Регистрирайте се
Проблемни интеграл, ЛХДУ и екстремум
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
EXVITERMINI Начинаещ

|
Пуснато на: Fri May 29, 2009 8:56 pm Заглавие: Проблемни интеграл, ЛХДУ и екстремум |
|
|
Привет отново! Бих бил благодарен, ако ми дадете някои разяснения относно следните проблемни задачи:
1)Да се изчисли лицето на онази част от равнината z = x ,която се намира във вътрешността на цилиндъра x² + y² = 4 и е разположена над равнината z = 0.
В случая единственото, за което се сещам е формулата за лице на равнинна област като приема ,че отрезът от цилиндъра (елипса) лежи в Оху вместо да е наклонен. За граници ще използвам радиусите на големия и малък диаметър. Отворен съм за предложения по въпроса
Задачи 2 и 3 са на картинката в прикачения файл. За диф. у-е, както се вижда, трябва да се реши задачата на Коши. Проблемът при мен е, че получавам доста странен и километричен отговор, а уж 3 пъти проверих сметките.
Относно изследването за екстремум на ф-я: стационарната ми точка наистина е с координати (0,0) , но при производните излиза, че знаменателят се занулява. Как се постъпваше в подобни случаи??
Мерси предварително на проявилите интерес.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
12.55 KB |
| Видяна: |
1264 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Garoll Напреднал
     гласове: 15
|
Пуснато на: Fri May 29, 2009 10:33 pm Заглавие: |
|
|
| За интеграла не е ли [tex]\int_{\frac{-\pi }{2 }}^{ \frac{\pi }{2 } } \int_{0}^{ 2}\sqrt{2} rdrd\varphi [/tex]
|
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Sat May 30, 2009 10:53 am Заглавие: Re: Проблемни интеграл, ЛХДУ и екстремум |
|
|
За ДУ ситуацията е следната.
Решението е апериодично:
[tex]y=C_1 e^{-\frac{3x}{ 4} }+C_2 e^{\frac{5x}{4} }[/tex]
За да се случи твоето решение още от тук e видно, чe [tex]C_1=0[/tex], a [tex]C_2=1[/tex]
Първото условие е добро:
[tex]y(0)=1 -> 1 = C_1 + C_2[/tex]
[tex]y'(x)=-\frac{3}{ 4}.e^{-\frac{3x}{ 4} }.C_1 +\frac{5}{ 4}.e^{\frac{5x}{4} }.C_2[/tex]
За да изкараме твоето решение вярно нека заместим във втората приозводна:
[tex]C_1=0[/tex]
[tex]C_2=1[/tex]
[tex]x=4[/tex]
и Търсим [tex]y'(4)=?[/tex]
[tex]y'(4)=-\frac{3}{4.e^3 }.0 +\frac{5}{4}.e^5 .1 => y'(4)=\frac{5}{4}.e^5 [/tex]
И така задачата има отговор:
[tex]y=e^{\frac{5x}{4}}[/tex] ако са зададени следните условия:
[tex]y(0)=1[/tex]
[tex]y'(4)=\frac{5}{4}.e^5[/tex]
За функцията теорията, която знаеш е за гладки функций.
Най-голяма стойност не се получава само при Z(0,0), но и във всяка една точка от правите [tex]x=y[/tex] и [tex]x=-y[/tex].
Всъщност това е конично сечение, (всички знаят кои са трите конични сечения), това е частен случай на едно от тях. Конусът е пресечен през центъра с равнина [tex]z=1[/tex], която равнина съдържа в себе си височината на конуса. Сечението са две прави, образуващите на конуса.
Тук е по удачно да се говори за функционал от максимални стойности. Няма как зануляването на една производна да опише сложната картина на тази функция.
|
|
|
 |
Flame Редовен

|
Пуснато на: Sat May 30, 2009 12:25 pm Заглавие: Re: Проблемни интеграл, ЛХДУ и екстремум |
|
|
| EXVITERMINI написа: | Привет отново! Бих бил благодарен, ако ми дадете някои разяснения относно следните проблемни задачи:
1)Да се изчисли лицето на онази част от равнината z = x ,която се намира във вътрешността на цилиндъра x² + y² = 4 и е разположена над равнината z = 0.
В случая единственото, за което се сещам е формулата за лице на равнинна област като приема ,че отрезът от цилиндъра (елипса) лежи в Оху вместо да е наклонен. За граници ще използвам радиусите на големия и малък диаметър. Отворен съм за предложения по въпроса
Задачи 2 и 3 са на картинката в прикачения файл. За диф. у-е, както се вижда, трябва да се реши задачата на Коши. Проблемът при мен е, че получавам доста странен и километричен отговор, а уж 3 пъти проверих сметките.
Относно изследването за екстремум на ф-я: стационарната ми точка наистина е с координати (0,0) , но при производните излиза, че знаменателят се занулява. Как се постъпваше в подобни случаи??
Мерси предварително на проявилите интерес. |
Ето и за сечението, пресечен цилиндър с радиус 2, с равнина под [tex]45^0[/tex]
Бързо се намират голямата и малката полуос в и а.
Параметричните уравнения са:
[tex]x= 2.cos(\varphi)[/tex]
[tex]y=2.\sqrt{2}. sin(\varphi )[/tex]
Уравнението на елипдсата е:
[tex]\frac{x}{2}+\frac{y}{2.\sqrt{2}} =1 [/tex]
[tex]x[/tex] и [tex]y[/tex] могат да бъдат разменени, резултата ще е един и същ.
Понеже знам че, ще схванеш нещата ще дам направо две решения в декартова и цилиндрична координатна система, помъчи се да ги разгадаеш.
[tex]S=2.\int_{0}^{2}[\int_{0}^{\frac{2.\sqrt{2}}{2}.\sqrt{2^2-x^2}}1.dy]dx=2.\int_{0}^{\frac{\pi }{2} }[ \int_{0}^{1}2.2. \sqrt{2}.r.dr]d\varphi= 2.\sqrt{2}.\pi[/tex]
|
|
|
 |
Flame Редовен

|
Пуснато на: Sat May 30, 2009 1:46 pm Заглавие: Re: Проблемни интеграл, ЛХДУ и екстремум |
|
|
Мразя така да се получава:
Задачата ти е всъщност:[tex]16y''-8y'-15y=0,y(0)=1,y(4)=e^5[/tex].Отговорът е разбира се:[tex]y=e^{\frac{5x}{4}}[/tex]
Докато се усетя....
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|