| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Tue Jul 07, 2009 9:43 am Заглавие: Лесна задача. |
|
|
Ето и една лесна задача, която ми дойде на акъла:
Да се докаже, че ако естествено число може да се престави като сбор от 2 точни квадрата, то всяка негова степен също може.
Последната промяна е направена от krainik на Tue Jul 07, 2009 7:53 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Tue Jul 07, 2009 6:35 pm Заглавие: |
|
|
Това предполагам пак има ограничение и само 5-8класници могат да ги решават.
Забележката ми е, че и четните степени на това число могат да се представят като сума на два квадрата и то по-лесно. Така, че не е нужно да поставяш ограничението за нечетни степени. А да кажеш, че всяка степен се представя. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Tue Jul 07, 2009 7:53 pm Заглавие: |
|
|
Всъщност съвсем бях забравил за това, а го бях доказвал... Идеята ми дойде като гледах една задача от матлинкс. Сега ще оправя условието
ПП За това кои се преставят по-лесно можем и да поспорим. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Tue Jul 07, 2009 8:15 pm Заглавие: |
|
|
| Че какво да спорим. Кое да е число n на четна степен е сума от два квадрата [tex]n^{2k}=(n^k)^2=(n^k)^2+0^2[/tex]. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Tue Jul 07, 2009 8:19 pm Заглавие: |
|
|
Това щеше да е вярно, ако 0-та беше естествено
ПП Сега видях, че не съм записал, че става на въпрос за квадрати на естествени числа. Абе голяма излагация... Ще помоля някой мод да изтрие мненията ни... |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Tue Jul 07, 2009 8:28 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | Това щеше да е вярно, ако 0-та беше естествено
ПП Сега видях, че не съм записал, че става на въпрос за квадрати на естествени числа. Абе голяма излагация... Ще помоля някой мод да изтрие мненията ни... |
Беше ясно, че става дума за естествени числа. И естествено, че нулата е естествено число. Ако искаш да изключиш тази възможност трябва да напишеш 'представят като сума на ненулеви естествени числа'. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Jul 08, 2009 10:13 am Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | krainik написа: | Това щеше да е вярно, ако 0-та беше естествено
Беше ясно, че става дума за естествени числа. И естествено, че нулата е естествено число. Ако искаш да изключиш тази възможност трябва да напишеш 'представят като сума на ненулеви естествени числа'. |
0 не е естествено число.
Следва точно математическо определение на естествените числа, предложено от Джузепе Пеано през 1889. Тези изказвания са познати като аксиоми на Пеано.
* 0 не е естествено число.
* Всяко естествено число a има наследник a+1, който е също естествено число.
* Няма естествено число, чийто наследник е 0.
* Ако две естествени числа са различни, тогава и наследниците им са различни: ако a≠b, тогава a+1≠b+1.
* Ако за едно подмножество на естествените числа A важи: 0 ∈ A и за всяко a ∈ A важи a+1 ∈ A, то множеството A е равно на множестовото на естествените числа |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Wed Jul 08, 2009 5:45 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | martin.nikolov написа: | | krainik написа: | Това щеше да е вярно, ако 0-та беше естествено
0 не е естествено число.
Следва точно математическо определение на естествените числа, предложено от Джузепе Пеано през 1889. Тези изказвания са познати като аксиоми на Пеано.
* 0 не е естествено число.
* Всяко естествено число a има наследник a+1, който е също естествено число.
* Няма естествено число, чийто наследник е 0.
* Ако две естествени числа са различни, тогава и наследниците им са различни: ако a≠b, тогава a+1≠b+1.
* Ако за едно подмножество на естествените числа A важи: 0 ∈ A и за всяко a ∈ A важи a+1 ∈ A, то множеството A е равно на множестовото на естествените числа |
Само дето си объркала и си написала 'не е' вместо 'е'. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Wed Jul 08, 2009 5:56 pm Заглавие: |
|
|
| Колкото и смехотворно да звучи в България и в доста други страни 0 НЕ е естествено число. Както гледам темата се нафлууди и ще помоля някой мод да я локне. |
|
|
 |
|