, 2009 12:45 pm Заглавие: |
|
|
| [tex]5+5\sqrt{5}=5(1+\sqrt{5})[/tex]?
|
|
|
 |
s.karakoleva Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 20, 2009 7:00 pm Заглавие: |
|
|
| Извинявам се, пропуснала съм важна част от условието: Мухата трябва да се движи само по цилиндричния съд, без да лети.
|
|
|
 |
ZERGO Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jul 20, 2009 9:51 pm Заглавие: |
|
|
| По принцип всяка логическа задача "издиша" по един или друг начин, поради непълното или неточно условие. И тази задача е повече изчислителна отколкото логическа.
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Mon Jul 20, 2009 10:36 pm Заглавие: |
|
|
| s.karakoleva написа: | | Извинявам се, пропуснала съм важна част от условието: Мухата трябва да се движи само по цилиндричния съд, без да лети. |
Мислех си да попитам за това, но пък също така си мислех, че щом в условието е дадено муха(а не мравка например), то се предполага възможността за летене!
В такъв случай според мен отговорът е [tex]5\sqrt{\pi^2+4}[/tex]
Сега да не кажете, че и капката мед тече с времето ? ?
|
|
|
 |
s.karakoleva Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 7:18 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: |
В такъв случай според мен отговорът е [tex]5\sqrt{\pi^2+4}[/tex] |
Да, точно това е отговорът! Би било полезно за останалите да дадеш и решението
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 8:16 am Заглавие: |
|
|
Добре, на чертежа т. А е мухата, т. В е медът. Представяме си, че цилиндърът е разрязан на някое място, при което може да го "разгънем" и да образуваме правоъгълник(АВСF) с размери 5х10 единици. Нека също така си построим точка D, която да е симетрична на В относно С, тоест да "пренесем" медът симетрично на точка С. Така все едно сме "изправили" цилиндъра, разпънали сме го като лист хартия, докато получим разгъвката отдясно. На нея АВ е полуокръжността, като медът В е във окръжността, а мухата А е извън нея. За да стигна мухата до меда, тя трябва да мине през дъгата CF, която отдясно е отсечката CF. Сега всяка точка от CF е на равни разстояние от В и от D, тоест щом стигне ръба на цилиндъра в някоя точка К, разстоянието от мухата до В е равно на разстоянието от мухата до D(понеже триъгълник BKD е равнобедрен - СК е и медиана и височина). Тогава АД =АК+КВ. Сега търсим [tex](AK+BK)_{MIN}=(AK+KD)_{MIN}=AD[/tex]. Намерихме, че най-късото разстояние е отсечката АД, остава само да намерим нейната дължина. На помощ ни идват дадените стойности - диаметърът на окръжността е 10, а пък АF=BC=CD=5. Тогава полуобиколката на окръжността е АВ и е равен на [tex](2\pi *5)/2=5\pi[/tex], откъдето чрез Питагоровата теорема за триъгълник ВАД намираме AD=[tex]\sqrt{(5\pi )^2+10^2}=\sqrt{25\pi^2+25*4}=5\sqrt{\pi^2+4}[/tex].
| Description: |
|
| Големина на файла: |
41.13 KB |
| Видяна: |
3209 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
s.karakoleva Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 9:05 am Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | правоъгълник(АВСF) с размери 5х10 единици. |
Чудесно! Само в размерите на ABCF има малко неточност, но явно е случайно, защото нататък всичко е точно!
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 9:22 am Заглавие: |
|
|
| оф, да, когато го чертах поправих няколко пъти чертежа... трябва да е 10x 5п. Както и да е, въпросът е, че тялото трябва да се разгъне до равнинна фигура.
|
|
|
 |
s.karakoleva Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 10:08 am Заглавие: |
|
|
| Сега след като Март ни показа решението в случая, когато мухата пълзи по цилиндричната стъкленица, можем да разгледаме и другия случай: Мухата вижда капката мед през стъклото, пълзи по посока на капката до точка К и оттам нататък "литва".
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 10:38 am Заглавие: |
|
|
| Тогава не е ли вярно решението на пацул?
|
|
|
 |
s.karakoleva Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 3:35 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | | Тогава не е ли вярно решението на пацул? |
Доколкото разбирам от отговора на Пацул, "неговата" муха се движи първо вертикално нагоре, докато стигне горния ръб (до там са 5 ед.), след което литва към капката по хипотенузата на правоъгълен триъгълник с катети 5 и 10, което е [tex]5\sqrt5[/tex]. Изглежда логично така, но при движението нагоре, разстоянието между мухата и капката нараства, вместо да намалява, което ни навежда на мисълта да потърсим по-кратък път.
Дали няма да е добре да се въведат координати в пространството? Все пак, капката е нещо като притегателен център (магнит) за мухата и тя, докато се движи към нея, е точка в пространството. Ако изберем капката мед за начало на координатната система, със сигурност знаем, че третата координата [tex]z[/tex] на мухата е ограничена: [tex]0\leq z\leq 5[/tex].
