Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
werdegang Начинаещ

гласове: 3
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 2:39 pm Заглавие: СИ или КН във ФМИ? |
|
|
Здравейте!
Цяла година си мисля какво да запиша и къде. Имах колебания между ТУ София и СУ, като в ТУ мислех да пиша на първо желание специалност от немския факултет, или по-точно Informatik (КСТ). След като обаче разгледах учебните планове на ТУ и СУ за специалностите съответно КСТ, СИ и КН и четох по форумите, стигнах до извода, че явно подготовката във ФМИ е много по-добра и по своя преценка се ориетирах към СИ като специалност. Единственото, което ме притеснява, е фактът, че за КН балът е бил по-висок миналата година. Означава ли това, че КН е по-добрият избор?
Вие как мислите и какво смятате да запишете, ако сте кандидат-студенти, а ако сте вече приети, как ви се струва специалността ви?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 4:07 pm Заглавие: |
|
|
Здравей!
Защо не се пробваш и на 2-те места, така ще имаш 1 резервен вариант? Др въпрос, който възникна в мен е, само тези 3 специалности ли искаш? При КСК, аз записах всички възможни дисциплини, така вариантите стават повече.
Имам приятелка, която учи КН в СУ първа година и е доволна от преподаването, от условията, малко нанагорно й идва, а е завършила ПМГ в Пловдив. Спомням си, че ми сподели преди време, имали контролна по някаква дисциплина и ги карали да пишат на лист програмата, без компютър. Всъщност, нямам представа така ли се процедира, но тя не звучеше особено ентусиазирано след нея.
Успех! |
|
|
 |
werdegang Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 7:15 pm Заглавие: |
|
|
@ soldier_vl : Тази тема я прегледах и тя ме насочи към ФМИ.
@zaio: аз не мисля, че имам нужда от резервни варианти, защото още след предварителните изпити балът ми вече е достатъчно висок, за да вляза на първо желание.
Интересува ме коя е по-добрата специалност: КН или СИ. Лично според мен останалите специалности във ФМИ (Информатика и ИС) са с поостарели учебни планове и при тях се учи повече математика отколкото информатика. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 8:01 pm Заглавие: |
|
|
| zaio написа: | | ....Имам приятелка, която учи КН в СУ първа година и е доволна от преподаването, от условията, малко нанагорно й идва, а е завършила ПМГ в Пловдив. Спомням си, че ми сподели преди време, имали контролна по някаква дисциплина и ги карали да пишат на лист програмата, без компютър. | ПМГ в Пловдив НЯМА!!! То е ОМГ, а относно контролната - за къде говориш за ОМГ или за ФМИ, защото и в ОМГ-то по информатика понякога ни карат да пишем кода на лист, което е супер тъпо. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 9:06 pm Заглавие: |
|
|
| zaio написа: | Здравей!
Спомням си, че ми сподели преди време, имали контролна по някаква дисциплина и ги карали да пишат на лист програмата, без компютър.
Успех! |
Ако човек не може да напише програма на лист с прост син химикал и най- мощният комп няма да свърши работа  |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 9:12 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | zaio написа: | Здравей!
Спомням си, че ми сподели преди време, имали контролна по някаква дисциплина и ги карали да пишат на лист програмата, без компютър.
Успех! |
Ако човек не може да напише програма на лист с прост син химикал и най- мощният комп няма да свърши работа  | Да!!! Хайде да изхвърлим ненужните компютри от училищата и да седнем да пишем програми на листове... |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 9:21 pm Заглавие: |
|
|
Не, наистина, ако някой не може да измисли ефективен алгоритъм за решаване на задачата, няма как компютъра да му помогне. Друг е въпросът, че НИКОГА не ми се е случвало да напиша каквото и да било без да "фръля" някоя и друга синтактична грешка. Я скоба, я запетая... Ако и тези неща се оценяват като се пише програма на лист, май по-добре да си сЕдъ у назе.  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 9:33 pm Заглавие: |
|
|
| krainik написа: | | ганка симеонова написа: | | zaio написа: | Здравей!
Успех! |
Ако човек не може да напише програма на лист с прост син химикал и най- мощният комп няма да свърши работа  | Да!!! Хайде да изхвърлим ненужните компютри от училищата и да седнем да пишем програми на листове... |
Сори, крайник, но компът е творение на човека, не човкът- творение на компа.
Ако не можеш да напишеш програма, няма как да се помогне, но ако напишеш, дори и да имаш грешка и я тестваш, компът ( щото е създаден от човек) ще ти каже, къде е грешката. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 9:37 pm Заглавие: |
|
|
| Интересна логика. То, ако се замислиш, и хартията е творение на човека... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Thu Jun 04, 2009 9:50 pm Заглавие: |
|
|
| Ще спамим ли, за пореден път? |
|
|
 |
Вандер Начинаещ
         гласове: 1
|
Пуснато на: Fri Jun 05, 2009 4:32 pm Заглавие: |
|
|
| Абе чист код със скоби е глупаво да се пише на лист, но алгоритъма и основните неща - задължително ! |
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Tue Jun 09, 2009 9:34 am Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | | zaio написа: | Здравей!
