| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Korpiklaani Начинаещ

гласове: 3
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 11:31 am Заглавие: Калкулатор с корен квадратен, кубичен корен и т.н. |
|
|
Не знам дали това е подходящият раздел за питането ми, но не видях такъв, който да става за това ще питам тук.
Да знаете от къде мога да си сваля (безплатен) калкулатор, който да може да смята корени? Че вграденият в Уиндоус има "научен" изглед, но няма коренуване или ако има - или аз не знам как да го изкарам, или не е означен като знака за коренуване.
Последната промяна е направена от Korpiklaani на Thu Jun 18, 2009 11:39 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 12:10 pm Заглавие: Re: Калкулатор с корен квадратен, кубичен корен и т.н. |
|
|
| Korpiklaani написа: | Не знам дали това е подходящият раздел за питането ми, но не видях такъв, който да става за това ще питам тук.
Да знаете от къде мога да си сваля (безплатен) калкулатор, който да може да смята корени? Че вграденият в Уиндоус има "научен" изглед, но няма коренуване или ако има - или аз не знам как да го изкарам, или не е означен като знака за коренуване. |
Има - това в функцията [tex]x^y[/tex] |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 12:17 pm Заглавие: |
|
|
Може ли да ми обясниш по-подробно, че нещо не те разбрах? Тази функция, за която говориш е за вдигане число на произволна степен - функцията x^y.
Ето го калкулаторът, кажи сега къде да цъкам за коренуване:
 |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 12:21 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\sqrt[n]{x} =x^{\frac{1}{n }} [/tex]
Имайки това предвид, трябва вече да ти е ясно как да използваш функцитя х^у |
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 12:24 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | Може ли да ми обясниш по-подробно, че нещо не те разбрах? Тази функция, за която говориш е за вдигане число на произволна степен - функцията x^y.
Ето го калкулаторът, кажи сега къде да цъкам за коренуване:
 |
Стига бе човек:
[tex]\sqrt{x} =x^{(\frac{1}{2 })} [/tex]
x^y
[tex] y=(\frac{1}{2})[/tex] |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 12:32 pm Заглавие: |
|
|
| soldier_vl написа: | [tex]\sqrt[n]{x} =x^{\frac{1}{n } [/tex]
Имайки това предвид, трябва вече да ти е ясно как да използваш функцитя х^у |
Ми не. Не ми е ясно как да накарам майкрософтската издънка да обърне функциите. С прости числа е лесно, ама като трее да сметнеш корен от 4761 ела го сметни с тоя смотан калкулатор. Май накрая ще ида до книжарницата да си купя един нормален, че този тук си е цяла философия да го ползваш...  |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 12:36 pm Заглавие: |
|
|
Странна работа... от форума на калдата ми казаха как ставал номерът, а математиците тук не можаха. Трябвало просто да сложа чавка в квадратчето INV и всички функции се обръщат.
Можете да заключвате темата. |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 1:02 pm Заглавие: |
|
|
В нормалния изглед на уиндоуския калкулатор има коренуване!  |
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 1:18 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | ама като трее да сметнеш корен от 4761 ела го сметни с тоя смотан калкулатор. Май накрая ще ида до книжарницата да си купя един нормален, че този тук си е цяла философия да го ползваш...  |
4761^0.5 |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 2:56 pm Заглавие: |
|
|
| NoThanks написа: | В нормалния изглед на уиндоуския калкулатор има коренуване!  | кой да се сети тъпото е, че в scientific няма, за сметка на други по-сложни неща(примерно xy)  |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 4:36 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | Странна работа... от форума на калдата ми казаха как ставал номерът, а математиците тук не можаха. Трябвало просто да сложа чавка в квадратчето INV и всички функции се обръщат.
Не заслужено обвинение. Като се има предвид, че са ти казали как става може само себе си да обвиняваш че не си разбрал. |
|
|
 |
Dian Atanasov<T1BLD> Редовен

