Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rashi101 Начинаещ

Регистриран на: 12 Mar 2009 Мнения: 36 Местожителство: Стара Загора
       гласове: 3
|
Пуснато на: Fri Jul 03, 2009 10:37 am Заглавие: Една интересна задача |
|
|
Наскоро в една книжка за теория на числата попаднах на една задача, която изглежда проста, но доста ме затрудни. Ще ми помогнете ли?
[tex]a[/tex] и [tex]b[/tex] са естествени числа. [tex]a[/tex]|[tex]b^2[/tex] , [tex]b^2[/tex]|[tex]a^3[/tex], [tex]a^3[/tex]|[tex]b^4[/tex] и т.н. Да се докаже че [tex]a=b[/tex].
PS: Това беше едва в началото на книгата, така че едва ли ще са нужни много сложни изчисления.
Успех!
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
rashi101 Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jul 03, 2009 10:40 am Заглавие: |
|
|
Впрочем ето линк към книгата, за който се интересува
| Description: |
|
 Свали |
| Име на файл: |
SatoNT (1).pdf |
| Големина на файла: |
242.14 KB |
| Свален: |
1427 пъти(s) |
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Fri Jul 03, 2009 2:04 pm Заглавие: |
|
|
За задачата [tex]a|b^2\Rightarrow a\le b^2, b^2|a^3\Rightarrow b^2\le a^3[/tex] и така достигаме до [tex]a\le b^{\frac{n+1}{n}}, b\le a^{\frac{n+1}{n}}[/tex] за [tex]\forall n\in \mathbb{N}[/tex]. След граничен преход достигаме до [tex]a\le b[/tex] и [tex]b\le a[/tex], откъдето [tex]a=b[/tex].
Не искам да те обидя, но тази книга не е подходяща за начинаещи в ТЧ. Аз лично бих ти препоръчал следната:
| Description: |
|
 Свали |
| Име на файл: |
Teoriq na 4islata ot Boivalenkov.pdf |
| Големина на файла: |
747.32 KB |
| Свален: |
4999 пъти(s) |
|
|
|
 |
rashi101 Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jul 03, 2009 3:32 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не искам да те обидя, но тази книга не е подходяща за начинаещи в ТЧ. |
Да ме обидиш? От самото начало си мислех, че тази книга е много сложна за мен, но просто ми я препоръча един учител и реших да се пробвам с нея. Хиляди благодарности за книгата, а също и за решението (ще се върна на него малко по-късно, когато науча повече по математика, едва почвам девети клас ).
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|