| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nara Начинаещ
  гласове: 2
|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 8:14 pm Заглавие: недоумение |
|
|
Условието на задачата е да се намерят интервалите на монотонност на една функция. Сред предложените отговори са : [tex] x \in(-\infty , -1)\cup (0,\infty )[/tex], в който е растяща
или друг отговор [tex] x \in(-\infty , -1)[/tex] и [tex] (0,\infty )[/tex], в който е растяща
Кой според вас е верният отговор и защо? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 8:37 pm Заглавие: |
|
|
Ами ако кажеш коя е функцията може и да ти кажем верния отговор! Все пак това е форум за математика, не за врачки ! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 8:45 pm Заглавие: |
|
|
| ferry2 написа: | Все пак това е форум за математика, не за врачки ! |
ferry, тук Бъркаш ! Тук всичко си има правила... ако човекът иска отговор без да знаем функцията трябва просто да ни прати SMS със съдържание "ФУНКЦИЯ_ОТГОВОР" на номер [tex]\overline{ab567f}[/tex], където [tex]a,b,f\in N_0[/tex]  |
|
|
 |
nara Начинаещ
|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 9:25 pm Заглавие: |
|
|
| Въпросът е принципен - коя е функцията е без значение - производната е положителна в посочените интервали . Питането е за знака за обединение ( в първия случай) или думичката И във втория!!! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 10:09 pm Заглавие: |
|
|
Всъщност сега като се замисля май двата отговора имат еднакво значение, но бих заложил на първия, този със знака, понеже е математически издържан  |
|
|
 |
nara Начинаещ
|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 10:13 pm Заглавие: |
|
|
Да, но хората от УНСС дават като верен втория отговор....( за мен И означава сечение...) и това събуди недоумението ми.
Другото ми предположение беше, че са едно и също, но това е тестови въпрос и присъстват и двата отговора..., а верен трябва да е само един  |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat Jun 06, 2009 11:02 pm Заглавие: |
|
|
| е сечението на двете множества е празното множество... така че.. или задачата Н. Р. или... не знам |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Sun Jun 07, 2009 8:37 am Заглавие: |
|
|
| В никакъв случай не може да е "и", най-малкото защото "и"-то е конункция(знакът за конюнкция е [tex]\cap[/tex], демек сечение, а не обединение) . Правилно ще е да се запише "или", но въпреки това не ти го препоръчвам. |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Tue Jun 09, 2009 9:55 am Заглавие: |
|
|
| krainik е абсолютно прав! Тук става дума за една съществена разлика между изразите в обикновение, всекидневния език и словесното изразяване на някои операции. При използването на "и" и "или" в логиката или теория на множествата това са съкращения на малко по-дълги изрази. "И" означава И едното, И другото (подразбира се едновременно), т.е. - сечение. По същия начин "ИЛИ" означава или едното, или другото (не е необходимо да е едновременно) и това е обединение. Да си припомним дядо Вазов: Език мой, враг мой. (Като се замисли човек, има безбройно много приложения.) |
|
|
 |
nara Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Jun 09, 2009 10:26 am Заглавие: |
|
|
| Последните двама изразяват и моето мнение, но в книжката с тестове на УНСС е посочен отговорът с И, което според мен е невярно! |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Tue Jun 09, 2009 11:02 am Заглавие: |
|
|
Абсолютно си права! Тези книжки, доколкото съм чувал, са пълни с грешки  |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 9:36 am Заглавие: |
|
|
| Абе, то да се само тези, с шекер да ги храним! |
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
     гласове: 32
|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 9:48 am Заглавие: Re: недоумение |
|
|
| nara написа: | Условието на задачата е да се намерят интервалите на монотонност на една функция. Сред предложените отговори са : [tex] x \in(-\infty , -1)\cup (0,\infty )[/tex], в който е растяща
или друг отговор [tex] x \in(-\infty , -1)[/tex] и [tex] (0,\infty )[/tex], в който е растяща
Кой според вас е верният отговор и защо? |
Еми като срещнеш такъв въпрос, работиш по метода на изключването, първото е 100% грешно, второто мисля, че си е напълно вярно, но това си е лично мнение, за първото гаранция - грешно
Така би изглеждало по-добре формулирано - "Расте при [tex]x\in (*;*)[/tex] и при [tex]x\in(*;*)[/tex]"
Абе най-добре както си го пишат в сборника на СУ, расте в (*;*) и в (*;*), сега срещу СУ никой, нищо, не може да каже :Р
А въпросът си е много хубав, защото съм сигурен, че на такъв въпрос, масово ще се постави първият отговор, което не говори добре |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 10:21 am Заглавие: |
|
|
| Второто не е вярно, защото няма такова число, което едновременно да принадлежи едновременно и на 2-та интервала,т.е сечението им е празното множество. Демек функцията трябва да е константа. Тука няма лично мнение - "и" означава сечение... |
|
|
 |
|