| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 4:21 pm Заглавие: Да се намерят стойностите на параметъра m,за които уравнение |
|
|
Да се намерят стойностите на параметъра m,за които уравнението [tex]f(x)=mx^{2}-(m+1)x+2-m=0:[/tex]
а)Има реални корени и те принадлежат на интервала [tex](-2,2)[/tex]
б)Има поне 1 корен в интервала[tex][-2,2][/tex]
в)Няма корени в итнервала [tex][-2,2][/tex]
г)Има два корена,единият от които е в интервала [tex](2,3)[/tex],а другият е в интервала [tex](4,5)[/tex]
д)Има два корена,единият от които е по-малък от m ,а другият е по-голям от m
п.п. Не държа някой да ми ги реши,а просто да ми каже начина им за решаване,защото никога не съм ги разбирал напълно ,а просто каквото ни кажеше г-жата а сега решавам от сборник и би било добре да мога сам да си ги решавам.Основно не мога да разбера как да си съставя системата от уравнения,която задоволява дадените условия - пример(2 корена ,в даден интервал ,един корен в един интервал и др. корен в друг интервал.... ей таквива)  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Rubysoul Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 4:52 pm Заглавие: |
|
|
За тези задачи има точна система на решаване , които като научиш на изуст е лесно , ей сега ще ти ги напиша , тази задача ми напомня на е от сборника на Чъкарян за софийския университет  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 4:57 pm Заглавие: |
|
|
| Rubysoul написа: | За тези задачи има точна система на решаване , които като научиш на изуст е лесно , ей сега ще ти ги напиша , тази задача ми напомня на е от сборника на Чъкарян за софийския университет  |
За сборника позна...ама това за наизустяването ... не съм съгласен....една г-жа ми казваше едно време,че математиката не се наизустява,а се разбира |
|
|
 |
Rubysoul Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:01 pm Заглавие: |
|
|
| 1) когато [tex]x_1 , x_2[/tex] са в интервала (-2:2) [tex] \begin{tabular}a.f(-2)>0\\\frac{-b}{2.a }>-2\\D\ge 0\\a.f(2)>0\\\frac{-b}{ 2.a}<2 \end{tabular} [/tex] това в система |
|
|
 |
Rubysoul Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:03 pm Заглавие: |
|
|
| 2)[tex]x\in[-2;2] ; a.f(x)<0 [/tex], полученото в отговор |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:08 pm Заглавие: |
|
|
| Rubysoul написа: | | 1) когато [tex]x_1 , x_2[/tex] са в интервала (-2:2) [tex] \begin{tabular}a.f(-2)>0\\\frac{-b}{2.a }>-2\\D\ge 0\\a.f(2)>0\\\frac{-b}{ 2.a}<2 \end{tabular} [/tex] това в система |
И в сборника си има обяснения и не мога да го разбера защо [tex]D\ge 0[/tex]нали като е равно на 0 има 1 двоен корен,а в условието е зададено,че трябва да има 2 реални  |
|
|
 |
Rubysoul Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:09 pm Заглавие: |
|
|
3)Няма корени в итнервала [-2,2] когато [tex]x_1 i x_2[/tex] са извън интервала , тогава има 3 случая
а)[tex]x_1 , x_2 < -2[/tex]
b)[tex]x_1 , x_2 > 2[/tex]
c) [tex]x_1<-2 , x_2>2[/tex] |
|
|
 |
Rubysoul Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:10 pm Заглавие: |
|
|
| еми просто пишеш дискриминанта и засичаш и с нейните получени интевали |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:27 pm Заглавие: |
|
|
| Rubysoul написа: | | еми просто пишеш дискриминанта и засичаш и с нейните получени интевали |
Да,но защо [tex]\ge 0[/tex] (това включва и опцията =0,което значи че има 1 корен(двоен))  |
|
|
 |
Rubysoul Начинаещ

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:34 pm Заглавие: |
|
|
| Е то е за някой случай , понякога е и строго по голямо , когато интервала е затворен слагаш и равното , като не е не е строго по–голямо или по-малко. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:39 pm Заглавие: |
|
|
| Значи по твоята логика в първа задача трябва да е строго неравенството смисъл само(по-голямо от нула),но и в сборника е обяснено на същата задача с нестрого неравенство ( [tex]\ge 0 [/tex]) |
|
|
 |
_sssss Фен на форума
   гласове: 50
|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 5:50 pm Заглавие: |
|
|
Ако тръгнеш да ги учиш наизуст, нищо няма да стане! Знам го от личен опит, няма да споменавам подробности, че ме досрамява.
Направи си примерна графика и прецени къде трябва да се намира върха, спрямо този интервал, знака на функцията в крайщата на интервала...
Например при б) Тъй като f(x) има най-много 2 корена...
1. Ако сменя знака си в крайщата на 1 интервал, значи има точно 1 корен там. И няма нужда са пишеш D>0, защото щом f(x) има отрицателни и положителни стойности, значи пресича оста x.
2. Щом пише ПОНЕ, значи може и да са 2.
D>0
mf(-2)>0
mf(2)>0
И върхът да е в този интервал. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 6:33 pm Заглавие: |
|
|
| Цитат: | 2. Щом пише ПОНЕ, значи може и да са 2.
D>0
mf(-2)>0
mf(2)>0
И върхът да е в този интервал. |
Щом МОЖЕ и да са два значи може и да е един....нали така ... смисъл не трябва ли тук неравенството да бъде нестрого или[tex] D\ge0 [/tex]
п.п И защо умножаваме функцията по Ем  |
|
|
 |
Tinna Редовен
    гласове: 19
|
Пуснато на: Mon May 25, 2009 6:58 pm Заглавие: |
|
|
И за а), и за б) D>=0.
Не е казано, че корените са РАЗЛИЧНИ.
Умножението с m, за което питаш е всъщност е умножение със старшия коефициент а и се получава при извеждане на НДУ за разположение на корените на кв. тричлен върху числовата ос. За да запомниш и разбереш условията- прави си разположението на числата върху числовата ос и научи теоремите, на мисля, че трябва да разбереш как се достига до крайните условия. |
|
|
 |
|