Регистрирайте сеРегистрирайте се

Май има грешка в изпита...

Форум за математика Форуми -> 7 клас, Подготовка за теста след 7 клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Mladchi
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Jun 25, 2009 2:03 pm    Заглавие: Май има грешка в изпита...

В една област има 3 града: А, Б и В. Жителите на А винаги казват истината, жителите на Б
винаги лъжат, а жителите на В – ако веднъж са излъгали, следващия път задължително казват
истината, а ако са казали истината, следващия път задължително лъжат. В един от градовете
избухнал пожар и жител от областта провел следния разговор с дежурния на единствената
пожарна:
– В нашия град има пожар!
– Къде е пожарът?
– В град В.
За кой от градовете трябвало да се отправи пожарната?
А) А Б) Б В) В Г) не може да се определи

Според мен решението не е отговор А, а Б
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
cupboard
Начинаещ

Местожителство: Pernik

МнениеПуснато на: Thu Jun 25, 2009 2:18 pm    Заглавие:

Добре.
1.Неможе да говори жител на А ,тъй като той говори само истината и следователно неможе да каже ,че има пожар в неговия град ,а след това да каже ,че пожара е в град В.
2.Жител на В неможе да говори ,защото той един път лъже един път казва истината.Следователно ,ако първият път казва истината то втория път трябва да излъже или обратното ,но това е невъзможно ,тъй като той живее в град В и неможе да каже ,че пожара е там ,защото това е в противоречие с условието.
От тук стигаме до това ,че говори жител на града Б.Той лъже винаги и след като каже ,че има пожар в неговия град това моментално означава ,че пожара е в един от другите градове.Тук вече играе ролята ,че говорещият казва:
- Пожарът е в град В.
Това е лъжа и следователно задължително пожарната трябва да отиде в град А.

Страшно ме е яд ,защото успях да я реша ,но по погрешка написах отговор Б ,тъй като забравих какво точно се пита в условието. Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
L0g1n
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Jun 30, 2009 8:22 pm    Заглавие:

cupboard написа:

Страшно ме е яд ,защото успях да я реша ,но по погрешка написах отговор Б ,тъй като забравих какво точно се пита в условието. Evil or Very Mad

И аз така Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> 7 клас, Подготовка за теста след 7 клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.