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Jul 21, 2009 9:55 pm Заглавие: |
|
|
А ми ако си представим че медът е както в моето решение симетрично относно С, тогава пътят до медът се запазва, а притегателната сила се променя, и то в полза на станислав
|
|
|
 |
dgs Редовен
    гласове: 13
|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 11:14 pm Заглавие: Муха (2-ра серия) |
|
|
Муха (2-ра серия)
-------------------
(copy/paste)
Между два съседни града А и Б лети муха.
Траекторията й е гладка (за по-просто: диференцируема) линия.
В нито една точка допирателната към тази траектория не е успоредна на отсечката АБ.
Възможно ли е това?
--------------------
Тук трябва да отбележа, че никак не ми допада новата подредба на разделите и форумите. Така както е подредено сега, изглежда, че в "ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА" трябва да се публикуват забавни задачи само за ученици. Което слага някаква невидима морална бариера пред мен като решаващ и забавляващ се, защото съм на доста по-голяма (за съжаление) възраст.
Нещо повече, ако някой нов посетител прочете някои стари задачи ("стари" - преди преподреждането на разделите), с пълно основание може да си зададе въпроса "Абе кви са тия идиотски задачи тук?"
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Wed Nov 11, 2009 11:42 pm Заглавие: |
|
|
Еми чисто и просто мухата не трябва да прави /\/, демек трябва или само да се изкачва(достатъчно бавно), или само да слиза. Примерно лети така, че за разстоянието от А до В се "снижава" с 1м, но постоянно, така че допирателната да не е успоредна на АВ.
|
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Thu Nov 12, 2009 12:24 am Заглавие: |
|
|
Аааъъъ !
не съм съгласен.
Има една теорема на Коши, която казва точно обратното на твойто.
Дай друга версия !
|
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Sat Nov 14, 2009 1:18 am Заглавие: |
|
|
Между два съседни града А и Б лети муха.
Траекторията й е гладка (за по-просто: диференцируема) линия.
В нито една точка допирателната към тази траектория не е успоредна на отсечката АБ.
Възможно ли е това?
-------------------------------------------------------
Неочаквано голяма пауза се получи тук ?!?
Добре, хайде да преформулираме задачата така - съседните градове са Варна и Бургас, а останалия текст в условието не се променя.
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Sat Nov 14, 2009 11:07 am Заглавие: |
|
|
Да допуснем, че е възможно. Избираме такава координатна с-ма, че абсцисната ос да съдържа отсечката [tex]AB[/tex]. Тогава, ако [tex]f(x):[A,B]\rightarrow \mathbb{R}[/tex] ни е функция на времето, чиято графика е пътя, то [tex]f'(x)[/tex] не трябва да е нула, но [tex]f(x)[/tex] е непрекъсната, т.е [tex]f'(x)[/tex] също. Следователно [tex]f'(x)[/tex] е само положителна или само отрицателна, т.е [tex]f(x)[/tex] е монотонно растяща/намаляваща в интервала [tex][A,B][/tex] и има максимално 1 пресечна точка с абсцисната ос, но това противоречи на факта, че тя минава и през [tex]A[/tex] и [tex]B[/tex], откъдето допускането ни е грешно и следователно не е възможно.
ПП Пишете, ако има някакви неточности.
|
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Sat Nov 14, 2009 10:54 pm Заглавие: |
|
|
Други идеи ?
---------------------
Преди няколко години попаднах на тази задача. И естествено се издъних. И се плеснах по-челото "я какъв съм бил такъв стереотипен в мисленето". Тогава за себе си я нарекох "капан за знаещи".
Аз не съм от най-знаещите, но също паднах в капана. Просто, това което знаех по въпроса, ме ограничаваше в някаква рамка от която не можех да изляза за да видя решението. ... А задачата наистина има решение (всъщност има много решения).
Така като се замисля, струва ми се, че един ученик-единадесетокласник по-лесно ще стигне до решението отколкото един студент-третокурсник. В смисъл, че познанията по анализ само пречат в случая ... за разлика от познанията по геометрия.
|
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Sat Nov 14, 2009 11:40 pm Заглавие: |
|
|
| Разбира се, че е възможно - никой не ограничава мухата да се движи постоянно в една и съща равнина.
|
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Sun Nov 15, 2009 1:15 pm Заглавие: |
|
|
Точно така.
Ама "стереотипно" мислещите (и аз съм в кюпа), не се сещат навреме, че мухата може да лети в три измерения ... за разлика от "терцотипно" мислещите ... още ме е яд, че се провалих навремето с тази задача.
-------------------------------------
стереотипен
стереотипна, стереотипно, мн. стереотипни, прил.
1. Който е отпечатан със стереотип.
2. Прен. Който показва липса на оригиналност; шаблонен, банален, ограничен. Стереотипно мислене.
3. Прен. Който е в резултат на изграден стереотип. Стереотипно поведение.
? нареч. стереотипно.
? същ. стереотипност, стереотипността, ж. (във 2 знач. ).
|
|
|
 |
|