Регистрирайте се
Квадратно уравнение - къде бъркам?
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Korpiklaani Начинаещ

гласове: 3
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 5:29 pm Заглавие: Квадратно уравнение - къде бъркам? |
|
|
Понеже не мога да схвана как се ползва ваш'та система за изразяване на хикс на квадрат ще го изписвам в този пост така: x^2 (както е в калкулатора на XP), а индексите на хикс така: X_1.
Ето я и задачата: Ако X_1 и X_2 са корените на уравнението X^2+4X-9=0, то изразът X_1(2-X_2)+2X_2 е равен на:
4
3
2
1
-2
Задачата е от тест. Като реша квадратното уравнение получавам дискриминанта равна на 52, която като се коренува не се получава цяло число и съответно при решаването на израза, съдържащ X_1 и X_2 след много дълги сметки също не излизат цели числа.
D=b^2-4ac=16+36=52. Корен от 52 е 2 по корен от 13. Като се сметнат X_1 & X_2 и се заместят в дадения израз става едно мазало от дълги и почти безкрайни сметки, съдържащи корен от 13.
Таа... кажете ми аз ли бъркам или както си мисля аз, че е сбъркан знакът на деветката и не трябва да е минус, а плюс? Въпреки че го смятах и с плюс 9 и пак не излизат цели числа.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
     гласове: 32
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 6:19 pm Заглавие: |
|
|
Тук не ти трябва да смяташ дискриминантата, използвай формулите на Виет:
[tex]x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{a} [/tex]
[tex]x_{1}x_{2}=\frac{c}{a} [/tex] |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

гласове: 3
|
Пуснато на: Sat Jun 27, 2009 6:41 pm Заглавие: |
|
|
| 10х. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|