Регистрирайте се
Няколко кандидатстудентски.
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NetGh0st Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Jul 04, 2009 6:14 pm Заглавие: Няколко кандидатстудентски. |
|
|
1.
Да се докаже, че изразът 2(x7+y7+z7) - 7xyz(x4+y4+z4) се дели на x+y+z.
2.
Да се докаже, че
[tex]\frac{1}{2}.\frac{3}{ 4}.\frac{5}{6 }....\frac{99}{100 } < \frac{1}{10} [/tex]
3. Даден е триъгълник ABC - остроъгълен. Едната височина е равна на 3, другата на [tex]2\sqrt{2} [/tex], а третата се разделя от ортоцентъра на триъгълника в съотношение 5 към 1, считано от върха. Да се намери лицето на ABC.
4.Даден е правоъгълен паралелепипед ABCD1B1C1D1. Равнина през диагонала BD1 пресича околните ръбове AA1 и CC1 в точките M и N, така че MN=[tex]2\sqrt{3}[/tex], сключва с BD1 ъгъл между тях 30 градуса, и лицето на полученото сечение е най-малко. Да се намери косинуса на ъгъла, който равнината на сечението сключва с равнината на основата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Jul 05, 2009 3:30 pm Заглавие: |
|
|
Всичките са от броеве на сп Математика отпреди 2-3 години
Иначе на 1вата авторското решение ползва полагане x+y+z=0 и после доказваме, че полинома е = 0 при взетите ст-ти. Аз я бях мъчил с разни "по-нормални" методи, ама не става.
2ра съм я срещал с различни числа в поне 5-6 различни сборника и броя на списание на Математика през годините Иначе май за 1ви път е давана на националния кръг на олимпиадата някога през 70-те С тези ст-ти е решавана във форума - потърси
3та е стандартна - просто ползвай основните задачи, че [tex]CH=2Rcos\gamma \; AH=2Rcos\alpha \; BH = 2Rcos\beta[/tex] а също и, че [tex]\frac{CH}{HC_{1}} = tg\alpha tg\beta -1 \; \frac{AH}{HA_{1}} = tg\beta tg\gamma - 1 \; \frac{BH}{HB_{1}} = tg\alpha tg\gamma - 1[/tex] и нещата се получават. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|