Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sunshine Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 15, 2009 2:05 am Заглавие: Teма за УАСГ |
|
|
1зад. За кои стойности на параметъра а неравенството
[tex]log_{{a }^{-1 }}(1+ sqrt{x^{2}-ax+5}).log_{5}(x^{2}-ax+6)+log_{a}3\ge 0[/tex]
има точно едно решение ?
2зад. В полукръг с диаметър 2R е прекаран радиус, който склучва с диаметъра ъгъл фи. В получените сектори са вписани окръжности с радиуси r1 и r2 .
a) да де докаже, че [tex]r_{1}.r_{2} = R^{2}tg(\frac{180^\circ -\varphi}{4} ).tg\frac{\varphi}{4} [/tex]
б) За кои стойности на [tex]\varphi[/tex] прозведението r1.r2 е най-голямо?
3зад. Даден е наклонен паралелепипед ABCDA1B1C1D1 с основа успоредникът ABCD, като AB=3, BC=BB1=6, ъгъл BAD=BAA1=60° и стената ABB1A1 e перпендикулярна на равнината на основата.
а)Ако М принадлежи на АВ, МВ=1, Р - на ВВ1, ВР=2, N - B1C1, NC1=2 да се намери лицето на сечението на паралелепипеда с равнината [tex]\lambda \in (M,N,P)[/tex] .
б) Ако ъгълът между [tex]\lambda [/tex] и равнината на основата е [tex]\varphi[/tex] да се намери cos[tex]\varphi[/tex] и разстоянието от т.В до равнината [tex]\lambda [/tex]
Ако можете помагайте.. ще се радвам
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Mon Jun 15, 2009 9:16 am Заглавие: |
|
|
Първата съм я писал тук: http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=10507&highlight=
Втората:
Центровете на тези окръжности лежат на ъглополовящите. От това, че 2те окръжности се допират до голямата => О,О1,О2 и съответните допирни точки са на 1 права. Тогава от правоъгълните 3ъгълници => [tex]sin{\frac{\varphi}{2}} = \frac{r_{1}}{R-r_{1}} => r_{1}=\frac{Rsin{\frac{\varphi}{2}}}{1+sin\frac{\varphi}{2}}[/tex] Аналог [tex]cos\frac{\varphi}{2}=\frac{r_{2}}{R-r_{2}} => r_{2} = \frac{Rcos\frac{\varphi}{2}}{1+cos\frac{\varphi}{2}} => r_{1}r_{2}=...[/tex] Приравняваш на това дето искаме да се получи и излиза че е вярно. За НГС имаме [tex]tg(\frac{\pi}{4}-\frac{\varphi}{4}) = \frac{1-tg\frac{\varphi}{4}}{1+tg\frac{\varphi}{4}[/tex] Тогава [tex]tg\frac{\varphi}{4}=t \in (-\infty;0) \cup (0;\infty) => f(t)=\frac{1-t}{1+t}t => max =...[/tex]
| Description: |
|
| Големина на файла: |
20.71 KB |
| Видяна: |
1804 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Mon Jun 15, 2009 10:44 am Заглавие: |
|
|
Нека означенията са както на чертежа. Имаме [tex]O_{1}K\bot AO, O_{2}T\bot BO[/tex], където [tex]O_{1}[/tex] и [tex]O_{2}[/tex] са центровете на двете вписани окръжности. Тогава [tex]OL[/tex] и [tex]OM[/tex] ще са ъглополовящи съответно на [tex]\angle AON[/tex] и [tex]\angle BON[/tex]. По условие [tex]\angle BON=\varphi \Rightarrow \angle AON=180^\circ-\varphi[/tex], или [tex]\angle AOL=\angle NOL=90^\circ-\frac{\varphi}{2}, \angle BOM=\angle MON=\frac{\varphi}{2}[/tex]. Но [tex]LO_{1}=KO_{1}=r_{1} \Rightarrow OO_{1}=R-r_{1}[/tex] и [tex]MO_{1}=TO_{2}=r_{2} \Rightarrow OO_{2}=R-r_{2}[/tex].
