Регистрирайте се
Тригонометрия + abs - неравенство
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
NetGh0st Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Jul 02, 2009 4:18 pm Заглавие: Тригонометрия + abs - неравенство |
|
|
|cosx| + |cos2x| ≥ [tex]\frac{\sqrt[]{2}}{ 2} [/tex]
Да се докаже, че е изпълено за всяко реално x.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
naitsirk Напреднал
  гласове: 34
|
Пуснато на: Thu Jul 02, 2009 6:32 pm Заглавие: |
|
|
| ползвай, че [tex]cos2x=2cos^2x-1[/tex] и положи [tex]cosx=t\in [-1;1][/tex]. Разгледай ф-ята [tex]f(t)=|t|+|2t^2-1|[/tex]. Разкрий модулите в съответните интервали със съответните знаци, начртай графиките и ще видиш, че неравенството е изпълнено...
|
|
|
 |
NetGh0st Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jul 02, 2009 7:09 pm Заглавие: |
|
|
| naitsirk написа: | | ползвай, че [tex]cos2x=2cos^2x-1[/tex] и положи [tex]cosx=t\in [-1;1][/tex]. Разгледай ф-ята [tex]f(t)=|t|+|2t^2-1|[/tex]. Разкрий модулите в съответните интервали със съответните знаци, начртай графиките и ще видиш, че неравенството е изпълнено... |
А мога ли (в смисъл - еквивалентно ли е) да повдигна на квадрат двете страни, тъй като и двете са >0, да се освободя от модлуите, и после като разлика от квадрати >0 ...
Защото в други модулни съм го правил, тук също пробвах, но не се получава. А иначе полагането съм го правил, и съм я изследвал като фунцкия, та съм търсел минимума. Но не се получи така. Нищо де, ще пробвам пак... може да съм сбъркал.
|
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Thu Jul 02, 2009 7:11 pm Заглавие: |
|
|
Така както ти написах се получава, ако не успееш пиши, ще напиша решение . Иначе можеш да се осводобиш от модулите като повдигнеш на 2-ра степен, само че в удвоеното произведение модула ще остане от него няма как да се оттървеш
|
|
|
 |
NetGh0st Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jul 03, 2009 9:40 am Заглавие: |
|
|
| Получи се, благодаря!
|
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Fri Jul 03, 2009 11:57 am Заглавие: |
|
|
Прикачил съм файл на който са показани знаците на модулите в различните интервали. След разкриването им получаваме:
[tex]t\in [-1;-\frac{\sqrt{2} }{2 }] [/tex], [tex]f(t)=2t^2-t-1[/tex]
[tex]t\in [-\frac{\sqrt{2} }{2 };0] [/tex], [tex]f(t)=-2t^2-t+1[/tex]
[tex]t\in [0;\frac{\sqrt{2} }{2 }] [/tex], [tex]f(t)=-2t^2+t+1[/tex]
[tex]t\in [\frac{\sqrt{2} }{2 };1] [/tex], [tex]f(t)=2t^2+t-1[/tex]
Сега за всеки интервал смяташ стойността да функцията в краищата му, намираш върха на пароболата за да разбереш интервалите на намаляване и растене на функцията и чертаеш графиката. Прикачвам и нея
Очевидно минимума е [tex]f_{min}=f(-\frac{\sqrt{2} }{2 } )=f(\frac{\sqrt{2} }{2 } )=\frac{\sqrt{2} }{2 } [/tex]
| Description: |
|
| Големина на файла: |
14.95 KB |
| Видяна: |
839 пъти(s) |

|
| Description: |
|
| Големина на файла: |
4.1 KB |
| Видяна: |
839 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|