гласове: 2
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 5:36 pm Заглавие: |
|
|
лично според мен калкулатора на windows е простичък и е направен за по-голяма маса от хора, а не за математици или дори ученици в по-горните класове  |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 6:42 pm Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | Korpiklaani написа: | Странна работа... от форума на калдата ми казаха как ставал номерът, а математиците тук не можаха. Трябвало просто да сложа чавка в квадратчето INV и всички функции се обръщат.
Не заслужено обвинение. Като се има предвид, че са ти казали как става може само себе си да обвиняваш че не си разбрал. |
Аз питах как да обърна функция, но никой тук не ми каза, че било адски лесно - просто слагам човка на Inv, което е под кутийката за цифрите и всичко става както го искам. Вместо това почнаха да ми дават варианти, които не ми вършат работа от типа на http://www.math10.com/cgi-bin/mimetex.cgi?%5Csqrt%7Bx%7D%20%3Dx%5E%7B%28%5Cfrac%7B1%7D%7B2%20%7D%29%7D%20 Няма да пиша учебници, а просто искам да си сметна задачката без много излишни сметки. За да ползвам калкулатора, значи искам готов отговор, а не тепърва да си го смятам. В калдата ми разбраха въпроса от раз и ми дадоха прост и точен отговор в един пост, в едно изречение. А тук май вече 10-ина поста гоните.  |
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
     гласове: 32
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 6:50 pm Заглавие: |
|
|
| Поне за желанието, на хората, да ти помогнат, можеше да кажеш "Благодаря!" ... |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 6:51 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | | martin.nikolov написа: | | Korpiklaani написа: | Странна работа... от форума на калдата ми казаха как ставал номерът, а математиците тук не можаха. Трябвало просто да сложа чавка в квадратчето INV и всички функции се обръщат.
Аз питах как да обърна функция, но никой тук не ми каза, че било адски лесно - просто слагам човка на Inv, което е под кутийката за цифрите и всичко става както го искам. Вместо това почнаха да ми дават варианти, които не ми вършат работа от типа на http://www.math10.com/cgi-bin/mimetex.cgi?%5Csqrt%7Bx%7D%20%3Dx%5E%7B%28%5Cfrac%7B1%7D%7B2%20%7D%29%7D%20 Няма да пиша учебници, а просто искам да си сметна задачката без много излишни сметки. За да ползвам калкулатора, значи искам готов отговор, а не тепърва да си го смятам. В калдата ми разбраха въпроса от раз и ми дадоха прост и точен отговор в един пост, в едно изречение. А тук май вече 10-ина поста гоните.  |
Виж, беше попитал как се смятат корени и точно това ти бяха обяснили. Ако не си го разбрал проблема е твой и не виждам причина да казваш, че хората тук не са могли да ти отговорят. |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 6:58 pm Заглавие: |
|
|
Питах как се смятат корени с уиндоуския калкулатор, а не ръчно. Неслучайно темата се казва "Калкулатор с корени" и пак неслучайно питах следното:
| Цитат: | | Да знаете от къде мога да си сваля (безплатен) калкулатор, който да може да смята корени? |
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:32 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | Питах как се смятат корени с уиндоуския калкулатор, а не ръчно. Неслучайно темата се казва "Калкулатор с корени" и пак неслучайно питах следното:
| Цитат: | | Да знаете от къде мога да си сваля (безплатен) калкулатор, който да може да смята корени? |
|
Нали точно това са ти отговорили. За да сметнеш [tex]\sqrt[5]{2009}[/tex] го записваш като [tex](2009)^{\frac15}[/tex]. Още ли не ти е ясно? |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:40 pm Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | Нали точно това са ти отговорили. За да сметнеш [tex]\sqrt[5]{2009}[/tex] го записваш като [tex](2009)^{\frac15}[/tex]. Още ли не ти е ясно? |
Май започвам да разбирам. Чакай да пробвам да видя дали правилно си мисля за какво говориш.
Мне, не е това. Както и да е. Заключвайте вече темата, че стана боза. Важното е, че разбрах как се обръщат функциите, макар и не от тоя форум. Може би и аз не си зададох въпроса както трябва, но какво да се прави.  |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:40 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | Питах как се смятат корени с уиндоуския калкулатор, а не ръчно.
| Ок, като го сметнеш така ръчно ще призная  |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:43 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | | martin.nikolov написа: | | Нали точно това са ти отговорили. За да сметнеш [tex]\sqrt[5]{2009}[/tex] го записваш като [tex](2009)^{\frac15}[/tex]. Още ли не ти е ясно? |
Май започвам да разбирам. Чакай да пробвам да видя дали правилно си мисля за какво говориш.
Мне, не е това. Както и да е. Заключвайте вече темата, че стана боза. Важното е, че разбрах как се обръщат функциите, макар и не от тоя форум. Може би и аз не си зададох въпроса както трябва, но какво да се прави.  |
Какво не е това. Тези двете са равни. |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:51 pm Заглавие: |
|
|
| martin.nikolov написа: | | Какво не е това. Тези двете са равни. |
Като сметна по нормалния начин корен квадратен от 2009 дава 44,822 (има още много цифри, но ме мързи да ги преписвам). А това, което пробвах беше да напиша 2009 [x^y] 2 i posle butona [1/x], но не стана номерът. Тоест, опитах се да вдигна 2009 на степен 1/2. Няма смисъл вече да го мисля този начин, защо да си усложнявам живота, когато с една чавка обръщам всичките функции надолу с главата и решаването става с 2-3 клика?  |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:53 pm Заглавие: |
|
|
| Korpiklaani написа: | | martin.nikolov написа: | | Какво не е това. Тези двете са равни. |
Като сметна по нормалния начин корен квадратен от 2009 дава 44,822 (има още много цифри, но ме мързи да ги преписвам). А това, което пробвах беше да напиша 2009 [x^y] 2 i posle butona [1/x], но не стана номерът. Тоест, опитах се да вдигна 2009 на степен 1/2. Няма смисъл вече да го мисля този начин, защо да си усложнявам живота, когато с една чавка обръщам всичките функции надолу с главата и решаването става с 2-3 клика?  |
Написваш 2009 след това ^ след това в скоби (1/2).
Това което ти си смятал е 1 върху 2009 на квадрат. Има си ред на операциите. |
|
|
 |
marshal Напреднал

гласове: 17
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 9:12 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\frac{1}{ 5} = 0,2[/tex]
За това на калкулатора натискаш 2009 [x^y] 0,2 и получаваш [tex]\sqrt[5]{2009}[/tex]. |
|
|
 |
|