Сега от [tex]\triangle KO_{1}O \Rightarrow sin\angle KOO_{1}=\frac{KO_{1}}{OO_{1}} \Leftrightarrow sin(90^\circ-\frac{\varphi}{2})=\frac{r_{1}}{R-r_{1}} \Leftrightarrow cos{\frac{\varphi}{2}}=\frac{r_{1}}{R-r_{1}} \Leftrightarrow R cos{\frac{\varphi}{2}} = r_{1}(1+ cos{\frac{\varphi}{2}} ) \Leftrightarrow r_{1}=\frac{R cos{\frac{\varphi}{2}}}{1+ cos{\frac{\varphi}{2}} }\, (*)[/tex],
а от [tex]\triangle TO_{2}O \Rightarrow sin\angle TOO_{2}=\frac{TO_{2}}{OO_{2}} \Leftrightarrow sin{\frac{\varphi}{2}}=\frac{r_{2}}{R-r_{2}} \Leftrightarrow R sin{\frac{\varphi}{2}} = r_{2}(1+ sin{\frac{\varphi}{2}} ) \Leftrightarrow r_{2}=\frac{R sin{\frac{\varphi}{2}} }{1 + sin{\frac{\varphi}{2}} }\, (**)[/tex].
Умножаваме [tex](*)[/tex] и [tex](**)[/tex] и получаваме [tex]r_{1}r_{2}=R^2 \tan(\frac{\pi}{4}-\frac{\varphi}{4}) \tan{\frac{\varphi}{4}}[/tex].
П. П. Мисля, че е излишно да пиша опростяването, но ако искаш, мога да го напиша, .
П. П. Защо ли няма опция [tex]hide[/tex], ?
| Description: |
|
| Големина на файла: |
39.62 KB |
| Видяна: |
1787 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
sunshine Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 15, 2009 10:54 am Заглавие: |
|
|
Мерси много и на 2мата : ) и да, можеш да го напишеш и опростяването ии за коя стойност на [tex]\varphi[/tex] намираш най-голямата стойност ?
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Mon Jun 15, 2009 11:05 am Заглавие: |
|
|
Тая 3тата е лесна. Кое не можеш да направиш?
Ако не те мързи, пусни чертеж пък после ще ти напиша, каквото ти трябва, или ако искаш може да ти пусна снимка от моите писания, но да знаеш, че пиша доста грозно
|
|
|
 |
sunshine Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Jun 15, 2009 12:03 pm Заглавие: |
|
|
те великите математици не пишат красиво, не се притеснявай иначе аз чертеж не знам как да пусна.. но имам някви отговори получени, за които разбира се не съм сигурна .. лицето от а) го намирам 13√21/2; от б) разстоянието от т.В до равнината = √21/14, а от в) косинуса = √14/7 .. нямам представа дали са верни кажи ти какво получаваш ?
|
|
|
 |
Mastinka90 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Jun 16, 2009 1:11 pm Заглавие: |
|
|
все пак ще споделите ли само отговорите да сравним?
|
|
|
 |
sunshine Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jun 16, 2009 1:40 pm Заглавие: |
|
|
Аз си открих грешка в решението за лицето на сечението, но ме мързи сега да ги смятам пак нещата.. иначе [tex]cos\varphi [/tex] ми е 2√7/7, a разстоянието от В до равнината 3/4
|
|
|
 |
Mastinka90 Начинаещ

гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Jun 16, 2009 9:14 pm Заглавие: |
|
|
| Спорим с един приятел-той твърди,че се получава сечение петоъгълник,аз твърдя,че е шестоъгълник..Мисля,че се доказва с подобни триъгълници,но кажете според вас кое е,че поне да си оправя изчисленията..
|
|
|
 |
sunshine Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 1:27 pm Заглавие: |
|
|
| Според мен също е 6-ъгълник.. съставен от 2 трапеца..
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|