Успех! |
Ако човек не може да напише програма на лист с прост син химикал и най- мощният комп няма да свърши работа  |
Ставаше въпрос за друго.
Когато пишеш програма на компютър, можеш да разбереш ако си объркал някъде, докато, на лист е по-трудно.
Доколкото разбрах и в другите университети практиката била, първо, на лист и след това на комптър.
Иначе, можех да свържа питащата с моята позната, сигурна съм, че щеше да й обясни подборно нейната гледна точка. |
|
|
 |
PeperZU Начинаещ
|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 1:15 am Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Интересува ме коя е по-добрата специалност: КН или СИ. Лично според мен останалите специалности във ФМИ (Информатика и ИС) са с поостарели учебни планове и при тях се учи повече математика отколкото информатика. |
По-добра няма. Едната е с една насоченост, другата с друга. Компютърните науки са насочени повече към така казано "чисти" програмисти, а софтуерното инжинерство е насочено към обучението на team лидери. Не че не можеш да станеш добър програмист ако си завършил СИ или team лидер ако си завършил КН. Когато аз кандидатствах предлагаха за първа година СИ специалноста и аз реших да я пробвам. Приеха ме и се оказа приятна специалност. Но някой дисциплини от КН ми липсваха и трябваше да ги записвам като избирамеи, което е кофти защото ми отнемаше време. Разгледай им учебните планове и прецени кое ще ти е от полза и кое не. Ако пък нещо не ти е ясно питай, ако не мога да отговоря аз може да попитам във факултета.
П.П. За писането на програми на лист, на едно интервю за работа ме караха да пиша код на лист  |
|
|
 |
werdegang Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 7:59 am Заглавие: |
|
|
Аз разгледах учебните планове и ми направи впечатление, че СИ имат доста по-малко часове от КН и наистина забелязах, че СИ е по-скоро нещо като Бизнес Информатика.
А ако сега кандидатстваш, би ли избрал/а отново същата специалност или по-скоро би се замислил, имайки предвид какво се учи в СИ?  |
|
|
 |
PeperZU Начинаещ
|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 10:02 am Заглавие: |
|
|
| По скоро да. Ако имаш достатъчно време може да запишеш СИ и тези дисциплини от КН които са ти нужни може да ги записваш като избираеми. И обратното е валидно но аз честно казано ако учех КН едвали бих записвал дисциплини от СИ. Просто не ми изглеждаха интересни преди. А иначе във ФМИ хубавото е, че може да ходиш дори на лекци на дисциплини които не си записал и никой няма да ти каже нищо. Въпроса е с колко време разполагаш. |
|
|
 |
bubo Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 10:41 am Заглавие: |
|
|
Аз съм пред г/д същата дилема- КН или информатика. Спрях се на тях защото като им прегледах програмата забелязах че математиката не е пренебрегната, а за мен без математика няма как да станеш добър програмист. До някаде клоня към КН заради по високия бал, което донякаде означава че там има по интелигентни хора, а това е мн важно защото средата те дърпа и не е мн добре ако е надолу. Има още почти 2 месеца до записването, ше го мисля още  |
|
|
 |
werdegang Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 12:28 pm Заглавие: |
|
|
Аз продължавам да обмислям и ще видим на какво ще се спра.
@bubo : Сподели своето решение, щом си готов; ще се радвам да чуя още едно мнение по въпроса  |
|
|
 |
PeperZU Начинаещ
|
Пуснато на: Wed Jun 10, 2009 10:11 pm Заглавие: |
|
|
| bubo написа: | Аз съм пред г/д същата дилема- КН или информатика. Спрях се на тях защото като им прегледах програмата забелязах че математиката не е пренебрегната, а за мен без математика няма как да станеш добър програмист. До някаде клоня към КН заради по високия бал, което донякаде означава че там има по интелигентни хора, а това е мн важно защото средата те дърпа и не е мн добре ако е надолу. Има още почти 2 месеца до записването, ше го мисля още  |
Най-много математика се учи в специалноста информатика, ако не се лъжа. Но там нивото на студентите последните години е най-ниско. Тази година разбрах, че ще приемат и с матура което значи, че нивото ще падне още. Ако ти стига бала няма какво да се колебаеш, а записвай КН.
А иначе може да станеш добър програмист и без толкова дълбоки познания по-математика. Във фирмата която работя има едно момче което няма дори висше образование, а бих казал, че е един от най-добрите програмисти при нас. Просто трябва да имаш интерес към тази област. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|